Fotoğraflar Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırıda 'Evi yakın' diye bağıran kişiye mi ait?

Fotoğraflar Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırıda 'Evi yakın' diye bağıran kişiye mi ait?

Yanlış Yanlış

Bulgular

Fotoğraftaki kişi Trabzon’un Sürmene ilçesinde yaşayan Fatma Başaran

Fatma Başaran olayın gerçekleştiği 21 Nisan 2019 günü Sürmene’de bulunuyordu.

Bu içerik 4 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyalmedyadapaylaşılan fotoğrafların Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik Ankara’nın Çubuk ilçesinde 21 Nisan 2019’da gerçekleşen saldırı sırasında Kılıçdaroğlu’nun bulunduğu evin yakılması için bağıran ve araçlara taş atan kişiyi gösterdiği iddia edildi. İddia paylaşımlarda yer alan fotoğraflardaki kişinin isminin Fatma Başaran olduğu ifade edildi.

Facebook’ta Portakal TV isimli hesap tarafından 22 Nisan 2019’da paylaşılan fotoğraflar şimdiye kadar 33 bin paylaşım ve 18 bin beğeni aldı.

fatma basaran kilicdaroglu iddia gorsel min

Ancak fotoğrafların Kılıçdaroğlu’na yönelik gerçekleşen saldırı sırasında “Evi yakın!” diye bağıran ve Kılıçdaroğlu’nun arabasını taşlayan kadına ait olduğu iddiası doğru değil. Fotoğraftaki kişi Trabzon’un Sürmene ilçesinde yaşayan Fatma Başaran ve Çubuk’taki saldırı ile bir alakası yok. Fatma Başaran olayın gerçekleştiği 21 Nisan 2019 günü Sürmene’de bulunuyordu.

Araca taş atan kadın E.G.

CHP lideri Kılıçdaroğlu’na yönelik gerçekleşen saldırıyı gösteren görüntülere Demirören Haber Ajansı’nın (DHA) YouTube kanalından erişmek mümkün. Videoda Kemal Kılıçdaroğlu’nun araç konvoyuna taşlarla saldıran pembe başörtülü bir kadın görülüyor.

fatma basaran tas atan kadin 2 min

fatma basaran tas atan kadin min

31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde CHP’den Çubuk Belediye Başkanı Adayı olan Can Kaderoğlu, 29 Nisan 2019’da Twitter üzerinden yaptığı bir

açıklama ile söz konusu kadının gözaltına alındığını ifade etti.

https://twitter.com/cankaderoglu06/status/1122786166019956736

Konu hakkında ayrıntılı bilgi almak için Teyit, Can Kaderoğlu’na ulaştı. Kaderoğlu saldırının gerçekleştiği sırada olay yerinde olduğunu ifade etti. Kaderoğlu’nun olay sonrası açılan soruşturma ve incelemeler kapsamında paylaştığı bilgilere göre taş atan kadının kim olduğunun tespit edilmiş ve gözaltına alınmış. Fakat 30 Nisan 2019’da Can Kaderoğlu ile yapılan ikinci görüşmede taş atan kadının serbest bırakıldığı bilgisine ulaşıldı. Taş atan kadının ismi ise E.G.

23 Nisan 2019’da medyada yer alan bazı haberlerde konunun araştırılması için CHP’lilerce bir komisyon kurulduğu belirtiliyordu. 30 Nisan 2019’da Sözcü’de yer alan bir haberde ise CHP Grup Başkanvekili ve Komisyon Başkanı Engin Özkoç, komisyon raporunun hazırlandığını ifade etti. Özkoç ifadesinde provokatör olduğunu düşündükleri kişilerin tespit edildiğini söylüyor. Teyit rapora ulaşmaya çalıştı ama CHP’li avukatlar şu an için raporun paylaşılamayacağını ifade ettiler.

“Evi yakın!” diye bağıran kadın videoda görülmüyor

Kaderoğlu’nun aktardığı bilgilere göre olay sonrası tutuklananlar arasında ve CHP’nin hazırladığı raporda Fatma Başaran isminde biri yok. Bunun yanında Kaderoğlu, iddia konusu paylaşımların da gerçeği yansıtmadığını ve zaten kamera kayıtlarında “Evi yakın!” diye bağıran kişinin görünmediğini dile getirdi. YouTube üzerinden erişilebilen diğer videolarda da Kılıçdaroğlu’nun o sırada bulunduğu evin etrafında birkaç kadın görülüyor. Can Kaderoğlu, “Evi yakın” diye bağıran birçok kadının olay yerinde bulunduğunu ve kendisinin bu kadınları gördüğünü fakat hiçbirinin sosyal medyada paylaşılan fotoğraftaki kadın olmadığını ifade etti.

Olay anının videosunun 25. ila 55. saniyeleri izlendiğinde “Yaksınlar bu evi...yakın....” diye bağıran bir kadının sesi duyuluyor. Fakat video dikkatli izlendiğinde videoda Kılıçdaroğlu’nun bulunduğu evin çevresinde görülen kadınların değil de olay anını çeken kameraya daha yakın bir mesafede bulunan birinin bu şekilde bağırdığı anlaşılıyor. Can Kaderoğlu’nun ifadelerine göre de videoda duyulan ses evin etrafındaki birine ait değil. Bu sebeple kime ait olduğu şu an için belirsiz.

fatma basaran yakin bu evi olay ani min

İddia konusu cümleler bu açıdan olayı görüntüleyen kameraya yakın bir noktadan sarf edilmiş.

