Sosyal medyada ortaya çıkan yanlış bilgilerden pek çoğu mülteciler gibi dezavantajlı grupları hedef alıyor. Teyit kurulduğundan beri özellikle Türkiye’de yaşayan Suriyelilere ilişkin ortaya atılan iddiaları doğrulamaya çalışıyoruz. Bu çalışmalar sırasında da pek çoğunun yanlış olduğunu tespit ettik.
Çevirisi: Devlet desteğinden herkes yararlanabilir. Yardım almak için lütfen e-devlete hemen kayıt olun. Ayrıca bu yazıyı 100 kişiyle paylaşın.
Çevirmen notu: Yazının Arapça bilmeyen kişiler tarafından, kötü bir şekilde çevrildiği söylenebilir.
Yanlış bilgileri sosyal medyada araştırdığımız sırada dikkatimizi çeken şeylerden birisi Türkiye’deki Suriyelileri hedef alan dolandırıcılık amaçlı E-devlet hesapları ve internet siteleriydi. Twitter’dan ziyade Facebook’ta karşımıza çıkan bu dolandırıcılık biçimi Arapça paylaşımlar yapan E-devlet sitesi görünümlü hesaplardı. Paylaşımlar Türkiye vatandaşlığına geçiş, çifte vatandaşlık, devlet yardımlarından yararlanma, çalışma izni gibi konuları kapsıyordu.
Hangi internet sitesinin veya hesabın orijinal olduğunu anlayamayan ve dil bariyeri bulunan kişiler dolandırıcıların hedefindeydi. Sponsorlu içeriklerle özellikle Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin Facebook hesabında görünen paylaşımların ne kadar kişiyi etkilediğine dair bir sonuç alamasam da mağduriyet yaşanmaması adına da pek çok paylaşımın yapıldığı söylenebilir.
Paylaşımların hepsinde referans verilen linkler orijinal olmayan, aralarında nokta, tire vb. işaretler bulunan internet sitelerine yönlendiriyordu.
Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi paylaşılan internet sitelerinin orijinalliğinden emin olmak ve devlet sitelerinin .gov uzantılı olduğunu akılda tutmak. Twitter’daki sahte hesaplar için yapılan uyarılar da Facebook için geçerli denebilir. Sayfaların mavi tikli olduğunu kontrol etmek, “Hakkında” kısmına bakmak ve sayfa adının doğru yazıldığından emin olmak yardımcı olacaktır.
Suriyelileri devlet yardımları beklentisiyle dolandırmaya çalışan hesapların büyük bir çoğunluğu kapatılmış olsa da hala benzer pek çok hesap aktif olarak sosyal medyada bulunuyor.
Türkiye Cumhuriyeti’ndeki e-devleti kullanmak için ikametgahınızın olması gerekiyor. PTT merkezlerinden alınan şifre ile e-devlet sitesine giriş yapılabilir. Bu nedenle Suriyelilerin e-devlet görünümlü internet sitelerinde gerçekleştirebilecekleri işlemler için PTT’den şifre almaları gerekmekte. Eğer herhangi bir bankadan hesap kartları bulunuyorsa da PTT merkezine gitmeden işlemleri gerçekleştirebilirler.Ancak resmi internet sitesine girdiklerinden ve e-devlet şifresine sahip olduklarından emin olmaları gerekir.
Suriyeli mülteciler bu tür yanlış bilgi içeren dolandırıcılık hesaplarıyla baş edebilmek için güvenebilecekleri kurum ve kuruluşlardan yardım istemeli. Örneğin UNHCR-ASAM Danışmanlık Hattı (UNHCR-ASAM Counselling Line) 2017 Mart ayı itibariyle Türkiye’de ikamet eden tüm mülteci ve sığınmacılara hizmet vermeye başladı. Ayrıca İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne bağlı olarak çalışan Yabancılar İletişim Merkezi (YİMER) de Türkiye’de yaşayan yabancıların vize, ikamet izni, uluslararası koruma, geçici koruma gibi konulardaki sorularına cevap veriyor. Aynı görevi üstlenen Mülteci Dayanışma Derneği, İGAM gibi diğer STK’larla da iletişime geçerek ihtiyaçları olan konular hakkında bilgi alabilirler.
Dolandırıcı hesapların ne kadar ciddi mağduriyetler yaratabileceğini bu tür örneklerle görebiliyoruz. Mülteciler gibi dezavantajlı grupların sosyal medya platformlarında daha dikkatli olması için gerekli uyarıların yapılması ve platformlar tarafından gerekli önlemlerin alınması şart.