Fotoğraftakinin elması Newton'un kafasına düşen ağaç olduğu iddiası

Fotoğraftakinin elması Newton'un kafasına düşen ağaç olduğu iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Fotoğraftaki ağaç Newton'ın anısına ABD'deki Babson Üniversitesi bahçesine 1954 yılında ekildi.

Newton Britanya’da yaşıyordu ve kütleçekimi kanunu da burada formüle etti.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Fizik ve matematikçi Sir Isaac Newton’ın evrensel kütleçekim yasasını keşfi, bilim tarihi değiştiren gelişmelerden. Bu keşfin hikayesi de her devrin tartışılan konularından. Sosyal medyada yıllar içinde ve zaman zaman yeniden ortaya atılan fotoğraftaki bir ağacın, Newton’un kütleçekim yasasını açıklamasına vesile olan elma ağacı olduğu iddia edildi. 

newtonun agaci bu degil

Görsel Bobson Üniversitesi’nden 

Görseli tersine aradığımızda karşımıza çıkan sonuca göre, iddiadaki ağaç Newton’un hikayesinin kahramanı olduğu söylenen değil, sembolik bir anı ağacı. 

Ağaç, bir girişimci yetiştirme üniversitesi olan Babson Üniversitesi’nin kurucularından Roger Bobson’a, eşi tarafından hediye edilmiş. Roger Bobson’un eşi, çok sevdiği Newton’u temsil etmesi için ağacı üniversite arazisine 1954 yılında ektirmiş. 

Vikipedia’da da ağacın Babson Üniversitesi’nde bulunduğunu anlatan bir sayfa var. Bu sayfadaki exif bilgilerinden de ağaç fotoğrafının burada çekildiğini görebiliyoruz. 

newtonun agaci bu degil 1

Bobson, Amerika’da kurulmuş bir üniversite

Isaac Newton ise kütleçekimini Britanya sınırlarındaki Grantham’da keşfetmişti. Efsaneye konu ağacın Woolsthorpe Manor’da yaşamaya devam ettiği belirtiliyor. Ancak hikayenin bu kısmı da biraz tartışmalı. 

Newton’un başına elma düşüp düşmediği belirsiz 

Newton’un başına sahiden bir elma düşüp düşmediği ile ilgili ciddi şüpheler var. Hikayenin Woolsthorpe Manor’ın bahçesinde geçtiği konusunda bir uzlaşma söz konusu ve o dönem bahçedeki tek elma ağacının da bu ağaç olduğuna dair kayıtlar var. Yani eğer Newton’ın anlattığı hikaye doğruysa, görüntüdeki ağacın “Newton’ın ağacı” olma ihtimali yüksek.

Teyit de daha önce bu konuyla ilgili bir araştırma yayınlamış ancak sonuçlandıramamıştı. Bir elmanın yere düşüşünün Newton’a ilham verdiğine dair anlatılara güvenilir kaynaklardan ulaşmak mümkün, ancak elmanın düşüşü, mit olmaktan öteye geçemiyor. 

Evrim Ağacı kütleçekim yasasını şöyle tanımlıyor: "Newton'un 1687'de yayınlanan Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica adlı tezi, kum tanesinden en büyük yıldızlara kadar evrendeki her nesnenin, diğer bütün nesneleri nasıl çektiğini anlatmak üzerine yazılmıştı. Bu kavram, tamamen alakasızmış gibi gözüken olayları birleştirmemizi sağladı. Elmanın dünyaya düşüşünden, güneşin yörüngesinde dönen gezegenlere kadar her şeyi! "

Doğrula da konu hakkında bir yazı yayınladı.