OdaTV’de 29 Nisan 2019’da olayla ilgili başka bir video da paylaşıldı. Bu videonun 5. dakikasında “Evi yakın!” diye bağıran birçok kadın fark ediliyor. Hatta bu kadınlardan birinin ses tonunun iddia videodaki ses tonuyla benzediği de söylenebilir.

fatma basaran oda tv bagiran kadin minOda Tv’nin 5. dakikasında bağıran kadın ve etrafındakiler. Bağıran kadının yanındaki kadının ise taş atan kadın olduğu fark ediliyor.

Bunların yanı sıra sosyal medyada Fatma Başaran’ın profilinden olduğu iddia edilen birçok fotoğraf paylaşılıyor. Fakat Facebook arama motorunda bu isim aratıldığında Başaran’ın profili olduğu iddiasıyla paylaşılan profilin sonradan silindiği anlaşılıyor. Adına açılmış herhangi bir profile ise rastlanmıyor.

Fatma Başaran olay sırasında Sürmene’de olduğunu belirtiyor

İddia fotoğrafların sosyal medyada hızla yayılmasının ardından Trabzon’un Sürmene ilçesinde yayın yapan yerel gazete Sürmene Haber’in Facebook üzerinden yaptığı bir paylaşımda fotoğraflardaki kişinin Fatma Başaran olduğu, fakat Başaran’ın bu olayla alakası olmadığı belirtildi. Paylaşımda Fatma Başaran isimli kişinin Trabzon’un Sürmene ilçesinde ikâmet ettiği ifade ediliyor.

\"\"

Teyit, Sürmene Haber’de bu açıklamayı yapan ve paylaşımda Başaran’ın yanında görülen kişi Salim Sarıkoç’a ulaştı. Sürmene Haber Editörü Sarıkoç, Fatma Başaran ile aynı sitede oturduklarını, kendisinin hayatı boyunca Ankara’ya bile gitmemiş biri olduğunu belirtti. Sarıkoç, sosyal medyada paylaşımları nedeniyle mağdur olan Başaran’ın 21 Nisan’da Sürmene’deki evinden çıkmamış olduğunu da ekledi.

Bu bilgiler üzerine Teyit, Sürmene’de yaşayan Fatma Başaran’a ulaştı. Fatma Başaran olaydan dolayı yaşadığı mağduriyeti Teyit’e aktardı. Başaran, olayın yaşandığı haftasonu boyunca çocukları ile birlikte evde olduğunu, Ankara’ya ise hayatında hiç gitmediğini açıkladı. Fatma Başaran, 21 Nisan gününü evde çocukları ile birlikte geçirmiş, evin dışına da çıkmamış.

Teyit, Sürmene İlçe Emniyet Müdürlüğü ile de iletişime geçti. Emniyet Müdürlüğü, iddia konusu paylaşımların sosyal medyada yayılmasının ardından ise 23 Nisan 2019 günü paylaşımda bulunan hesaplar ve kişiler hakkında şikayette bulunulduğu ve Başaran’ın da bu yönde mağdur olduğuna dair ifadesinin alındığını belirtti. Ardından durum Sürmene Savcılığı’na intikal etmiş. Savcılık, Fatma Başaran’ın olay günü Sürmene’de olduğunu kanıtlamak için kişisel cep telefonundan sinyal takibi yapılmasını ve yaşadığı sitenin kamera kayıtlarının delil olarak sunulabileceğini belirtmiş. Başaran’ın cep telefonu şu an inceleme altında.

Fatma Başaran, Teyit’e şu an hiçbir sosyal medya hesabının olmadığını belirtti. Olay gününden beri kendisi hakkında yapılan paylaşımlar yüzünden evinden bile çıkamayacak durumda olduğunu ifade etti. Başaran Teyit’e yaptığı açıklamada şimdiye kadar herhangi bir siyasi partiye üye olmadığını fakat sosyal medyada oy verdiği parti ile ilgili ara sıra paylaşımlarda bulunduğunun altını çizdi. Başaran, sosyal medya profiline girildiğinde AK Parti destekçisi olduğunun farkına varılması yüzünden bu olayın başına geldiğini düşündüğünü söyledi. Başaran, polise ve savcılığa yaptığı başvurular dışında sosyal medyadan da sesini duyurmaya çalışmış fakat bu paylaşımlar iddia konusu paylaşımlar kadar etkili olmamış. Ayrıca Fatma Başaran hesaplarını kaldırmadan önce sosyal medyada gerçek soyadını kullanmadığını da belirtti.

Sonuç olarak iddia konusu paylaşımlarda fotoğraflarda yer alan kişi Fatma Başaran, ancak kendisinin Kılıçdaroğlu’na yönelik gerçekleşen saldırı sırasında Kılıçdaroğlu’nun arabasını taşlayan ve “Evi yakın!” diye bağıran kişi olduğu iddiası doğru değil. Olay anında çekilen görüntülerden bir kişinin Kılıçdaroğlu’nun o sırada bulunduğu eve doğru “Evi yakın” dediği duyulabiliyor. Her ne kadar bu kadının kim olduğu şu an için belirsiz olsa da elde edilen bulgular bu kadının Fatma Başaran olmadığını gösteriyor. Kılıçdaroğlu’nun arabasını taşlayan kişinin ise E.G. isimli bir kadın olduğu ve kendisinin gözaltına alındıktan bir süre sonra serbest bırakıldığı anlaşılıyor. İddia konusu fotoğraflar bir olayla ilişkilendirilen ancak farklı bir durumu yansıtan yanlış bilginin en yaygın 7 türünden “hatalı ilişkilendirme”ye örnek olarak gösterilebilir.