Salgının ikinci yılında özellikle sokağa çıkma yasağı gibi önlemler bazen tepkiye yol açabiliyor. Beri yandan bu önlemlerin kalkması gerektiğine ilişkin iddialar da ortaya atılıyor. DSÖ başta olmak üzere, uluslararası sağlık otoriteleri de bu iddialardan nasibini alıyor.
Sosyal medyada yer alan paylaşımlarda Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Henri Kluge’nin artık kısıtlamalara gerek kalmadığını söylediği iddia edildi. Paylaşımlarda Hans Kluge’nin, mutasyonların normal ve tehlikesiz olduğunu, aşının değil sürü bağışıklığının etkili olduğunu, koronavirüsün gücünün kırıldığını ve kapanmalara artık ihtiyaç olmadığını söylediği öne sürülüyor. Bunların tamamı, sürpriz olmayan bir şekilde, salgının başından bu yana toplumsal yaşama tüm müdahale ve önlemlere karşı olanların argümanları.
Kluge kısıtlamaların bir süre daha devam edeceğini söylüyor
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Henri Kluge’nin açıklamalarına dair detaylara haber sitelerinde rastlamak mümkün. İddialar Kluge’nin, Şubat ayında yaptığı açıklamalara dayanıyor. Hans Kluge, salgının bitişine dair tahminler yürütüyor, ancak iddia edildiği gibi şimdiden kısıtlamalara, kapanmalara ihtiyaç olmadığını dile getirmiyor. Hatta tersine çok sert önlemlere ihtiyaç olmasa da, ülkelerdeki kısıtlamaların bir süre daha devam etmesi gerektiği görüşünde.
Kluge’ye göre tam olarak normalliğe dönmek için kısıtlamalara uyulmalı ve aşılar yaygınlaştırılmalı. Kluge’nin kısıtlamalara ihtiyaç olmayabileceği konusundaki iyimser tahmini ise, bu şartlar yerine getirildiği takdirde, 2022 yılına dair. Hans Kluge sözlerinin “salgının birkaç ay içinde biteceği” şeklinde çarpıtıldığını da söylemişti.
Kluge: Mutasyon olması normal
Kluge mutasyonların tehlikesiz olmadığını da söylememiş, tek söylediği “olağan oldukları”, yani beklendikleri. Kluge’ye göre mutasyonlar normal ve virüsün insanlığa adapte olmaya çalıştığını gösteriyor. Virüsün yayılma hızını artırdıkları için de, endişe yaratıyorlar ve sağlık sistemleri zaten baskı altında olduğundan ciddiye alınmaları gerek. Kluge aşılanmanın da salgının gidişatında büyük bir payı olduğunu düşünüyor. Hatta Kluge Covid-19'a karşı geliştirilen aşıların ne kadar etkili olduğunu takip ettiklerini, gerek görülmesi halinde yeni mutasyonlara göre düzenleneceğini de aktarmış.
Kluge virüsün gücünün kırıldığına dair bir şey söylemese de, mutasyonların salgınları daha az zararlı hale getirmesi muhtemel. Mutasyonların ortaya çıkmasına bağlı olarak virüsün gücünün azalacağını gösteren çalışmalara göre pandemiler böylece endemik hale gelebilir. Ancak bunun doğal yollarla gerçekleşmesi halinde, olası daha agresif bir mutasyon riski göze alınmakla kalmaz, önlenebilir yüz binlerce vefata da göz yumulmuş olur. Aşılama bu nedenle sürü bağışıklığına ulaşarak pandemiye son vermenin en güvenilir ve insancıl yolu.
Salgına dair küresel olarak pozitif eğilim sabitlenene kadar da zorunlu kısıtlamalar ile gevşemeler arasındaki dengenin devam edeceği DSÖ tarafından da dile getiriliyor.
Aşılar halen en etkili yol
DSÖ küresel olarak vakaların azalmasına dair değerlendirmelerde bulunmuştu. Bu azalmada aşıların tek başına etkili olmaması da dünya genelinde çok küçük bir kesimin aşılanmasıyla bağlantılı. Ancak bu aşıların etkili olmadığı anlamına gelmiyor. DSÖ’ye göre sürü bağışıklığının yavaş yavaş ortaya çıktığı ülkelerde de aşılama önemli bir role sahip. Yanı sıra ülkelerdeki sıkı tedbirler, bazı bölgelerde nüfusun çok büyük bir kısmının aşılanması ve mutasyonların tehlikesiz hale gelmesi salgının gidişatını olumlu yönde etkileyecek. Dolayısıyla DSÖ yetkililerine göre de aşıların yanı sıra, Covid-19’a karşı alınan halk sağlığı önlemleriyle salgın kontrol edilebilir.
Öte yandan ülkelerde ikinci dalgayla birlikte başlayan kısıtlamalar, bahar aylarıyla birlikte salgının gidişatına göre hafifletiliyor.