Kullanıcılar seçimlerle ilgili yanlış yönlendiren içerikleri Twitter’a bildirebilecek

Twitter'ın yeni “ihlal bildirme” özelliği, oy verme ve seçim hakkında yanlış yönlendiren içeriklerin fark edildiği anda bildirilmesini sağlıyor.


15/05/2019 15:08 7 dk okuma

Bu içerik 4 yıldan daha eski tarihlidir.

24 Nisan 2019 tarihinde Twitter, platforma yeni bir “ihlal bildirme” özelliği eklediğini duyurdu. Buna göre Twitter seçim usulü, yeri ve tarihleri, seçmenlerden istenen belgeler veya seçmeni sindirerek seçime katılmasını önleyen içerikler gibi oyları ve seçim sonuçlarını etkileyen yanlış bilgileri Twitter ihlalleri kapsamına aldı.

Twitter bu tip içeriklerin daha kolay bildirilebilmesinin seçimlerle ilgili yanıltıcı veya yanlış bilgilerin yayılmasının önüne geçebileceğini düşünüyor. Öncelikle 2019 Hindistan Seçimleri (Lok Sabha) ve Avrupa Birliği Parlamentosu Seçimleri ile birlikte yürürlüğe girecek olan bu yeni özellik, Twitter kullanıcılarının hesaplarına eklenmeye başlandı. Oy verme hakkında yanlış yönlendiren içeriklerin bildiriminin, yıl içinde diğer ülkelerde de işler hale geleceği belirtiliyor.

Bu özellik şüpheli, spam ve hassas içeriklerin de bildirildiği “Tweeti bildir” sekmesinin altına eklenecek.

“Bu tweet oy verme hakkında yanlış yönlendiriyor”

WhatsApp, Facebook ve YouTube gibi sosyal mecraların siyasi partiler ve adaylar hakkında sistematik olarak yanlış ve yanıltıcı bilgi paylaşımına açık olmaları, platform kullanıcılarının bu tip içeriklerle çok daha sık karşılaşmalarına neden oluyor. Fakat uzun vadede seçmen davranışını etkileyebilecek olan bu gönderiler, çarptırılmış, uydurulmuş, hatalı ilişkilendirilmiş veya bağlamından koparılmış olabilir. Ayrıca seçim sürecinde sadece bir gönderinin değil hesap veya sayfaların da şüphe uyandırması muhtemel. Çünkü seçim zamanlarında “güvenilir, itibarı yüksek, bilinen, ana akımlaşmış gerçek kaynakların isimleri ya da logolarının taklit edilmesiyle oluşturulan sosyal medya hesapları veya alan adları, dikkatsiz kullanıcıların sahte içerikleri güvenilir kaynaklardan okuduğu zannına kapılmasına” yol açabilir.

2016 ABD Başkanlık Seçimleri sonucunu etkileyen sahte haberlerden sonra 2018 yılında Video Advertising Bureau ve Research Now tarafından yapılan bir çalışma, Amerika Birleşik Devletleri’nde 18 yaş üstü oy kullanabilen her yaş grubunun sahte haberlerin seçim ve oylara etkisinden aynı oranda (yaklaşık yüzde 75) kaygılandığı sonucuna ulaşmıştı. ABD’nin ardından başka ülkelerde gerçekleşen diğer seçimler de -ki bunlara Endonezya, Hindistan, Kenya, Avustralya örnekleri verilebilir- yanlış, sahte ve yanıltıcı bilgilerin artık her seçimi hedef alabildiğinigösteriyor.

Yakın zamanda Hindistan hükumeti, Facebook ve Twitter yetkilileriyle görüşerek “koordineli yayılan yanlış bilgi ve sahte haberlerin” seçim sürecinde neden olduğu krizi çözmek için adım atmıştı. Ancak araştırmacılar sadece sosyal medya platformlarının algoritmalarındaki açığını düzeltmesi ya da yanlış bilginin erişimini düşürmesinin yeterli olmayacağını düşünüyor. Yani internet kullanıcılarının karşılaştıkları içeriklere eleştirel yaklaşabilmesi ve tespit ettikleri yanlış bilgileri platforma iletebilmesi, teyitçilerin de yardımıyla daha hızlı geri dönüşler alınmasını ve yanlış bilginin yayılmasının önüne geçilmesini sağlıyor.

Twitter’ın eklediği yeni özellik, kullanıcılarına yanlış bilgiyi tanımlama imkanı veren bir düzenleme çünkü her Twitter kullanıcısının oy verme ve seçimlerle ilgili yanıltıcı bilgileri bildirmelerine olanak tanıyor. Bu da kullanıcıları da seçimler konusunda daha duyarlı hale getiriyor ve bilgiden şüphe duyarak kontrol etme refleksinin kazanımına yardım ediyor. Twitter ayrıca siyasi reklamların da şeffaf olabilmesi için düzenlemelere gideceğini duyurmuştu.

