Facebook bir süredir devam ettiği yanlış bilgilendirme ile mücadele sürecinde yeni adımlar atıyor. Yaklaşık üç yıldır aralarında Teyit’in de bulunduğu bağımsız teyit platformları ile çalışan Facebook, sistemini sıkça güncelleyerek yanlış bilginin yayılmasını engellemeye çalışıyor. Firma bu konuda önemli bir değişikliğe daha gidiyor. Şirket bu kapsamda Instagram’daki yanlış bilgileri işaretleyecek bir sistemi hizmete alacak. Şirketten yapılan açıklamada kararın temel nedeni olarak, ABD’de yaklaşan 2020 seçimleri öncesi bu tip içeriklerin Instagram’da da yaygın hale gelmesinin önüne geçmek gösterildi.
Kasım ayında kullanıma sunulması beklenen yeni özellik ile Instagram’da yer alan ve yanlış bilgi içeren gönderi veya hikayelerin üzerinde bir katman yer alacak. Bağımsız fact-checkerlar tarafından bilginin kontrol edildiği belirtilen bir mesajla birlikte, dilerse kullanıcılar “neden olduğunu görün” düğmesine basarak daha fazla bilgiye ulaşabilecek. Son kullanıcı gönderiyi ya da fotoğrafı görün düğmesine tıklayarak içeriğe de erişebilecek.
Yeniliğin bir diğer önemli yanı ise kullanıcılar, gönderiyi paylaşmak istediğinde Facebook’ta olduğu gibi bir uyarının karşılarına çıkacak olması. Bu uyarıya rağmen paylaşım yapılır ise, yine bir ibare ile bunun yanlış bilgi olduğu notu gönderide yer alacak.
Firmanın bu adımı atmasındaki önemli nedenlerden birisi ise Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 2016 seçimleri sırasında Instagram’ın en etkili araçlardan biri haline gelmesi.
Facebook geçtiğimiz seçim sürecinde yaşadığı sıkıntılar ve halen devam eden komite süreci nedeniyle 2020 seçimlerinde siber güvenliği sağlamak adına bu tip güvenlik hamlelerini daha kararlı yapma amacında.
Firma bu uygulama ile Facebook’ta olduğu gibi bağımsız fact-checking organizasyonlarının da katkısı ile yanlış bilginin yaygınlaşmasının önüne geçmeye çalışacak.
Fact-checking komitenin de gündeminde
Facebook’un yanlış bilgi ile mücadele sorunu şirketin CEO’su Mark Zuckerberg’in ABD kongresindeki Finansal Hizmetler Komitesi’ndeki ifadesinde yoğun tartışmalara neden oldu. Komitede kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez ile karşı karşıya gelen Zuckerberg yanlış bilgi ile mücadele edip etmeme konusunda kendisine yöneltilen soruya evet yanıtını verdi. Tartışma konusu olan politikacıların reklamları konusunda da değerlendirme yapan Zuckerberg bu konuda da bağımsız fact-checking organizasyonu IFCN’i işaret etti.
IFCN Direktörü Baybars Örsek ise Twitter hesabından bir açıklama yaptı ve Facebook ile çalışma sistemini anlattı. Örsek, üçüncü parti doğrulama programının daha netleştirilmesi gerektiğini ve standartların yükseltilmesi gerektiğini vurgularken Facebook’un son dönemde bu konuda iletişim açısından çok da başarılı olmadığını ifade etti. Örsek’in altını çizdiği bir diğer nokta ise IFCN olarak fazlasıyla şeffaf yürütülen sürecin politik kutuplaşmalar arasında kurban edilmemesi gerektiği yönünde.