Kerbela’da bin 340 yıldan beri kan ağladığı iddia edilen ağaç

Kerbela’da bin 340 yıldan beri kan ağladığı iddia edilen ağaç

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Ağacın türü dracaena draco. Ağaçtan akan kan olduğu iddia edilen sıvı, ağacın kırmızı renkli reçinesi.

Bu ağaç türü 365 yıl kadar yaşayabiliyor, Kerbela Olayı ise 1340 yıl önce yaşandı.

Ağacın doğal yaşam alanı tropik iklim ve Kerbela'da böyle bir ağaç bulunduğunu gösteren bir kanıt yok.

Alevi topluluğunda böyle bir ağacın varlığına ilişkin yaygın bir inanış da bulunmuyor.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin’in, Emevi halifesi Yezid ile savaşta öldürülmesiyle sonuçlanan Kerbela Olayı, 680 yılında yaşanmıştı. Olay yaşandığı sırada Hz. Hüseyin’in yakınında bulunan bir ağacın, o günden beri kan ağladığı iddia ediliyor.

hz huseyin kerbela

Ağacın reçineyi salgılamaya başlamasının Hz. Hüseyin’in hayatını kaybetmesiyle ilgisi, inanç alanına girdiğinden Teyit metodolojisinin dışında kalıyor. Ancak bu türdeki ağaçların tümünün kesik atıldığında aynı reçineyi salgıladığını ve doğal ömürlerini biliyoruz. Bahsi geçen ağaç dracaena draco türüne ait, ağacın özelliklerinden biri de kesildiğinde kırmızı bir reçine salgılaması. 

Bu bitki ülkemizde kardeş kanı ya da ejder kanı adıyla da tanınıyor. Ağaç doğal olarak Türkiye’de yetişmiyor, ancak sıcak iklimlerde 15 metreye kadar büyüyebiliyor, yaprakları da bir metre uzunluğa ulaşıyor. Reçinesi ise keman ve çeşitli ahşap eşyaların verniklenmesinde kullanılıyor. İnsanlar şifalı olduğuna dair inandıklarından reçineyi toplamayı tercih edebiliyor. Reçinenin keşfi ise 15. yüzyıla dayanıyor.

kerbela agac

Dracaena draco ağacı

Ağacın ömrü 365 yıl

Doğu Hint Adaları ve Orta Afrika’da yetişen bu ağacın en belirgin özelliği reçinesi olsa da, ağacın olası yaşını da tahmin edebiliyoruz. Tenerife’de 6 bin yaşında bir ağaç olduğu iddia edilse de, 1975’te en yaşlı ağacın yaklaşık 250 yaşında olduğu ölçülmüştü. En uzun yaşam süresinin ise 365 yıl olduğu söyleniyor. Kerbela Olayı ise 1340 yıl önce yaşanmıştı. Dahası Kerbela'nın kuru iklimi, tropik bir tür olan dracaena dracoya uygun da değil.

Nitekim internette arama yapıldığı ve sosyal medyada bölgeden paylaşılan gönderiler tarandığında da Kerbela'da böyle bir ağaç olduğunu gösteren hiçbir somut kanıt bulunamıyor. Teyit, Alevi Düşünce Ocağı Başkanı Doğan Bermek ile iddia üzerine görüştü. Kerbela’da böyle bir ağaç bulunmadığını doğrulayan Bermek, ağacın varlığının hiçbir kaynakta da geçmediğini ifade etti. Bermek'in verdiği bilgiye göre, Alevi topluluğunda böyle bir ağacın varlığına ilişkin yaygın bir inanış da bulunmuyor; iddia sosyal medya paylaşımlarından ibaret.

Benzer kırmızı bir reçine salgılayan “kiaat” isminde bir ağaç çeşidi daha bulunuyor. Kanayan ağaçla ilgili iddialarda genellikle bu ağacın fotoğrafı kullanılıyor. Yine Afrika’da yetişen ağaç, 16 metreye kadar uzayabiliyor ve reçinesinden dolayı “büyülü” olduğuna inananlar var. Bu ağaç türünün reçinesi çeşitli ilaçlarda kullanılıyor. Ancak bu bitkinin de ömrü yaklaşık 100 yıl. 

kiaat agaci kerbela

Kiaat ağacı