Britanya hükümeti, ‘sahte haber’ (fake news) ifadesinin kurumlardaki yetkililer tarafından resmi evraklarda kullanılmaması yönünde karar aldı.
Hükümet, “yanlış bilgi” (misinformation) veya “dezenformasyon” (disinformation) ifadelerinin kullanımının daha açıklayıcı olduğunu öne sürerek yetkilileri bu kelimeleri kullanmaya çağırıp ‘yalan haber’ ifadesinin resmi evrak ve yazışmalarda kullanılmamasına karar verdi.Yetkililer, yalan haber’ ifadesinin ne anlama geldiğinin açıkça tanımlanamamasından dolayı kavramın kısır ve yanıltıcı olduğunu savunuyor.
Sahte haber ifadesinin kullanılmamasına ilişkin öneri; İngiltere’nin Dijital, Kültür, Medya ve Spor (DCMS) Komitesi tarafından sosyal medyanın seçim döneminde kötüye kullanılması endişesiyle hazırladığı raporda dile getirilmişti. Temmuz ayında DCMS Komitesi yayınladığı yıllık raporda, “özellikle seçimler ve referandumlar sırasında kullanıcıları hedef alan kişisel verileri manipüle ederek ortaya çıkabilecek demokrasi krizi” konusunda uyarıda bulunmuştu.
‘Sahte haber’ ifadesi özellikle 2016 ABD başkanlık seçimleri sırasında seçimin seyrini değiştirdiği düşünülen sahte içerikleri ifade etmek açısından yaygın şekilde kullanılmaya başlanmıştı. 2017 yılında ‘fake news’ Collins Dictionary tarafından yılın kelimesi seçilmişti. Fakat ‘yalan haber’ ifadesi gazeteciliği ve medya kuruluşlarını gözden düşürmek için kullanılan manipülatif bir terim haline geldi ve asıl anlamını yitirdi. ABD Başkanı Donald Trump, CNN’e “Siz ‘yalan haber’siniz. Sorularınızı cevaplamayacağım” diyerek ifadenin anlamının değişmesine yol açmıştı.
İfadenin yanlış kullanımlarıyla ortaya çıkan bilgi fabrikasyonu hem okuyucu hem haberciler için bir tehdit unsuru oluşturmaya devam ediyor.