Sosyal medyada, Yeniçağ’da ve haber sitelerinde paylaşılan bir fotoğrafta yer alan kişinin Seyfi Al Cherkesi isminde bir doktor olduğu ve Münih’te yeni koronavirüsle mücadelede hayatını kaybettiği iddia edildi. Fotoğrafın da Al’ın oğlunun babasına son bakışını gösterdiği öne sürüldü.
Ancak iddia doğru değil. Fotoğraftaki kişi Jared Burks isminde Arkansas’ta yaşayan bir doktor ve hayatta.
Fotoğraftaki kişi Seyfi Al değil
İddiada yer alan fotoğraf, tersine görsel arama yöntemleriyle aratıldığında gerçek hikayeye ulaşılabiliyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde de viral haline gelen fotoğrafın ilk paylaşım adresi Alyssa Burks isimli bir kullanıcının Facebook hesabı.
"Bakın bugün sonunda kimi gördük! İşe tekrar dönmesi gerektiğinde bebekler gibi ağladığımı saklamayacağım. Onu özlüyoruz ama ne yapmamız gerektiğini de biliyoruz.
Dua ediyoruz. Bu süreci atlatmamızı sağlayan da bu.
Birkaç kişi bu fotoğrafı paylaşıp paylaşamayacağını soruyor. Tabii ki paylaşabilirsiniz. Belki bu sayede insanların evde kalmasını teşvik edebiliriz."
Görseldeki kişinin Jared Burks olduğunu, adının etiketlenmesinden anlıyoruz. Jared Burks’ün profilini incelediğimizde de aynı kişi olduğu fark edilebiliyor.
Fotoğrafın hızlıca yayılmasının ardından Alyssa Burks bir paylaşım daha yaparak görselin hikayesini içeren bir haberi paylaşmış. Burks, ABC7 isimli kanalda katıldığı programda eşi Jared’in sağlık personeli olduğunu ve pandemiyle mücadele ettiği için iki haftadır evinden uzak olduğunu belirtirken, Jared’in ziyarette çocukları Zeke’yi ilk defa emeklerken gördüğünü dile getiriyor.
Haberde Zeke ile Jared’in aynı anlarda çekilmiş başka fotoğrafları da yer alıyor.
Fotoğrafın yaygınlaşmasının ardından birçok medya kuruluşu da Burks ailesinin hikayesini haberleştirdi.
Ancak Burks ailesinin hikayesi bununla sınırlı değil. Alyssa Burks, Arkansas’ta 29 Mart’ta çıkan fırtınada ailenin yaşadığı evin yıkıldığı bilgisini paylaştı. Burks, Zeke ve kendisinin annesinin evinde Jared’ın ise fırtına sırasında evde olduğunu ancak şu anda herkesin sağlıklı olduğu bilgisiniverdi. Aile adına bir de destek kampanyası bile düzenlendi.
İddiada adı geçen ve Münih’te öldüğü belirtilen Seyfi Al Cherkesi ismiyse çeşitli arama motorlarında farklı anahtar kelimelerle aratılmasına rağmen bulunamıyor. Ne sosyal medyada böyle bir isme rastlanıyor, ne de haberlerde böyle bir sağlık personelinin öldüğü bilgisine.
Sonuç olarak Seyfi Al Cherkesi’ye ait olduğu belirtilen fotoğraf ABD Arkansas’ta çalışan Jared Burks isimli bir doktorun Zeke isimli çocuğuyla karşılaştığı anı gösteriyor. İddialarda fotoğraf için acıklı bir hikaye üretilmesi nedeniyle paylaşım çarpıtmaya örnek gösterilebilir. Başka bir anı göstermesi nedeniyle de hatalı ilişkilendirme kategorisine yerleştirilebilir.