Facebook'un teyit platformlarıyla yürüttüğü program nasıl çalışıyor?

IFCN'den Daniel Funke Facebook ve teyit platformları arasında yanlış bilginin önüne geçmek için başlatılan programın detaylarını tek grafikle anlattı.


27/12/2018 15:35 2 dk okuma

Bu içerik 4 yıldan daha eski tarihlidir.

Facebook’un yanlış bilgiyle mücadele yöntemleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın kafasını karıştırmış durumda.

Trump, hafta sonu attığı bir tweette Facebook’un “yalan haberlerin (fake news) önüne geçmeye” yönelik bir sistem kurduğunu belirtti. “Yalan haber” teriminin sürekli hatalı kullanılmasına paralel olarak, bu açıklamadan hemen sonra CNN’e yönelik saldırgan bir açıklama yaptı.

"Facebook 'fake news'un önüne geçmeye yönelik bir sistem başlatmış. Bu sonunda CNN’in kepenkleri kapatacağı anlamına mı geliyor?"

Trump’ın tam olarak neden bahsettiği açık değilken (Facebook’un güvenilir olmayan sayfaları ve hesapları yakın zamanda silmesi mi? Doğrulama organizasyonlarıyla yaptığı ortaklık mı? Trump’ın tweetinden kısa süre önce Facebook’un bünyesindeki “war room” isimli oluşum hakkında yayımlanan NBC’nin Gece Haberleri segmenti mi?) ABD Başkanının, Facebook’un yanlış bilgiyle mücadele etme yöntemini doğru tanımlamaması çelişkili bir durum değil. (Not:Projeye katılmanın koşullarından biri Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı'nın ilkelerinin imzacısı olmaktır.)

Geçtiğimiz birkaç ay boyunca gazetecilerin, Facebook’un yanlış bilgi, güvenilir olmayan hareketler ve reklam şeffaflığı ile ilgili sayısız politikası arasında ayrım yapabilmeleri hiç de kolay olmadı. Şirketin sahte hesapları ve sayfaları sürekli olarak platformdan kaldırması yanlış bilgiye karşı uygulanan bir politika mı yoksa Topluluk Standartlarının ihlali mi? Facebook, muhafazakâr yayıncıların sakıncalı gördükleri içerikleri sansürlemelerine izin veriyor mu? Facebook’un iş birliği içinde olduğu doğrulama organizasyonları platformda istedikleri gibi hareket edebiliyorlar mı?

Bu noktada sorumluluğun en azından bir kısmı Facebook’a ait. Şirket, son 1,5 yıldır haber doğrulama çalışmalarının gidişatına ilişkin yeterli bilgilendirmeyi yapmış değil. Çoğunlukla, yanlış bilgiyle ilgili çelişkili politikalarını uygulamayı tercih ediyor ve sorunu daha iyi aydınlatabilecek röportajlar vermekten sürekli kaçınıyor

Poynter, süregelen bu karmaşayı göz önünde bulundurarak Facebook’un, yanlış bilginin platformda yayılmasını sınırlamaya yönelik uyguladığı ve uygulamadığı adımları gösteren basit bir akış şeması hazırladı. Şirketin teyit platformlarıyla yürüttüğü üçüncü parti haber doğrulama programı hakkında ayrıntılı bilgi almak için şu bağlantıları ziyaret edebilirsiniz: