Melen barajının araştırılması teklifinin İBB meclisine gelmediği ve reddedilmediği iddiası

Melen barajının araştırılması teklifinin İBB meclisine gelmediği ve reddedilmediği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

CHP Grubu 9 Aralık 2019 tarihinde Melen barajıyla ilgili araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi.

CHP Grubu’nun önergesi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.

Melen Barajı ve Kanal İstanbul’un araştırılması için iki ayrı komisyon görevlendirildi.

AK Parti aykırı teklif vererek mevcut komisyonların konu hakkında görevlendirilmesini istedi.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Esenler Belediye Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, 30 Eylül 2020 tarihinde katıldığı Çalar Saat programında İBB meclis gündemine Melen Barajıyla ilgili herhangi bir konunun gündeme gelmediğini, dolayısıyla grubunun da baraj hakkındaki bir öneriyi reddetmemiş olduğunu dile getirdi. Program sunucusu İsmail Küçükkaya'nın kendisine AK Parti ve MHP oylarıyla Melen Barajı'nın araştırılması teklifinin reddedilmesi ile ilgili çıkan ilgili haberleri göstermesi üzerine, bu iddiasını yineledi.

Konuyla ilgili kamuoyuna yansıyan haberleri taradığımızda Melen Barajı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) meclisi gündeminde yer aldığını gösteren haberlere ulaştık. Bu konu meclis gündemine İBB CHP Meclis üyesi Selçuk Sarıyar'ın 9 Aralık 2019 tarihli oturumda barajın akıbeti ve Kanal İstanbul’un olası etkilerinin araştırılmasıyla ilgili komisyon kurulması için verdiği önerge ile gündeme gelmiş.

ibb tutanak1

Melen araştırması için mevcut komisyonlar görevlendirildi 

Meclisin 9 Aralık 2019 tarihli Aralık ayı ilk oturum tutanaklarında, CHP’nin verdiği teklifin Melen Barajı ile ilgili kısmının reddedildiği görülüyor. (Sayfa 47) 

ibb tutanak2

Tutanaklara göre, AK Parti grubu Kanal İstanbul ve Melen Projeleri’nin araştırılması için komisyon kurulmasının gereksiz olduğunu, hali hazırda var olan Tarım, Orman, Hayvancılık ve Su Ürünleri Komisyonu ile Çevre, Yenilenebilir Enerji ve İklim Değişikliği Komisyonu’nun görevlendirilmesini savunmuş ve CHP’nin verdiği önergeye karşılık yeni bir teklif sunmuş. (Sayfa 49) 

9 Aralık 2019 tarihli oturum tutanaklarının tamamı incelendiğinde, yapılan oylama sonucu oybirliği ile bu mevcut komisyonların görevlendirilmesine karar verildiği görülüyor. (Sayfa 50) 

ibb tutanak3

Aynı oturumun YouTube üzerinden yayınlanan video kaydının 4.14.42 ila 4.18.00 dakikalarında yaşanan tartışma ve oylama süreci izlenebiliyor. Yani CHP’nin Melen ve Kanal İstanbul’un araştırılması yönünde yeni bir komisyon kurulması için bir önerge verdiği ve konunun meclis gündemine geldiği açık. Önerge AK Parti ve MHP oylarıyla reddedilse de, o günkü toplantıdan mevcut komisyonların görevlendirilmesi kararı çıkmış. 

İBB meclisindeki sekiz kişiden oluşan Çevre, Yenilenebilir Enerji ve İklim Değişikliği Komisyonu’nun beş AK Parti, iki CHP ve bir İyi Partili üyesi var. Tarım, Orman, Hayvancılık ve Su Ürünleri Komisyonu’nda ise beş AK Partili ve üç CHP’li üye yer alıyor. 

Melen Barajı'nın gövdesinde yaşanan çatlakların ve inşa aşamasıyla ilgili sorunların 9 Aralık 2019 tarihinde İBB Meclis gündeminde tartışıldığına dair bir diğer kanıt ise o gün İBB Sözcüsü Murat Ongun tarafından atılan tweet. 

Melen su sorununu çözebilir mi? 

İstanbul’da 90’lı yıllarda yaşanan susuzluğa çare olarak eski Başbakan Turgut Özal’ın talimatıyla başlayan Melen Barajı ve Hidroelektrik Santralı Projesi’nin hedefi, Sakarya Melen Çayı’ndan kente içme suyu taşımak. 2009’da Çevresel Etki Değerlendirme Raporu onaylanan barajın, bitmesi hedeflenen 2014 yılında gövde inşaatı başladı. 2019’da baraj inşaatını ziyaret eden İmamoğlu, baraj gövdesinde çatlakların oluştuğunu söyledi. Çatlakların giderilmesi için Ocak'ta DSİ bir ihale açtı. Kuruma göre baraj 2023 yılında tam kapasite ile devreye girmiş olacak. 1990-1994 yılları arasında İstanbul Anakent Belediyesi İSKİ Danışmanlığını yapan Prof. Dr. Orhan Şen, projenin 90’lardaki öngörüye uyumlu olabileceğini, fakat bugün itibariyle projenin amacını yitirdiğini belirtiyor. Dr. Akgün İlhan’a göre ise hedef başka illerin suyunu İstanbul’a taşımak yerine şebekelerdeki kayıp-kaçak oranını azaltmak olmalı.

Teyit geçtiğimiz yıl mevcut baraj doluluk oranları hakkındaki tartışmaları incelerken, Melen barajının durumuna da değinmişti. 

İlginizi çekebilir: İstanbul’da baraj doluluk oranları hakkındaki iddia