İsviçre’de bulunan Cenevre Üniversitesi’nde aşılama profesörlüğü, Cenevre Üniversitesi hastanelerinde pediatrik bulaşıcı hastalık, aşılama ve immünoloji hekimliği, pediatri bölümü direktörlüğü ve Dünya Sağlık Örgütü’yle işbirliği yapan Yenidoğan Aşı Merkezi direktörlüğü… Claire-Anne Siegrist’den bahsediyoruz.
25 yılını aşı uygulamalarına adayan Siegrist, birçok ulusal komitede yer aldı ve sağlık çalışanlarını bilgilendirmek için sayısız eğitim verdi. 200’e yakın bilimsel makaleye katkı sundu ve aşının nasıl çalıştığını, bağışıklık sistemine etkilerini inceledi.
Siegrist’in kariyerine ilişkin bu uzun girizgahın nedeni, Soner Yalçın’ın Kara Kutu-Yüzleşme Vakti kitabında bu isimle ilgili öne sürdüğü bir iddia. Kitabın 268. sayfasında yer alan iddiaya göre, Siegrist uzun yıllar boyunca Vaccine dergisinde aşıların etkisizliğine ilişkin yazılar yazdı.
Prof. Siegrist’in katkı koyduğu makalelere PubMed isimli veritabanından baktığımızda Yalçın’ın iddialarını destekleyen herhangi bir bilgiye ulaşamıyoruz.
Hayatını aşıların hayat kurtardığını anlatmak için harcayan bir bilim insanı olan Prof. Siegrist’e ödül verilirken.
Hayatını aşıları yaygınlaştırmaya ve çocukları korumaya adamış bir ismin, aşıların etkisiz olduğunu söylemesini ve yazmasını beklemek zaten pek olası değil; ama biz yine de bir yapılması gerekeni yaptık ve Siegrist’e ulaşmaya çalıştık. Yalçın’ın kitabında bahsettiği gibi kendisinin uzun süredir dergilerde aşıların etkisizliğinden bahsettiği doğru muydu? Aşıların uzun süreli etkileri bilinmiyor muydu?
Bu sorunun cevabına geçmeden önce Yalçın’ın bu bilgiye nereden ulaşmış olabileceğine bir bakalım. Yalçın’ın Kara Kutu kitabında sayfa 268’de tırnak içerisinde belirttiği yerler ve Siegrist’le ilgili iddiaları, Alişan Yıldıran’ın çeşitli internet sitelerinde yazdığı ve Meydan Gazetesi’ne verdiği röportajlardan alınmış ve kaynak gösterilmemiş.
Yıldıran’ın cümlelerinin birebir alındığı bu kısımda yer alan bilgileri Yalçın, kaynağını araştırmadan eklemiş. Eğer Yalçın, gördüğü her bilgiye inanıp kitabına eklemeyip iddia sahibini biraz araştırabilseydi, bizim ulaştığımız bilgiye ulaşabilirdi. Çok kısa sürecek bir araştırmayla Siegrist’in aşılar için bu ifadeleri kullanmayacağını ortaya çıkarabilir, kitabı için gerekli olan aşı karşıtı diğer figürlere yönelebilirdi.
Siegrist: “Büyük bir mutlulukla cevap veriyorum ki asla böyle bir şey söylemedim”
E-posta yoluyla Prof. Claire-Anne Siegrist’e ulaştık ve kitapta yer alan iddiayı, aşılar hakkında benzer cümleleleri sarf edip etmediğini sorduk. Kısa sürede yanıt veren Prof. Siegrist, iddianın kesinlikle doğru olmadığını, aşıların etkisinin çok net görülebildiğini açıkladı:
“Mesleki hayatımı aşı ve aşılama çalışmalarına adadıktan sonra, ‘mevcut aşıların bağışıklık sistemi ve sağlık üzerindeki uzun vadeli etkilerinin bilinmediğini’ hiç yazmadığımı ve söylemediğimi doğrulamaktan büyük mutluluk duyuyorum.
Aşılar, bağışıklık sistemini herhangi bir enfeksiyondan çok daha kısa süre, zayıf ve geçici olarak aktive eder... Bu da aşıları çok daha güvenli yapar! Ancak bu geçici aktivasyon, bir patojeni ortadan kaldıracak bağışıklık savunmasını tetiklemek için gereklidir ve haftalar, aylar veya yıllar sonra bile hayat kurtarır.
Tabii ki, bilim veya tıptaki her şeyi bilmiyoruz… Genel olarak hayattaki gibi. Ancak aşılar için bilinmeyenler, dünya çapında sağladığı kanıtlanmış acil ve sürdürülebilir faydalara kıyasla çok küçüktür.”
Siegrist’in e-postasından da anlaşılabileceği gibi Yalçın’ın araştırmadan kitabına taşıdığı bu ifadelerin kendisiyle uzaktan yakından ilgisi yok.