Videodaki merdivenin gerçek olduğu iddiası

Videodaki merdivenin gerçek olduğu iddiası

Bulgular

Videodaki merdiven gerçek değil, görüntüler montajla birleştirilmiş

Video Rochester Teknoloji Enstitüsü’nde film ve animasyon yüksek lisans öğrencisi Michael Lacanilao’nun bitirme tezi projesi.

Lacanilao YouTube videosunda, videodakilerin oyuncu olduğunu, videonun da montaj olduğunu belirtmiş.

Sosyal medyada paylaşılan bir videodaki merdivenin gerçek olduğu iddia edildi. Videodaki kişi merdivenden yukarı doğru çıksa da, alt kata indiği görülüyor. Video “mühendislik harikası” yorumuyla paylaşılmış. 

merdivenin gercek oldugu iddiasi

Merdiven gerçek değil, görüntüler montajla birleştirilmiş

Merdiven videosunu tersine görsel arama yöntemiyle araştırdığımızda bu merdivenin Escherian stairwell yani Escherian merdiven boşluğu isimli bir proje olduğunu tespit ediyoruz. 

Rochester Teknoloji Enstitüsü’nde film ve animasyon yüksek lisans öğrencisi Michael Lacanilao “Bir merdivenin kendi içine dönerek fizik yasalarını ve temel mantığı ihlal etmesi mümkün müdür?” sorusuna yanıt arayarak Escherian merdiven boşluğu bitirme tezi projesini hazırlamış. 

Lacanilao’nun YouTube sayfasında da projeyle ilgili açıklamada bulunduğu videolar yer alıyor. Lacanilao açıklamasında aslında videonun montajla birleştirilen sahnelerden oluştuğunu, görüntülerdeki kişilerin de çekim için anlaştığı oyuncular olduğunu söylüyor. 

Lacanilao bitirme tezinde, dünyanın en ünlü grafik tasarımcı ve ressamlarından biri olan Hollandalı Maurits Cornelis Escher’den esinlendiğini söylemiş. Makalede sanatçının modern bir efsane yaratmasını ve izleyicinin esere olan tepkisine ait yorum ve analizleri sunmak istemiş. 

bitirme tezi merdiven

Maurits Cornelis Escher, eserleri çok konuşulan isimlerden biri. Eserlerini gerçek hayatta görmesek de, merdivenin işleyiş mantığını anlatan maketleri ya da Escher metoduyla yapılan birçok başka objenin maketlerini görmek mümkün. Çünkü resim ya da baskılardaki boyutları fark edebilmek kafa karıştırıcı. Escher, bu eserlerinin çoğunu oluşturmak için baskı resim, litografi ve mezzotintler olarak üç ana teknik kullanmış.

mc escher eserleri