Araştırma: Google doğrulama etiketini Arjantin, Brezilya ve Meksika’da uygulamaya başlıyor

Google, haber arama sonuçlarında, doğrulama sitelerinin habere dair oluşturdukları analizin linklerini de gösterdiği sistemi üç ülkede daha devreye sokuyor.


17/02/2017 16:51 2 dk okuma

Bu içerik 6 yıldan daha eski tarihlidir.

Bu içerik ilk kez  "Google expands fact-checking feature to Argentina, Brazil, and Mexico" başlığıyla The Verge tarafından 16 Şubat 2017 tarihinde yayınlanmış ve Ekin Gürel tarafından Teyit için çevrilmiştir.

Google yalan haber ile mücadele etmek için kullandığı şüpheli haber etiketi özelliğini uygulamaya başlıyor.

Google News Başkan Yardımcısı Richard Gingras’ın Çarşamba günü blogunda yaptığı paylaşımda, şirketin haber doğrulama özelliği için kullanacağı şüpheli haber etiketini 3 ülkede daha kullanıma açacağını dile getirdi. Google News arama sonuçları, masaüstü aramaları ve hava durumu aplikasyonlarında kullanıma sunulacak özellik, haber aramalarında haberle ilişkili doğrulamanın linkini de kullanıcılara sunacak. Google ilk olarak haber doğrulama özelliğini Amerika’daki başkanlık seçimlerinden önce kullanmıştı. Uygulama yaklaşan seçimler ile birlikte Almanya ve Fransa’da da faaliyete geçti. Facebook gibi Google da platform üzerinde yalan haberin yayılmasına izin verdiği için eleştirilmişti. Her iki şirket de konunun karmaşık bir mesele olduğu ve sorunu çözmek için çalıştıklarını dile getirmişti.

Google’ın üst düzey yöneticilerinden Philipp Schindler bu hafta Code Media konferansında yaptığı açıklamada “Sahte haber problemini son derece ciddiye almalıyız ve bu konu hakkında neler yapabileceğimizi ciddi bir biçimde düşünmeliyiz.” dedi ve ekledi, “Sahte haber olayları kişiden kişiye farklı yorumlanıyor ve çoğu zaman yalan haberi kötü gazetecilikten ayırmak güç oluyor.”

factcheck_2.width_767

Amerikan seçimlerini takiben Google, yaptığı açıklamada, sahte ve yalan haber paylaşımında bulunan yayımcıların reklam ve pazarlama ağından mahrum bırakılacağını dile getirmişti, bunun dışında ise Facebook, Birleşik Devletler, Almanya ve Fransa’da yalan haber filtresini uygulamaya almıştı. Fransa’daki başkanlık seçimleri yaklaşırken Facebook ve Google 20 Fransız medya örgütü ve First Draft birlikteliği ile yalan haberleri çürütmek adına bu ayın başında CrossCheck adlı bir girişim oluşturdu.

Facebook ve Google yalan ve manipulatif haberlerin tespitinin önemi konusunda hem fikir olsa da iki şirketin de “doğruluğun bekçileri” olması durumunun problemli olduğunu Code Media Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Facebook’un İştirakler Başkan Yardımcısı Dan Rose şu şekilde açıkladı:

“Neyin doğru neyin yalan olduğunu belirleme konusunda bir otorite olmadığımızı belirtmemiz çok önemli. İnsanların bizi doğruluğun bekçileri olarak görmesini istediğini sanmıyorum.”

Bu içerik Teyit tarafından çevrilmiştir.

Google expands fact-checking feature to Argentina, Brazil, and Mexico, The Verge, 16/02/2017

Çeviri: Ekin Gürel

Kapak Görseli: The Verge