Yerel seçimler boyunca yayılan yanlış bilgileri analiz ettiğimiz Sahte Haber Karnesi çıktı!

Teyit’in 31 Mart seçimleri öncesi ve sonrasında ortaya çıkan sahte haberleri incelediği Sahte Haber Karnesi: Yerel Seçimler 2019 raporu yayımlandı.


14/06/2019 12:15 3 dk okuma

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerin öncesi ve sonrasında, Teyit’in internette ortaya çıkan sahte haberleri inceleyen Sahte Haber Karnesi: Yerel Seçimler 2019 raporu yayımlandı. Rapor, internette dolaşıma giren yanlış bilgilerin seyahatini, sıklığını, zamanını ve etkileşimlerini ortaya koyuyor.

Sahte haber karnesinde neler var?

Seçim dönemi boyunca Teyit ekibinin yanlış olduğunu duyurduğu 33 sahte haberin ortaya çıktığı haber sitesi ve sosyal medya platformlarında kazandığı yaygınlık incelenerek hazırlanan rapor, bu sahte haberlerin en çok hangi sosyal medya platformları aracılığıyla yayıldığı, hangi haber sitelerinin daha çok sahte haber ürettiğini ve yanlış bilginin farklı medya mecralarında nasıl yayıldığına dair veriler sunuyor.

sahte haber karnesi kapak 1024x478

Duyguların yükselişe geçtiği, kampanya ve propagandanın günden güne arttığı seçim dönemleri, yanlış bilginin yayılmasına uygun bir ortam sunuyor. Mehmet Atakan Foça tarafından hazırlanan Sahte Haber Karnesi ayrıca 24 Haziran 2018’de yapılan Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler döneminde yayılan sahte haberler ile yerel seçimler boyunca ortaya çıkan yanlış bilgileri karşılaştırıyor. İki dönem arasında sahte haberin aldığı etkileşime ışık tutan rapor, yanlış bilgiyi yaygınlaştıran aktörlerin iki seçimde nasıl değiştiğini de gösteriyor.

Teyit’in etkisi

Raporda sahte haberin yaygınlığının internette zamana göre nasıl değiştiği mercek altına alınırken Teyit’in sahte haberin viralitesini durdurmadaki rolü de irdeleniyor.

sahte haber karnesi veri

Yanlış olduğu açık kaynaklarla belirtildikten sonra bir sahte haberin yayında kalma durumunun nasıl değiştiğini de inceleyen rapor, haber siteleri ve sosyal medya hesaplarının yanlış bilgi yaymadaki dinamiklerini de ortaya çıkarıyor.

Yükselen yanlış bilgi dinamiği: Asimetrik Propaganda

Sahte Haber Karnesi: Yerel Seçimler 2019 ayrıca son üç seçimde ortaya çıkan asimetrik propaganda yöntemlerini de incelemeye alıyor. Farklı siyasi parti taraftarlarının kimliklerini gizleyerek karşı kutbun oy verme davranışını etkilemek için ürettiği propaganda tekniğinin 2017’deki anayasa referandumundan yerel seçimlere nasıl evrildiği raporda detaylı olarak işleniyor.

Teyit ayrıca 23 Haziran 2019’da tekrarlanacak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminden sonra, bu seçim için de rapora bir ek hazırlayarak, takipçilerine sunacak.

Sahte Haber Karnesi herkesin erişimine açıldı. Raporun tamamına buradan ulaşabilir ve indirebilirsiniz. Raporun veri setini indirmek için tıklayın.

Bu tür raporlar, uzun süreli çalışmalar sonucu ortaya çıkıyor. Çalışmalarımızı destek.teyit.org adresi üzerinden destekleyerek 2019 planlarımızı gerçekleştirmemizi sağlayabilirsiniz.