Twitter manipüle edilmiş görsel içeriklerle mücadeleye hazırlanıyor

Twitter, manipüle edilmiş medya içeriklerine dair yeni politikasını yayınladı. Platform, 5 Mart itibariyle bu tip içeriklere uyarılar koymaya hazırlanıyor.


06/02/2020 16:56 3 dk okuma

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşan seçim öncesi sosyal medya şirketlerinin düzenlemeleri tek tek hayata geçiyor. Ocak ayının başında Facebook deep fake videoları yasakladığını belirten bir açıklama yapmıştı. Bundan yaklaşık bir ay kadar sonra ise Twitter’dan da yanlış bilgiyle mücadelede bir adım geldi. Şirket, manipüle edilmiş görsel içeriklere ekleyeceği yeni uyarı etiketini tanıttı

Twitter’ın 5 Mart tarihinde uygulamaya alacağı değişiklik kapsamında manipüle edilmiş ve deepfake teknolojisi kullanılarak oluşturulmuş içeriklerde bir uyarı yer alacak ya da sistemden kaldırılacak. Sistemin nasıl işleyeceği ise Twitter blogunda birkaç satır başıyla ele alındı. Birincil adım içeriğin manipüle edilip edilmediğinin belirlenmesi olarak tanımlandı. İkincisi hangi amaçla, nasıl paylaşıldığı ve paylaşanın profili. Son olaraksa içeriğin kamu güvenliğini etkilemesi veya ciddi zarar vermesi.

twitterkural 1024x573

Şirket bu konuda çalışma yapacağını 11 Kasım tarihinde yapmış olduğu bir açıklamayla duyurmuş ve sistemi nasıl işleteceğini araştıran çalışmalar yapmıştı. Akademisyenler ve alanda çalışan kişilerin de katılımıyla geçirilen süreçte katılımcıların yüzde 70’i Twitter’ın yanıltıcı görsel ve video paylaşımında adım atmamasının kabul edilemez olduğunu ve mutlaka aksiyon alınması gerektiğini belirtti. Bu tip içeriklerin etiketlenmesi fikri daha öne çıkarken kaldırılması fikriyse daha geri planda kaldı. Katılımcıların yüzde doksanıysa kamu düzenine zarar verecek içeriklerin kaldırılması gerektiğini ifade etti. Twitter da bu çalışmalardan yola çıkarak bir dizi önlemi uygulamaya sokmaya karar verdi. 

Sistemde etiketlemenin nasıl görüneceği de bir videoyla anlatıldı. Manipüle edilmiş medyaya yer veren tweetin altında bir uyarı yer alacak. Uyarıya tıklandığındaysa daha ayrıntılı bir bilgiye erişilecek.

Twitter’ın bu geç kalmış adımı belki olumlu bir adım ama tartışmayı gerektirecek birkaç noktayı karşımıza getirdiği de önemli bir gerçek. Şüphesiz ilk sorulması gereken soru bir görselin manipüle edilip edilmediğine kim karar verecek? Twitter’ın 5 Mart’ta hayata geçireceği bu düzenlemelerde kimlerle çalışacağına ilişkin herhangi bir bilgi yok. Sıkça eleştirilse de bir diğer sosyal medya platformu Facebook birkaç yıldır Teyit’in de içinde yer aldığı IFCN üyesi bağımsız doğrulama organizasyonlarıyla bir işbirliği geliştirerek yanlış bilginin yayılmasının önüne geçmeye çalışıyor.

Twitter, kurallarında manipüle edilmiş medya içeren paylaşımlarda görselin metadatası, paylaşan kişinin profili, bağlamı gibi birçok konuyu göz önüne alacağını belirtiyor. Thenextweb’de yer alan bir yazıda Twitter’ın moderasyon ekibinin paylaşımların bağlamını belirlemede büyük sıkıntılar yaşadığı ve ironi içeren tweet atan hesapları bile kaldırabildiğini vurguluyor

Teyit’in şef editörü Gülin Çavuş ise bu adımın teyitçiler için sevindirici ama içinde sorular barındırdığı görüşünde. Çavuş, Twitter’ın teknik yetkinlik gerektiren bu konuda hangi uzmanlarla çalışacağı ve nasıl bir yöntem uygulayacağının çok önemli olduğunu belirtirken, atılacak yanlış bir adımın kullanıcıların güvenini sarsabileceği ve yanlış bilgi sorununu daha da büyütebileceğini ifade ediyor.

The Verge de Twitter’ın yeni kararını değerlendirdiği yazıda yine Facebook örneğini veriyor. Twitter bu konuda bazı partnerlerle çalışacağını belirtiyor ancak 5 Mart yani kararı açıkladıktan bir ay kadar sonra hayata geçireceği bir sistemde nasıl bir metodoloji izleyeceği muamma.

Twitter sürecin kendileri için büyük bir deneyim olacağını ve hatalar ve geri dönüşlerle sistemi geliştireceğini de belirtiyor.