Seçmeni sindiren, korkutan ya da seçime katılmasını engelleyebilecek içerikler de bildirilebilecek

Twitter üzerinden yetkisiz ticari marka kullanımı, telif hakkı koruması altındaki materyallerin yetkisiz kullanımı, sahte malların satışı veya promosyonu, bir kişi veya marka taklidinin yanı sıra çocukları koruma politikalarına dahil edilen çocuklara yönelik gizlilik politikası, çocuk cinsel istismarı, pornografi ve Twitter'da paylaşılan gizli bilgiler, taciz içeren davranış ve şiddet içeren tehditler, spam ve sistemi kötüye kullanma ihlali gibi bildirimler yapılabiliyor ve bu bildirimlerin ardından incelemeye alınan bağımsız tweetler ya da hesaplara yaptırım uygulanıyordu. Hindistan ve Avrupa Birliği Parlamentosu seçimleri için 24 Nisan 2019’da eklenen yeni özellik ise oy verme hakkında yanlış yönlendiren içeriklerin de başlı başına yeni bir sekme oluşturarak daha kolay bildirilebilmesinin önünü açtı. Dolayısıyla artık seçimlerle ilgili bilinçli olarak yanlış yönlendiren bilgiler paylaşan kullanıcılar yaptırımla karşılaşacaklar. 

secim ihlal

2018 Genel Seçimleri sırasında sosyal medyada paylaşılan bu gönderi seçim usulü hakkında yanlış yönlendiriyordu çünkü oy pusulasında “EVET” veya “TERCİH” mührü dışında herhangi bir işaret ya da yazının yer alması oyların geçersiz sayılacağı anlamına geliyordu. Yeni düzenlemeye göre kullanıcılar bu tip içeriklerin Twitter üzerinden dolaşıma girdiğini fark ettiğinde bu ihlalleri bildirebilecek ve seçimler hakkında yanlış bilginin yayılmasını engelleyebilecekler.

Twitter’ın son düzenlemesiyle eklenen politikaya göre seçimlerle ilgili ihlaller üç ana başlığa ayrılıyor. Bunlar,

  • seçimlerle ilgili yanıltıcı bilgiler (1) örneğin seçim usulü, seçim sırasında seçmenlerden istenen belgeler ya da seçimler hakkında resmi, yayınlanmış tarih veya saat dışında yanıltıcı bilgiler içeren tweetler,
  • seçmeni sindiren, korkutan ya da seçime katılmasını engelleyebilen içerikler (2) örneğin seçim sandıkların zamanından önce kapandığı, açık olmadığı ya da oyların sayılmadığına yönelik yanıltıcı iddialar, seçim usulsüzlüğü yaşandığına dair yanlış bilgiler ya da belirli bölgelerde seçme hakkını kullanacak insanlara karşı tehdit veya şiddet içeren söylemler
  • ve yanlış ya da yanıltıcı ortaklık içeren bilgiler ve hesaplar (3) örneğin partileri, siyasetçileri, siyasi adayları, devlet kurumlarını veya seçim kurumlarını yanlış temsil eden ya da bu konuda yanlış içerikler paylaşan sahte hesaplar.

Atılan bir tweet yukarıda sayılan herhangi bir sebeple Twitter kurallarını ihlal ediyorsa yaptırımlar kapsamında o tweetin görünürlüğü sınırlandırabilir veya kaldırılması istenebilir. Eğer bir hesap sadece bağımsız bir tweetle değil, hesabını yönetirken kural ihlali yapıyorsa o zaman yaptırım bütün hesabı kapsayacak şekilde uygulanacak. Yani profilin düzenlenmesi istenebilir, hesap salt okunur hale getirilerek etkinliği kısıtlandırılabilir veya süresiz askıya alınabilir.

Seçimler için yeni bir sekme açılması daha hızlı müdahale edilebileceği anlamına geliyor

Seçimlerle ilgili yanıltıcı bilgilerin ihlal bildirimi “Tweeti Bildir” seçeneği altına gelecek ve “Oy verme hakkında yanıltıcı bilgi içeriyor” seçeneği seçilerek bildirim yapılabilecek. Yani artık seçimlerin işleyişini olumsuz etkileyecek bir gönderi herhangi bir platform kullanıcısı tarafından fark edildiği anda kendi kategorisinde yetkililere ulaşacağı için gerekli yaptırım çok daha hızlı uygulanacak.

Daha önce oy verme ve seçimlerle ilgili bir sekme olmadığından kullanıcıların bu yanlış bilgiyi en iyimser ihtimalle elle girmeleri ve yazarak bildirmeleri gerekiyordu. Şimdi ise yeni eklenen bu kategori seçimlerde yanlış yönlendiren bilgiler paylaşıldığı şüphesini pekiştirecek ve kullanıcıları etken hale getirecek. Twitter’in seçim ihlallerini belli bir kategoriye göre ayırması, bildirimlerin daha hızlı geri dönüş alması açısından oldukça önemli.

Geçtiğimiz ayın (Nisan 2019) verilerine göre Türkiye’de aktif Twitter kullanıcısı yaklaşık 8.5 milyon. TÜİK’in son verilerine göre ise Türkiye’nin nüfusu yaklaşık 82 milyon olarak kaydedilmişti. Bu da Türkiye’de yaklaşık her 10 kişiden birinin aktif Twitter kullanıcısı olduğunu gösteriyor. Yani sosyal mecralarda seçimlerle ilgili paylaşılan yanıltıcı içerikler sandığımızdan çok daha fazla seçmeni etkiliyor olabilir.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 31 Mart 2019 Yerel Seçimler kapsamında yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesine karar vermişti. Yakın zamanda yapılacak olan bu seçim, Twitter’ın yeni özelliğini kısa zamanda Türkiye’de de uygulayacağı beklentisini artıyor. Sosyal mecralarda seçim zamanlarında şüphe etmeniz gereken içerikler hakkında daha fazla bilgi için “Seçimlerde yayılan 5 sahte içerik tipi” konulu videomuzu YouTube üzerinden izleyebilir, Türkiye’de 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri sırasında karşılaşılan yanlış bilgileri ise sizin için derlediğimiz ve güncellediğimiz 2019 yerel seçimlerinde internette yayılan 42 yanlış bilgi isimli liste içeriğimizde bulabilirsiniz.