Twitter kullanıcıların yanıltıcı paylaşımları bildirebileceği yeni özelliğini deniyor

Twitter’ın yanlış bilgi bağlamında izlediği topluluk odaklı yaklaşım sürüyor. Test aşamasındaki uygulama, ABD, Güney Kore ve Avustralya'daki bazı Twitter kullanıcılarının "tweeti bildir"i tıkladıktan sonra paylaşımları "yanıltıcı" olarak işaretlemesine izin verecek.


21/08/2021 15:00 5 dk okuma

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Twitter 17 Ağustos’ta, TwitterSafety hesabı üzerinden, kullanıcıların yanıltıcı görünen paylaşımları bildirebileceği bir özelliği test ettiğini duyurdu. Açıklamaya göre ABD, Güney Kore ve Avustralya'daki bazı kullanıcılar, “tweeti bildir” butonuna tıkladıktan sonra bir paylaşımı "yanıltıcı" olarak işaretleyebilecek. 

Kullanıcılar bir paylaşımın "politika", "sağlık" veya "başka bir şey" hakkında yanıltıcı olduğunu belirtme seçeneğinin ardından, politika seçerlerse seçimlerle ilgili olup olmadığını, sağlığı seçerlerse özellikle COVID-19 hakkında yanıltıcı bir tweet olup olmadığını belirtebilecekler.  

how to report misleading content on twitterSolda: Kullanıcılar paylaşımın sağ üstünde yer alan üç noktaya tıkladığında karşılarına çıkan tweeti bildirme bölümüne eklenen “yanıltıcı” bölümü. Sağda: “Tweet ne hakkında yanıltıcı?” sorusuna verilebilecek “politika”, “sağlık”, “başka bir şey” yanıtları. 

“Her bildirim incelenmeyebilir”

Bunun etkili bir yaklaşım olup olmadığını anlayabilmek için küçük adımlarla ilerlediğini belirten Twitter, her işaretleme için harekete geçemeyebileceğini, buradan gelecek verileri daha çok yanlış bilgi eğilimleri hakkında bilgi edinmek için kullanacağı hatırlatmasını da yaptı. Yani kullanıcılar raporladıkları tweetlerin akıbeti hakkında herhangi bir güncelleme almayacak. 

Karşı görüşteki kullanıcıların kötüye kullanım ihtimali 

Yeni raporlama seçeneği şirketin yerleşik denetleme sistemine bağlanacağı için platform şimdilik özelliği kötüye kullanabilecek kullanıcılar konusunda çok endişeli durmuyor. Ancak Twitter'ın bu adımının, organize kaynaklara sahip ve motive olmuş topluluklar tarafından kötüye kullanılabileceği ya da en basitinden, kullanıcıların bildirimde bulunurken bir kenara bırakmakta zorlanacakları inançlarının yaratacağı kaygan muhakeme zemini eleştirileri de baki. 

ABD Başkanı platformların sorumluluğunu vurgulamıştı

Twitter'ın seçimler ve Covid-19 hakkındaki yanlış bilgileri engellemeye yönelik çeşitli politikaları mevcut. Ancak ABD Başkanı Joe Biden kısa süre önce Covid-19 aşılarına dair sosyal medyada dolaşan yanlış bilgilerin 'insanları öldürdüğünü' söyleyip sosyal medya şirketlerinin yeterince çaba göstermediğini düşündüğünü vurgulamıştı. 

Twitter’ın yanlış bilgiyle mücadelede izlediği adımlar 

Platform 2020 yılının Mayıs ayında Covid-19 ile ilgili zararlı olabilecek içerikler ve seçimlerle ilgili yanıltıcı bilgiler için uyarılar yerleştirmeye, Eylül ayında ise gündemlere (trends) bağlam eklemeye başlamıştı. Ağustos ayında devlet kontrollü hesaplara uyarı etiketi yerleştiren Twitter Aralık ayında da aşılarla ilgili komplo teorilerine yer veren tweetleri kaldırmaya başlamıştı. 

İlginizi çekebilir: Kullanıcılar seçimlerle ilgili yanlış yönlendiren içerikleri Twitter’a bildirebilecek

Twitter, 2021 yılının Ocak ayında eski ABD Başkanı Donald Trump’ın hesabını kalıcı olarak askıya almış ve bu müdahalesiyle dikkat çekmişti. Son olarak Birdwatch isimli, topluluk odaklı pilot programını Ocak 2021’de duyurup, üçüncü taraf doğrulama platformlarına tamamen bağlı olmayan bir moderasyonla ilgilendiğini göstermişti. Poynter’ın ilk analizine göre ise Birdwatch kullanıcılarının yalnızca yarısından azı bildirimlerinde kaynak gösteriyor ve birçok teyit notu partizan söylemler içeriyordu. 

İlginizi çekebilir: Birdwatch: Twitter yanlış bilgiyle mücadelede yüzünü topluluğa dönüyor

Şirket yakın zamanda, IFCN (Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı) imzacısı Associated Press ve Reuters ile Birdwatch'ın nasıl performans gösterdiğini anlamak için bir ortaklık yürüteceğini ve bu iki kurumdan teyitçilik anlamında destek alacağını da açıkladı. 

Twitter ve diğer teknoloji şirketleri, yanlış bilginin sosyal platformlarda hızla yayılmasından dolayı eleştiri almaya devam ediyor. Türkiye’de yeni sosyal medya yasası hakkındaki tartışmalar yanlış bilgi yayan kullanıcıları cezalandırma etrafında şekillenirken, platformların bu alandaki sorumluluğu gözden kaçırılıyor olabilir. 

IFCN Direktörü Baybars Örsek de bu yeni özelliğin yanlış bilginin yayılması hakkında teyitçilere verebileceği ipuçlarının önemli olduğunu hatırlatıyor, “Sosyal medya platformları gün geçtikçe kullanıcılarından aldıkları geri bildirimlere daha çok ihtiyaç duymakta ve bunu farklı yöntemlerle sistemlerinin içine entegre ediyolar. Günde 500 milyonun üzerinde içeriğin paylaşıldığı bir platform olarak Twitter’ın da içerik raporlama özelliğine yanıltıcı bilgi seçeneğini eklemesi bu alanda önemli bir adım olmakla beraber bu özelliğin Birdwatch ve yakın zamanda açıklanan AP & Reuters gibi kurumlarla işbirlikleriye entegrasyonunu takip etmek ve yanlış bilginin platformda yayılımı ile ilgili şeffaflık raporlarının takipçisi olmak gerekiyor.”

Bildirim özelliği farklı ülkelere genişletildi

Twitter test ettiği bildirim özelliğini Ocak 2022’de Brezilya, İspanya ve Filipinler’e genişlettiğini açıkladı. Twitter’dan Yoel Roth’un açıklamasına göre bugüne kadar 3.7 milyondan fazla bildirim geldi; ihbarların yalnızca yüzde onunun gerçekten aksiyon almaya uygun olsa da özellikle yalnızca fotoğraf, video veya link içeren paylaşımların tespitinde önemli rol oynuyor. Twitter bireysel bildirimleri etkili bir şekilde değerlendirmek için önce bildirimleri süzen ve önceliklendiren bir teknoloji geliştirmeyi amaçlıyor. Bu yüzden bildirim uygulamasını bir anda tüm kullanıcılara değil, kademeli olarak, özellikle de İngilizce dışında farklı diller konuşan ülkelere açtıklarını belirtiyor.

Kapak fotoğrafı: Bloomberg / Getty Images

Güncelleme: 19/01/2022

Uygulamanın Brezilya, İspanya ve Filipinler'e genişletildiği bilgisi eklendi.