Gülse Birsel’e atfedilen sözler bir Karadeniz fıkrasından alınma

Gülse Birsel’e atfedilen sözler bir Karadeniz fıkrasından alınma

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Metin, bir Karadeniz fıkrası modifiye edilerek üretilmiş.

Gülse Birsel 6 Mart 2020’de Instagram hesabı üzerinden yeniden bir açıklama yaptı; metnin kendisine ait olmadığını yineledi.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan bazı gönderilerde yer alan “Hadi Lan” başlıklı bir metnin, Gülse Birsel’e ait olduğu iddia edildi. Bu paylaşımlardan yalnız biri, yaklaşık 2 bin kez paylaşıldı ve 5 bin kez beğenildi. 

hadi len fikrasi facebook

Gülse Birsel’e ait olduğu iddiasıyla paylaşılan yazı 

HADİ LAN!!!

Karacıların komutanı tatbikat sırasında bir asker çağırmış. Asker:

-"Emret komutanım" diyerek yanına gitmiş.

Komutanı yere yatmasını istemiş. Daha sonra da bir tanka askerin üzerinden geçmesi için emir vermiş. Asker kılını bile kıpırdatmadan yattığı yerde beklemiş ve malumunuz ezilmiş. Komutan diğerlerine dönerek:

-"İşte cesaret" demiş.

Havacıların komutanı bir asker çağırmış. Asker:

-"Emret komutanım" diyerek komutanının yanına gitmiş.

Komutanı helikoptere binmesini emretmiş. Asker helikoptere binmiş ve havalanmış. Daha sonra komutanı askere aşağıya paraşütsüz atlamasını emretmiş, asker de emre itaat etmiş ve atlamış. Yere çakılmış ve can vermiş. Komutan da diğerlerine dönerek:

-"İşte cesaret" demiş.

Sıra gelmiş denizci komutana. Denizci komutan askerini çağırmış. Asker çakı gibi hazırola geçmiş ve;

-"Emret komutanım" demiş. Komutan;

-"Derhal denize atla ve 10 dakika yüzeye çıkma" demiş.

Asker;

-"Hadi lan" demiş. Komutan diğer komutanlara dönerek:

-"İşte asıl cesaret bu" demiş.

Asıl cesaret ülkede yaşananlara, zulümlere, zamlara, yolsuzluklara, haksızlıklara katlanarak yavaş yavaş ölüp yok olmak değil, halkın düzenini bozup, kendi düzenini sağlayanlara "HADİ LAN" diyebilmektir.

Gülse Birsel

Ancak iddia doğru değil. Metin, bir Karadeniz fıkrası modifiye edilerek üretilmiş. 

Yazının kaynağı Karadeniz fıkrasına dayanıyor

Gülse Birsel’e ait olduğu iddia edilen metni, mevcut haliyle arattığımızda, 3 Eylül 2019’da Rıfat Serdaroğlu tarafından kaleme alınan bir köşe yazısına ulaşıyoruz. Bu yazıda Serdaroğlu, yazının kendisine Süleyman Yüksel tarafından iletildiğini ifade ediyor. Teyit’in ulaştığı Yüksel ise, yazıyı başka bir yerden aldığını, fakat kaynağını hatırlamadığını belirtti.

Teyit olarak, bu defa metindeki anahtar kelimeleri eski tarihli içeriklerle arattık ve 10 sene öncesine tarihlenen bir Karadeniz fıkrasına ulaştık. Fıkranın bu eski versiyonunda, ülke durumu ile ilişkilendirilen bir bölüm yok ve “hadi lan” yerine başka bir ifade kullanılıyor. Yani fıkranın gündeme uygun olarak güncellendiğini söylemek mümkün. Aynı yıllarda yine bu kilit kelimeler ve Gülse Birsel adıyla arama yapıldığında bir sonuca ulaşılamıyor. 

Screen Shot 2020 03 10 at 13.17.13

Gülse Birsel iddiayı yalanladı

Metin hakkında Gülse Birsel, daha 2019’da Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yapmış ve ifadelerin kendine ait olmadığını söylemişti. Metnin son günlerde yeniden dolaşıma girmesi üzerine, Birsel 6 Mart 2020’de Instagram hesabı üzerinden yeniden bir açıklama yaptı; metnin kendisine ait olmadığını yineledi. 

gulse birsel instagram aciklamasi

Sonuç olarak iddia doğru değil. “Hadi lan” başlıklı yazı Gülse Birsel’e ait değil. Yazı bir Karadeniz fıkrası değiştirilerek oluşturulmuş. İddia, çarpıtmaya örnek.