Fotoğrafların Yenikapı miting alanında sergilenen araçları gösterdiği iddiası

Fotoğrafların Yenikapı miting alanında sergilenen araçları gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Fotoğraf Bursa’daki Oyak Renault fabrikasının üstten görünüşü.

Diğer fotoğraflarsa Ağustos 2019’da Kapıkule sınır kapısında yeni uygulanmaya başlayan yurtdışına çıkışlardaki kuyrukları önleme amaçlı park sistemini gösteriyor.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Twitter’da 5 Eylül 2019’da Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu bir tweetinde “Bu sadece ufacık bir başlangıç. Araçların devamı halka yapılan ihanetlerin ise sonu geliyor” ifadeleri ile İstanbul Yenikapı’daki miting alanına getirilen birçok aracın fotoğrafını paylaştı.

Aynı gün BirGün, Cumhuriyet gibi birçok haber sitesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde, AK Parti döneminde boş yere kiralanan yüzlerce aracın Yenikapı'da sergilemeye başladığı belirtilerek benzer görüntüler paylaşıldı. Medyascope gün boyunca Yenikapı’dan yaptığı yayında alandan görüntüleri aktardı. Daha sonra Ekrem İmamoğlu Beylikdüzü'nde düzenlenen Çardak Sohbetleri'nde olayı doğrulayarak “Araçların bir kısmını 23 Haziran'dan önce iade etmişler” açıklamasında bulundu.

Bu sırada Yenikapı hakkında sosyal medyada paylaşılan bazı fotoğrafların miting alanında dizilen araçları gösterdiği iddia edildi. 

aysun kayaci yeni kapi paylasim min

Euronews ve Halk Tv tarafından da israf oldukları iddiası ile alanda sergilenen araçlarla ilgili yayımlanan haberlerde bazı fotoğraflar yer aldı.

euronews halk tv yanlis fotolar min

Ancak fotoğrafların Yenikapı’da sergilenen araçları gösterdiği iddiası doğru değil. Twitter’da bir kullanıcının paylaştığı fotoğraf Bursa’daki Oyak Renault fabrikasının üstten görünüşü. Euronews ve Halk Tv’nin paylaştığı fotoğraflarsa Ağustos 2019’da Kapıkule sınır kapısında yeni uygulanmaya başlayan yurtdışına çıkışlardaki kuyrukları önleme amaçlı park sistemini gösteriyor. 

Kayacı’nın paylaştığı fotoğraf Bursa’daki bir araba fabrikasını gösteriyor

Twitter’da bir kullanıcının paylaştığı fotoğrafa Dünya gazetesinin 27 Ekim 2014 tarihli bir haberinden ulaşılabiliyor. Haberde dönemin Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı’nın kentte büyüyen araba sektörüne dair düşüncelerine yer verilmiş. 

aysun kayaci foto gercegi min

Bursa’daki fabrika bölgesinin başka açıdan çekilmiş bir haline Emlak Kulisi’nin 2018’deki bir haberinden de ulaşılıyor. 

bursa oyak min

Euronews ve Halk Tv’nin paylaştığı fotoğraflar Kapıkule’yi gösteriyor

Euronews ve Halk Tv’nin 5 Eylül 2019’da Yenikapı’daki miting alanında yer alan araçlar hakkında paylaştıkları haberlerdeki fotoğraf ise Anadolu Ajansı’nın (AA) 22 Ağustos 2019’daki bir haberinde yer alıyor.

aa yenikapi gercek foto

Haberde her sene gurbetçilerin Avrupa ülkelerine dönüşlerinde Kapıkule Sınır Kapısı'nda kara yolu üzerinde kilometrelerce oluşan kuyrukları önlemek amacıyla bu yıl "park modeline" geçildiği bilgisi yer alıyor. Benzer fotoğraflar aynı tarihte Edirne Sesi’nin bir haberinde de yer aldı.

Euronews daha sonra paylaşılan fotoğrafı kaldırarak bir “düzeltme” tweeti paylaştı. Paylaşımda, söz konusu haberin bir önceki versiyonunda olay yerinden fotoğraf bulunamadığı için yanlış kullanılan görselin kaynağının gösterildiği daha sonra ise Yenikapı'dan bir görselle haberin güncellendiği belirtildi. Halk Tv’nin Twitter hesabına bakıldığında ise söz konusu paylaşımın kaldırıldığı görülebiliyor. Takvim ve A Haber de söz konusu fotoğrafların Yenikapı’yı göstermediğini belirttiler.

https://twitter.com/euronews_tr/status/1169590963616002048

Sosyal medyada Yenikapı’dan olduğu iddiası ile başka fotoğraflar da paylaşıldı

Facebook’taki bir hesap tarafından paylaşılan başka bir fotoğrafta ise havadan kaydedilen görüntüde Clio model otomobilden helikoptere kadar birçok aracın miting alanında bulunduğu iddia edildi.

\"\"

Ancak söz konusu fotoğraf da Yenikapı’dan değil. Fotoğraf Mart 2018’de Kaliforniya’da bulunan bir araç mezarlığında çekilmiş. 2018’de Alman araba firması Volkswagen, araçlarının egzoz emisyon değerlerini manipüle etmesi nedeniyle açılan dava sonucu piyasada bulunan 300 bin dizel aracını toplatma kararı almıştı.

Almanya’da yayın yapan Sky News ve Frankfurter Allgemeine gazetelerinin 29 Mart 2018 tarihli haberlerinden söz konusu fotoğrafa ulaşılabiliyor. Frankfurter Allgemeine’nin haberinde iddia konusu fotoğraf da yer alıyor. Haberin altında yer alan açıklamalarda fotoğrafın Reuters’tan alındığı bilgisi bulunuyor. 

\"\"

Reuters’ın internet sitesinden Lucy Nicholson’ın çektiği fotoğraflara ulaşılabiliyor. Reuters’tan Kaliforniya’da toplanan araçların daha geniş çaplı fotoğraflarına ulaşabilmek mümkün.

\"\"

Sonuç olarak sosyal medyada Yenikapı’daki miting alanında sergilenen araçların fotoğrafları olarak paylaşılan bazı fotoğraflar alandan değil. Aysun Kayacı’nın paylaştığı fotoğraf Bursa’daki Oyak Renault fabrikasının üstten bir görünümü. Araçların sergilenmeye başladığı 5 Eylül 2019’da Euronews ve Halk Tv’nin Twitter’da paylaştığı fakat daha sonra kaldırılan fotoğraflar ise Edirne Kapıkule’de karayolu üzerinde oluşan kuyrukları önlemek amacıyla 2019’da oluşturulan park modelini gösteriyor. Facebook’ta bir hesap tarafından paylaşılan fotoğraf ise Kaliforniya’da VW marka otomobillerin toplatıldığı bir araba mezarlığından. Söz konusu iddialar yanlış bilginin en yaygın 7 türünden “hatalı ilişkilendirme”ye örnek olarak gösterilebilir.