22 Mayıs’ta, Twitter'da geniş takipçi kitlesine sahip onlarca doğrulanmış hesap, ABD Savunma Bakanlığı’nın merkezi olan Pentagon yakınlarında bir patlama olduğuna ilişkin yanlış bilgi yaydı ve haberi yapay zeka tarafından üretilen bir görüntüyle birlikte paylaştı.
@WarMonitors, @BloombergFeed ve RT_com isimli hesaplar, beyaz bir hükümet binasının yanında görünen gri bir duman bulutunun fotoğrafını, Pentagon yakınlarında bir patlama olduğu başlığıyla birlikte yayınladı. Bellingcat muhabiri Nick Waters paylaştığı tweette bu görüntünün yapay zekâyla üretildiğine işaret eden birkaç ipucu olduğunu söyledi. Örneğin, görselde çitler bariyerlerle birleşiyordu ve sosyal medyada bu konuya dair paylaşılan başka hiçbir görüntü ya da video yoktu.
(Mavi tikli @WhaleChart isimli hesabın "Son dakika: Pentagon yakınında patlama" yazısıyla paylaştığı yanıltıcı fotoğraf)
Bu görüntü kısa sürede pek çok farklı hesap tarafından retweet edildi ve bazıları“Twitter kaynaklarına” atıfta bulundu. Bu görseli tweetleyen hesaplardan kimisi ya özür diledi ya da görseli sildi. @BloombergFeed hesabı askıya alındı. Ancak Twitter’ın para karşılığı hesap doğrulama sistemi sayesinde mavi tiki olan hesaplar görseli yaygınlaştırmaya devam etti. Hatta bu sahte haber nedeniyle ABD borsası kısa süreliğine düşüşe geçti.
Haberin yayılmasından sonraki bir saat içinde hükümet yetkilileri devreye girerek tweetlerin sahte olduğunu açıkladı. Pentagon’un yer aldığı Arlington idari bölgesinde faaliyet gösteren Arlington İtfaiye ve Acil Tıp Twitter’da paylaşım yaparak “Pentagon bölgesinde ya da yakınında herhangi bir patlama ya da olay meydana gelmemiştir ve halka tehdit oluşturan bir tehlike söz konusu değildir” dedi.
Bu sahte haberin bir milyon takipçili ve mavi tikli hesaplar tarafından yayılması, Elon Musk'ın sahip olduğu Twitter’ın mevcut yapısının bir yanlış bilgi kampanyasını nasıl hızlandırabileceği ve yayabileceği konusunda endişelerin büyümesine neden oluyor. Mavi tik bir zamanlar doğrulanmış hesaplara işaret etse de Musk’ın yönetimi altında artık yalnızca hesap sahibinin Twitter’ın paralı abonelik planı olan Twitter Blue’ya abone olduğunu gösteriyor.
Musk’ın sosyal medya platformunun başına geçmesinden bu yana mavi tikli hesaplardan ilk kez yanlış bilgi yayılmıyor. Mayıs ayı başlarında, birkaç doğrulanmış Twitter hesabı, nükleer yük taşıyan Rus askeri jetlerinin Ukrayna’nın başkenti Kiev’i hedef aldığını söylemişti. Fakat bu yanlıştı.
Giderek daha gerçekçi hale gelen yapay zekâ ile üretilen görüntülerin gerçekçiliğine kanabiliyoruz. Papa’nın şişme mont giydiği ve Trump'ın tutuklandığı görüntüler viral olduğunda ve birçok kullanıcı her ikisinin de gerçek olduğuna inanmıştı. Uzmanlar, kullanıcıları internette gördükleri görüntülere eleştirel yaklaşmaları konusunda sık sık uyarıyor. Sosyal medya şirketlerinden ise, yapay zekâ tarafından üretilen görüntüleri paylaşan kişilerin bunları işaretlemelerini zorunlu kılmak gibi daha fazla düzenleme talep ediliyor.