Sosyal medyada paylaşılan bir video ile Amerika Birleşik Devletleri’nde Covid-19 aşıları nedeniyle ölen insanların sıvılaştırılıp, biyolojik çamur haline getirilip gübre olarak ekinlere yayılacağı iddia ediliyor.
Tasarıda aşıdan bahsedilmiyor
Videodaki iddialar ABD’de aşı karşıtlığı ile bilinen köşe yazarı Mike Adams tarafından dile getiriliyor. Adams, iddialarını komplo teorilerinin yaygın olarak yer aldığı platform Bitchute’da yayınladığı videoda söylüyor.
Ancak Adams’ın iddiaları gerçeği yansıtmıyor. Videoda bahsedilen Wisconsin eyalet senatosunun yasa tasarısı, Mayıs ayında gündeme gelmişti. Senatoda onaylanan tasarı henüz yasalaşmadı.
Yasa tasarısı insan cesetlerini sıvılaştırmak için alkali hidroliz kullanımını yasal hale getirmekle ilgili. ABD’de mevzuatları araştırabileceğimiz LegisCan internet sitesinden söz konusu yasa tasarısının metnini görebiliyoruz.
Mevzuat, “aşıdan ölenlerin” sıvılaştırılmasına yönelik bir madde içermiyor. Zaten ABD’de aşı kaynaklı ölüm iddiaları da güvenilir olmayan veritabanlarına dayandırılıyor.
Yine tasarıda sıvılaştırılmış insan cesedinin gıda mahsullerine, ekinlere gübre olarak verileceğine dair de herhangi bir izin yer almıyor. Wisconsin eyaleti senatörü Lena Taylor da, iddiaların doğru olmadığını, tasarıda buna izin veren hiçbir madde olmadığını açıklamış.
Yöntem uzun yıllardır uygulanıyor
Alkali hidroliz, ölü bedenleri kimyasal olarak yok etme yöntemi. Alkaliden çıkarılan tuz ile bir makinenin içerisinde, suyun 100-150 derece ısıtılmasıyla başlayan kimyasal tepkime sonucu vücut tamamen yok oluyor. Geriye kalan kemik ise toz haline getiriliyor.
Bu yöntem salgınla birlikte geliştirilmedi. Salgından önce de uzun yıllardır bilinen bu yöntem, ABD’nin birçok eyaletinde yasal olarak uygulanıyor. Çevre dostu olarak değerlendirilen yöntem “alevsiz yakılma”, “yeşil imha” gibi adlarla da biliniyor. Cesetler sıvılaştırıldıktan sonra ne yapılacağına yakınları karar veriyor.
Yani beden kalıntıları gübre olarak kullanılacak diye bir şart yok. Tasarıda da buna izin veren bir madde yer almıyor. Amaç kalıntıların çevreye zarar vermeden imha edilmesi gerekiyor.
İddianın doğru olmadığı, Lead Stories gibi doğrulama kuruluşları tarafından da ortaya kondu.