Google 28 Mart’ta kullanıcıların arama sonuçlarında karşılaştıkları içeriklerin doğruluğundan emin olmaları için kullanabileceği “bu sonuç hakkında” özelliğini tüm dünyada uygulamaya başladığını duyurdu. Bunun yanı sıra "Perspektifler" ve "Bu yazar hakkında" özelliklerinin sınırlı ülkede ve dilde uygulamaya başlandığı açıklandı.
Tüm bu özellikler kullanıcıların karşılaştıkları bilgilerin doğruluğundan emin olmasını, kaynakların güvenilirliğini değerlendirebilmesini ve farklı bakış açılarıyla üretilmiş içeriklere kolay erişebilmesini amaçlıyor. Merak ettiğimiz konu hakkında bilgi edinmek, karmaşık konuları anlamak ve gerçekleri kurgudan ayrıştırmak için elimiz hızla arama motorlarına gidiyor. Arama motorları arasında en fazla kullanıcı sayısına ve trafiğe sahip olan Google da, bilgi ekosisteminde etkili bir aktör.
Nasıl çalışıyor?
Yanlış bilgiye karşı bağışıklık kazanmanın önemli yollarından biri, bilginin kaynağını sorgulamak, güvenilir olduğundan emin olmak. “Bu sonuç hakkında” özelliği tam da bu aşamada kullanıcıları desteklemeyi hedefliyor.
Arama sonuçlarının listelendiği sayfada, her sonucun sağ üst köşesinde beliren üç noktaya tıklamak, karşınıza çıkan bilgilerin hangi kaynaktan geldiğini görmenize ve kaynak hakkında detaylı bilgi almanıza yarıyor.
Kaynak: Google
"Bu sonuç hakkında" özelliği, Google arama sonuçlarında belirli bir web sayfası veya kaynak hakkında bilgi verirken, kullanıcılara daha fazla bağlam sağlamak için ek bilgiler sunmaya yarıyor. Bu özellik kullanıcıların arama sonuçlarını daha etkili bir şekilde değerlendirmelerine yardımcı olabileceğinden, dezenformasyonla mücadelede kıymetli bir adım olabilir. Örneğin, "bu sonuç hakkında" özelliği, arama sonuçlarında belirli bir web sitesi hakkında bilgi verirken, sitenin hangi hangi politik görüşe yakın olduğunu ya da hangi konularda içerik ürettiğini belirtebilir.
"Perspektifler" ve "Bu yazar hakkında" özellikleri şimdilik sınırlı ülkede ve dilde erişilebilir nitelikte. Arama sonuçlarında çıkan içeriğin yazarı hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmayı kolaylaştıran “bu yazar hakkında” ve en çok okunan haberlerin hemen altında yer alacak perspektifler bölümüyse haberle ilgili farklı bakış açılarıyla üretilmiş içeriklere, görüşlere ve yorumlara daha kolay erişilebilmesini amaçlıyor. Bu değişim bilgiyi tükettiğimiz alanları çeşitlendirmek ve yankı fanuslarını yıkmak için kıymetli bir adım olabilecek nitelikte.
Google’ın yanlış bilgiyle alan açan tartışmalı iş modeli: Reklamlar
Bilgiyle ve çevrimiçi dünyayla kurduğumuz ilişkide kilit rollere sahip teknoloji şirketlerinin, bilgi düzensizliği probleminde sorumlululuk üstlenmesi ve medya okuryazarlığı perspektifiyle çözümler geliştirme yükümlülüğü teyitçilerin uzun süredir vurguladığı meselelerden.
Google açıklamasında medya ve bilgi okuryazarlığı alanındaki eğitimleri ve çözümleri destekleyeme devam ettiklerini de hatırlatıyor.
Propublica’nın yakın zamanda yayınladığı araştırma Google'ın dezenformasyonla mücadele konusunda kamuya açıkladığı taahhütlere rağmen, yanlış ve yanıltıcı içerikler yaydığı bilinen sitelerin Google reklamlarından gelir elde etmesine izin verdiğini ortaya koymuştu.