Videonun Suriyelilere yeşil pasaport verildiğini gösterdiği iddiası

Videonun Suriyelilere yeşil pasaport verildiğini gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Videonun sahibi Al Ufuk isimli yatırım danışmanlığı veren bir şirket.

Şirket Ticaret Sicil Gazetesi’ne göre 18 Ocak 2022’de kurulmuş ve kurucuları Kuveyt asıllı Türkiye vatandaşı.

Türkiye 2016’dan bu yana ihracatçı firmalara belli kıslaslara göre bu pasaporttan veriyor.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Türkiye’ye ait hususi (yeşil) pasaportun gözüktüğü ve Arapça konuşulan bir video, Suriyeli mültecilerle ilişkilendirildi. Yeşil pasaportun sadece Türkiye vatandaşı kamu görevlilerine verildiği varsayıldığından, Suriyelilere yurttaşlık ve memuriyet dağıtıldığı ima edilmiş. 

yesil pasaport 1

Şirketin resmi sosyal medya hesaplarına ulaşılabiliyor

İddiayı araştırmaya başladığımızda paylaşılan videonun görselinin sol üst köşesinde yer alan “Al Ufuk” ismi seçilebiliyor. Bu isimden şirketin kamuya açık sosyal medya hesaplarına ve videonun orijinaline ulaşabiliyoruz.  

Videoda arkada bir erkek sesi duyuluyor. Google Translate yardımıyla ses dinlendiğinde, konuşmanın ihracatla ilişkili olduğu, Türkiye’de ihracatçılara hususi pasaport verildiğinden bahsedildiği anlaşılıyor. Çeviri yardımıyla seçilebilen cümleler şöyle: 

"Avrupa vizesi olmadan seyahat ediyorum. Bu yatırımcıların ihracat ve satışlarını artırmalarını teşvik ediyor. Buna ihracatçıları tüccarlar dahil. Türkiye yatırımcıları teşvik ediyor. Mühendis kadrolarından bir de, bir tohum işçisi de, istisnasız herkes yararlanabilir. İlerlemeden ilerlemeye, başarıdan başarıya ve tüm bunlar Allah'ın izni ve dualarımız sayesinde.”

Anadili Arapça olan bir çevirmen de sesin anlattıklarını şöyle özetledi: "Dua ediyor, Allah'a şükür ediyor, hususi Pasaport aldığını söylüyor ve bu pasaportun özelliklerinden, kimlere verildiğinden bahsediyor. Hükümete, müşterilerine ve çalışanlarına teşekkür ediyor."

Şirket 18 Ocak 2022’de 1 milyon TL’lik sermaye ile kurulmuş 

Al Ufuk’un kâr amacı güden bir şirket olduğu sosyal medya hesaplarından da anlaşılıyor. Ticaret Sicil Gazetesi’nde “Al Ufuk” isimli ve İstanbul merkezli ilk şirketin 2011’de bir dış ticaret limited şirketi olarak kurulduğu görülebiliyor. Bir diğeri de inşaat ve ticaret limited şirketi unvanıyla 18 Ocak 2022’de kurulmuş. 

yesil pasaport 3

Al Ufuk isimli şirketin Instagram hesabındaki eski paylaşımları incelediğimizde, bunlardan birinde Latin alfabesiyle bir adres yer aldığını görebiliyoruz. 

yesil pasaport 4

Bu adres ile Ocak 2022’de açılan Al Ufuk isimli şirketin adresleri tutuyor: “Adnan Menderes Başakşehir/İstanbul.” Şirket 1 milyon TL sermayeyle kurulmuş. 

yesil pasaport 5

Şirketin kurucuları Ticaret Sicil Gazetesi’ne göre Türkiye uyruklu. 

yesil pasaport 6

Şirketin kuruluşu internet sitelerinde haber de olmuş. Şirketin sahibinden.com üzerinden ulaşılabilen bir emlak profili de var

Teyit Al Ufuk’la da iletişime geçti. Şirket yetkilileri aslen Kuveytli olduklarını, hususi pasaport ve vatandaşlığın şirketin Türkiye’deki faaliyetleri nedeniyle kendilerine verildiğini belirtti. Şirket sosyal medyadaki paylaşımlar sonrası tehdit edildiğini belirterek, Teyit'le Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yazdığı bir mektubu da paylaştı

İhracatçılara yeşil pasaport hakkı yeni değil 

Türkiye’de ihracatçılara bazı şartlar altında “hususi pasaport” ya da halk arasında bilinen haliyle “yeşil pasaport” verilebiliyor. Bu haktan ihracatçı firmaların sahipleri, ortakları ve çalışanları yararlanabiliyor. Ayrıca firmanın sahip veya ortaklarını tüzel kişi olması halinde bu tüzel kişiliğin sahipleri, ortakları veya çalışanlarına da hususi damgalı pasaport verilebiliyor. Bu düzenleme Pasaport Kanunu’na 15 Temmuz 2016 günü getirilen bir değişiklikle eklenmişti.