Sosyal medyada yer alan paylaşımlarda ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen fotoğrafta Filistinliler’in İsrail’i protesto etmek için bir eşeğe İsrail bayrağı giydirip ardından eşeği yaktıkları iddia edildi. İlk olarak 6 Nisan 2018’de İsrail bayrağı giydirilmiş bir eşek fotoğrafı paylaşıldı. Ardından, Filistinli protestocular tarafından eşeğin yakıldığını gösterdiği iddia edilen benzer bir fotoğraf tepki topladı. Twitter, Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında paylaşılan görsel, kısa sürede internette yayıldı. İddia, Paslı Teneke isimli Facebook sayfasında 2 binden fazla paylaşım aldı.
Ancak fotoğrafın Filistinli protestocuların İsrail bayrağı giydirilmiş eşeği yakarak öldürdüğünü gösterdiği iddiası doğru değil. İddiada yer alan fotoğraflar farklı tarihlerden. Kullanılan ilk fotoğraf Filistin’de yakın zamanda gerçekleşen ve devam eden Büyük Dönüş Yürüyüşü’ne ait. İddiayı tamamlayan ikinci fotoğraf ise 6 Ağustos 2014 tarihinde, İsrail tarafından düzenlenen hava saldırısında ölen eşeğin yakıldığını gösteren başka bir fotoğraf.
Fotoğraflar farklı tarihlerden
İki farklı fotoğrafın birleştirilmesiyle oluşturulan iddiada, ilk görselde protestocular arasında duran İsrail bayrağı giydirilmiş bir eşek görülüyor. İkinci fotoğrafta ise yakılarak öldürüldüğü iddia edilen bir eşek fotoğrafı yer alıyor.
İddiaya konu olan yakılan eşek fotoğrafı ile ilgili sonuçlara, görsel arama aracı Tineye’da yapılan arama ile ulaşılabiliyor.
İlk görselde yer alan İsrail bayrağı giydirilmiş eşek, 6 Nisan 2018’de yapılan protestolardan.
Hatta aynı fotoğrafın sosyal medyada dolaşan bir de videosu da bulunuyor. Aynı yerden paylaşılan diğer bir videoda, İsrail bayrağının yakıldığı ancak eşeğe zarar verilmediği görülüyor.
https://twitter.com/rafsanchez/status/982246676378222592
Yakılan eşek 2014’te bombalı saldırıda ölmüştü
İkinci görselde bulunan ve yakılarak öldürüldüğü iddia edilen eşeğin fotoğrafı ise 2014 yılına ait. Fotoğraf, stok görsellerin bulunduğu internet sayfası olan Alamy.com’da görülebiliyor. İkinci fotoğrafa ait açıklamada ise 2014 yılında, Gazze’de İsrail saldırısı sırasında ölen bir eşeğin, Filistinli protestocular tarafından yakıldığı belirtiliyor.
1976’da İsrail’in Filistin’e ait topraklarda halkı göçe zorlamasının ardından Toprak Günü ilan edilen 30 Mart; 2018 yılında ‘’Büyük Geri Dönüş’’ ismiyle 8 hafta sürecek bir eylemle kutlanıyor. Yedinci haftası geride kalan yürüyüşe ülkenin dört bir yanından katılım sağlandı. Gazze’de İsrail sınırına 700 metre yakınlıktaki alanda Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü’ne katılan çok sayıda Filistinli, protestolara devam ediyor.
Eylem, sosyal medya kanallarında, basında ve internet sitelerinde gündeme geldi.
Protestolar özellikle Twitter’da ‘’ #جمعة_حرق_العلم ‘’ etiketi ile paylaşıldı. Söz konusu etiket araştırıldığında da iddia edilen fotoğrafa rastlanmıyor.