#OltayaTakılma 3: Dolandırıcılık için kullanılan sahte Twitter hesapları nasıl tespit edilir?

Oltaya Takılma serisinin üçüncü yazısı dolandırıcıların kullandığı sahte Twitter hesaplarına dikkat çekiyor ve bunlardan korunma yöntemlerinden bahsediyor.


01/05/2019 09:50 4 dk okuma

Bu içerik 4 yıldan daha eski tarihlidir.

Twitter’da bilgi alma süreçleri uzun süredir istisnasız bir şekilde sponsorlu dolandırıcılık reklamlarıyla bölünüyor. Bu sponsorlu içerikler bazen banka kredilerinden bazen bedava internet paketlerinden bahsediyor. Sponsorlu içerikleri paylaşan hesaplar ise banka isimlerini, güvenilir kurumları taklit ediyor. Yanlış bilgi türleri arasında da yer alan taklit, bir kişi ya da kurumun imitasyonunun oluşturduğu içerikler ya da hesaplar anlamına geliyor. Taklit hesaplardan korunmak içinse izlenebilecek birkaç yol var.

1) Onaylı hesaplara bakın

Hesapların onaylandığını ve orijinalliğini gösteren en önemli ipucu Twitter’ın vermiş olduğu mavi tik. Bu mavi tiklere de dikkatli yaklaşmak gerekse de özellikle kurumsal hesaplar açısından güvenilir oldukları söylenebilir. Karşınıza sponsorlu bir banka ya da kurum hesabı çıktığında ilk yapmanız gereken kullanıcının profiline girerek hesabın onaylı olup olmadığını kontrol etmek. Eğer karşınıza Ziraat Bankası ya da En Para hesabı gibi görünen bir hesap çıkıyorsa ve profile girdiğinizde Twitter’ın vermiş olduğu onay anlamına gelen “mavi tik” bulunmuyorsa hesaptan şüphe etmelisiniz ve yönlendirmeye çalıştığı linklere tıklamamalısınız. Twitter’ın arama sekmesine gelerek sponsorlu içeriğini gördüğünüz kurumun adını yazdığınızda karşınıza çıkacak mavi tikli hesap kurumun orijinal hesabıdır. Altında benzer isimlerle açılmış ve muhtemel dolandırıcılar olan hesapları da beraberinde görebilirsiniz.

ziraat bank arama

2) Kullanıcı adını kontrol edin

Sahte hesaplar, dolandırıcılık yaparken kullanıcı isimlerini bankaların ya da kurumsal hesapların isimlerine benzetirler. Ama tamamen aynı adı alamayacakları için benzer isimleri kullanmaya çalışırlar. Yani bir ismin devamına, önüne farklı semboller yerleştirebilirler. Bazen harflerin yerini değiştirebilir, aynı harfi birden çok kez yazarlar. Bu yöntemi kullanmalarının nedeni ise Twitter gibi hızlı bilgi akışının yaşandığı bir platformda böylesine küçük detayların gözden kaçabilme ihtimali.

Ziraat Bankası gibi görünen bir Twitter hesabının “aidat iadesi için hemen başvuru” yapılmasına ilişkin bir tweeti görülüyor. Bu tweetle 750 TL’lik iadenin yanı sıra 10 GB internet verileceği de belirtiliyor. İlk bakışta sponsorlu bu içeriğin dolandırıcılık için kullanıldığı anlaşılmayabilir. Ama daha dikkatli bakıldığında kullanıcı adının orijinal hesapla aynı olmadığı ve “Ziraat Bank” yazısından sonra alttan çizgi kullanıldığını fark edebilirsiniz.

ziraat_bank_dolandirici

3) Twitter ID numarasını tespit edin

Twitter ID’si her kullanıcının hesabına ilişkin ayrı sayılardan oluşan bir numaradır. Herkes Twitter sosyal ağına katıldığında Twitter, kullanıcılara özgü numara atar ve bu numaralar 1 rakamıyla başlar. Kullanıcılar isimlerini değiştirseler dahi Twitter ID’lerini değiştiremezler. Bu nedenle güvenilir bulduğunuz Twitter hesaplarının Twitter ID’lerini tespit etmek ve bunları sahte hesapların Twitter ID’leriyle karşılaştırmak bir yol olabilir. Twitter ID’yi tespit edebilmek için yardımcı olacak internet siteleri bulunuyor. Bunlardan biri tweeterid.com. İnternet sitesinde Twitter kimlik numarasını öğrenebilmek için kullanıcının hesabında “handle” olarak ifade edilen ve başında @ işareti olan kullanıcı adının ilgili kutucuğa yerleştirilmesi gerekiyor. Twitter isminin Twitter ID’sine dönüşmesine yardımcı olan bu internet sitesine ismi girip “convert” tuşuna bastığınızda sağ tarafında yer alan kutucukta hesabın kullanıcı numarası görülebilir.

twitterid teyit

Orijinal hesapların Twitter kimlik numarasını sahte hesaplarla kıyaslayabileceğiniz gibi sahte olduğunu düşündüğünüz hesapların Twitter numaralarını arama motorlarında aratarak önceden atılmış olan tweetlere de göz atabilirsiniz.

4) Önceki tweetleri kontrol edin

Dolandırıcılık yapmak üzere ele geçirilen hesapların kullanıcı isimleri profil fotoğrafları değiştirilebilir. Ancak çoğunlukla eski atılmış tweetler silinmez. Hesapta bir gariplik olduğundan şüphelendiğinizde hesabın önceki tweetlerine mutlaka göz atın. Böylece bir banka ya da kurum tarafından kullanılmadığını anlayabilirsiniz.

5) Yazım hatalarına dikkat edin

Orijinal hesaplar da yazım hatası yapabilirler ancak bunun çok nadir yaşanacağı göz önünde bulundurulduğunda sahte hesapların dikkatli bir şekilde hazırlanmamış görsel ve tweetleri sizleri şüpheye düşürecek şeylerden birisi olabilir.