İsmet İnönü’nün Harf Devrimi hakkında söylediği iddia edilen sözler

İsmet İnönü’nün Harf Devrimi hakkında söylediği iddia edilen sözler

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ
Bu içerik 5 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada, eski Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün Hatıralar isimli kitabında Harf Devrimi’nin temel gayesinin yeni nesillere geçmişin kapılarını kapatmak, Arap-İslam dünyası ile bağları kopartmak ve dinin toplum üzerindeki etkisini azaltmak olduğunu yazdığı iddia edildi.

Bir süredir sosyal medyada yayılan ve tartışmalara yol açan iddia 2014 yılında “Hayrat Vakfı” isimli sayfa tarafından Facebook’ta paylaşıldı ve şimdiye kadar 50 bine yakın paylaşım aldı.

harf devrimi ismet inonu

Ancak, İnönü’nün Hatıralar kitabının 2. cildinin 223. sayfası kaynak gösterilerek paylaşılan ve Harf Devrimi hakkında olduğu iddia edilen metnin İnönü’ye ait olduğu iddiası doğru değil. 1985 yılında Bilgi Yayınevi’nden iki cilt olarak çıkan kitabın 223. sayfasına bakıldığında İsmet İnönü’nün böyle bir cümle kurmadığı veyahut bu anlama gelecek herhangi bir açıklamada bulunmadığı fark edilebiliyor.

Söz konusu yazıyı, Bilgi Yayınevi’nin 2006 yılında tek cilt olarak yayınladığı kitabın 483. sayfasından itibaren görmek mümkün. Kitabın bu baskısında da İsmet İnönü’nün bu cümleleri kullanmadığı fark edilebiliyor.

ismet inonu hatıralar 608x1024

Ayrıca, İsmet İnönü Vakfı’nın internet sitesinde konu hakkında yapılan ve iddiayı yalanlayan bir açıklamaya da ulaşmak mümkün. Vakfın açıklamasında kitapta yer alan Harf Devrimi başlıklı yazının tamamına ulaşılabiliyor. Metin incelendiğinde de söz konusu ifadelere rastlanmıyor. Tarihçi yazar Murat Bardakçı ve Cumhuriyet Gazetesi’nden Orhan Bursalı’nın konu hakkında yazdıkları ve iddiayı yalanladıkları köşe yazılarına da rastlamak mümkün.

İddia metnini kağıt üzerine basmak gerçeklik hissiyatı oluşturuyor

Bu noktada İsmet İnönü’ye aitmiş gibi paylaşılan sözlerin sadece dijital olarak paylaşılmadığı ayrıca herhangi bir kağıda çıktı alınarak fotoğraflandığı ve paylaşıldığı görülebiliyor. Bu şekilde hem kaynak gösterip hem de bir kağıt üzerinde basılı olarak paylaşılan görseller kullanıcılar üzerinde daha kolay gerçeklik hissiyatı uyandırabiliyor.

hatıralar ismet inonu

İlginizi çekebilir: Atatürk'ün söylediği iddia edilen sözler nasıl doğrulanır?