Yanlış haberlerin kaldırılması için 'şikayet et' butonu nasıl kullanılır?


07/12/2016 16:02 3 dk okuma

Bu içerik 6 yıldan daha eski tarihlidir.

ABD’deki başkanlık seçimlerinin ardından özellikle Facebook’un yalan haberlerin yayılmasına aracı olduğu iddiası üzerine başlayan tartışmalar yeni çözüm arayışlarını da beraberinde getirdi. Peki sosyal medya kullanıcılarının yalan haberlerin yayılmasının önüne geçmek için yapabileceği bir şey yok mu?

Şu an yalnızca Facebook şikayet butonları arasına “doğru olmayan haber” seçeneğini almış durumda. Yine de şikayet butonlarındaki diğer şıklar arasından uygun olanı seçerek, ilgili içeriği sosyal medya platformuna bildirebilirsiniz. Kullandığınız sosyal medya araçlarında yanlış olduğunu düşündüğünüz haberleri şikayet edebilirsiniz.

İnternetten yalan haberlerin kaldırılması için izleyeceğiniz yöntemleri aşağıda derledik.

Paylaşmadan önce

Karşınıza çıkan iddiayı paylaşmadan önce kendinize sormanız gereken sorular;

  • Bu yayını yapan kişiyi daha önce duydum mu?
  • Bu kaynak düşündüğüm kaynak mı yoksa bir benzeri mi?
  • Bunun nerede gerçekleştiğini haritada görebilir miyim?
  • Başka herhangi bir yerde bu konu gündeme geldi mi?
  •  Bu iddia için sadece tek delil mi var?

Facebook

Facebook’ta yalan haber yayan pek çok sayfa bulunuyor. Yanlış bir haber gördüğünüzde paylaşımın sağ üstünde bulunan işarete tıklayarak “Gönderiyi şikayet et” sekmesini kullanabilirsiniz.

Sonrasında izleyeceğiniz adımlar şöyle;

facebook yalan haber sikayet etme yontemi

Facebook yalan haber seçeneğini koyan tek sosyal medya platformu olsa dagörsel haline getirilerek yayılan yalan haberleri tespit edilebilmesi konusunda yetersiz kalıyor.

Twitter

Twitter’da da yalan haber için oluşturulmuş özel bir ihbar seçeneği bulunmuyor. Ancak yine de kaldırılmasını istediğiniz bir tweeti, altında bulunan üç noktaya tıklayarak şikayet edebilirsiniz. İzlenecek yöntem şu şekilde;

twitter yalan haber sikayet etme yontemi

Instagram

Instagram kullanıcıları için de yanlış bilgileri ihbar edebilme seçeneği bulunmuyor. Ancak yine de şikayet kısmına girerek içeriğin kaldırılması için iki seçenekten birini seçebilirsiniz.

Tercihler arasında yalan haber şıkkı olmadığı için “Bu fotoğraf Instagram’da olmamalı” seçeneğini seçerek içeriği şikayet edebilirsiniz.

instagram yalan haber sikayet etme yontemi

Sosyal medya platformlarının çoğunda yalan haberlerin yakalanması ve kullanıcılar tarafından tespit edilebilmesi için gerekli olanaklar bulunmuyor.

Şüpheli haberi doğrulamak için uyguladığınız yöntemler yeterli olmadıysa veya şikayet etmenize rağmen yanlış haber hala yayılıyorsa, ilgili içeriği teyit.org’a yönlendirerek doğrulanmasını isteyebilirsiniz.