Birçok sosyal medya platformu gibi Twitter da, kullanıcıları arasındaki bilinir kişileri ayırt etmek, taklit hesapların önüne geçmek için Onaylanmış Hesap uygulaması kullanıyor. Twitter’ın sağladığı mavi onay rozeti, Twitter'da kamuoyunun ilgisini çekebilecek bir hesabın orijinal olduğunu gösteriyor.
Twitter bir hesabı doğrularken, hesap sahibinden, gerçekten iddia ettiği kişi olup olmadığını e-posta, telefon ve diğer kişisel bilgiler ile ispatlamasını istiyor. Bu sayede bir Twitter hesabının orijinal olup olmadığını rahatlıkla doğrulayabiliyorsunuz.
1-2 Haziran’da Cebeci Kampüsü’ndeki olaylardan sonra dolaşıma giren bir ekran görüntüsünde “Ülkücü Faşistler Cebeci kampusune Türk bayrağı asarak, solcu öğrencileri tahrik etti.” yazan bir tweetin soL Haber Portalı’na ait olduğu iddia edilen Twitter hesabından paylaşıldığı öne sürüldü.
İşin aslı hesap da Twitter hesabı da gerçek değil. soL Haber Portalı’na ait resmi Twitter hesabı @solhaberportali. Bu örnekte, tek bir bakışta soL Haber Portalı’na ait orijinal hesabın @solhaberportali olduğunu, içerdiği mavi tikten anlamanız mümkün.
Mavi tik doğrulama için tek başına yeterli değil
Ancak bu yöntem her zaman tek başına yeterli olmuyor. Geçtiğimiz günlerde askıya alınmadan önce Yıldız Tilbe’yi taklit eden bir sahte hesap da mavi tik içeriyordu. Tilbe’nin orijinal @YildizzTilbee hesabı mavi onay rozeti taşımasına rağmen, Twitter -nasıl olduysa- sahte hesap @YildizTilbe’ye de mavi onay rozeti sağlamıştı.
Yıldız Tilbe’nin orijinal hesabı
Sahte Yıldız Tilbe Twitter hesabı
Bu tarz bir hatayla karşılaşmamak, sahte hesabı gerçek hesaptan ayırt etmek için mavi onay rozeti dışında bakılması gereken ayrıntılar var. Örneğin soL Haber Portalı’na ait olduğunu düşündüğümüz gerçek hesapta isim kısmı (1) kullanıcı adı (2) ile uyuşuyor mu? Bakmakta olduğumuz Twitter kullanıcısını mı ifade ediyor? Profil resmi (3) kullanıyor mu? Kurumsal bir hesapsa kurumsal logosunu yansıtan bir görsel mi? İçerik tipi (4) diğer tweetleriyle uyuşuyor mu yoksa normalde attığı tweetlerden apayrı bir içerik mi? Link (5) paylaşıyorsa, paylaştığı link bağlı bulunduğu kurumun web sitesine mi gidiyor? Başka bir siteye mi?
Yukarıdaki örneğe baktığımızda profilin soL Haber Portalı’nın gerçek Twitter hesabı olduğuna dair bir izlenime kapılıyoruz. Bununla karşılaştırıldığında sahte olduğunu belirttiğimiz tweetteki ayrıntıların oldukça kuşkulu olduğunu söylemek mümkün.
Bir tweet ekran görüntüsüyle karşılaştığınızda çoğunlukla bu 5 nokta hesabı doğrulamak için sizi harekete geçirecek ipuçlarını sağlar. Eğer Twitter hesabının sayfasına ulaşabiliyorsanız, oradaki diğer detaylara göz atmak da yardımcı olur.
Örneğin yukarıdaki örnekte hesabın Yeni Akit’e ait olup olmadığını tahmin etmek çok kolay olmayabilir. En iyi yöntem bu hesabın diğer tweetlerine bakmak. Fakat daha da kolayı, karşılaştığımız tweete gelen yorumlara göz atmak. Muhtemelen birçok detay sizden önce başka bir Twitter kullanıcısı tarafından da fark edilmiştir.
En iyi yöntemse her zaman tweet ekran görüntülerine güvenmemek mümkünse arşiv sayfası aramaktır. Tweetler silinebilir, linkleri yok olabilir ancak teyit.link gibi araçlar sayesinde internet sayfaları silinse ya da değiştirilse bile linklerini, onları ilk gördüğünüz zamanki biçimiyle saklayabilirsiniz. Şüpheli bir tweeti, bir tweetin gerçekten atılıp atılmadığını, orijinal hesaptan olup olmadığını arşiv sayfaları, üzerlerindeki zaman damgasıyla birkaç farklı açıdan doğrulamanızı sağlar.