Araştırma: Twitter botları ve Rus troller aşılar hakkında yanlış bilgi yayıyor

Aşılar hakkında tweet atan ve sağlık üzerine yapılan çevrimiçi iletişimleri saptıran pek çok Twitter hesabı, pazarlama ve kötü amaçlı yazılım botu bulundu.


22/09/2018 11:53 3 dk okuma

Bu içerik 4 yıldan daha eski tarihlidir.

Bu içerik ilk kez  "Twitter Bots, Russian Trolls spread misinformation on vaccines: study" başlığıyla The Hindu tarafından 25 Haziran 2018 tarihinde yayınlanmış ve Emek Akman tarafından Teyit için çevrilmiştir.

Yapılan bir araştırmada sosyal medya botlarının ve Rus trol hesaplarının aşılar hakkında bir tartışma başlattığı ve yanlış bilgiler yaydığı tespit edildi. 2016’da yapılan Amerikan başkanlık seçimlerinde kullanılan benzer taktiklerle bu Twitter hesapları seçim dönemi gelmeden aylar önce aşı tartışmalarına girmeye başlamıştı.

ABD’deki George Washington ve Johns Hopkins üniversitelerinden araştırmacılar Temmuz 2014 ve Eylül 2017 tarihleri arasında gönderilmiş binlerce tweeti incelediler. Bu çalışmada pazarlama ve kötü amaçlı yazılım botlarının yanı sıra ABD seçimlerine müdahale eden Rus trol hesaplara ait olduğu artık bilinen pek çok hesabın aşılar hakkında tweet attığı ve sağlık üzerine yapılan çevrimiçi iletişimleri saptırdığı görüldü.

George Washington Üniversitesi’nde öğretim görevlisi ve American Journal of Public Health‘te yayımlanan çalışmanın baş yazarı olan David Broniatowski; “Amerikalıların büyük kısmı aşıların güvenli ve işe yarar olduğunu düşünüyor ancak Twitter’a baktığımızda bu konuda çok fazla tartışma olduğu izlenimini ediniyoruz. Görünen o ki aşı karşıtı tweetlerin çoğu kaynağı belli olmayan hesaplardan gönderilmiş,” diyor.

“Bunlar bot, insan kullanıcı ya da botların ele geçirdiği ‘cyborg’ hesaplar olabilir. Bot ve trol hesaplardan tam olarak kaç tweet gönderildiğini bilmemiz mümkün olmasa da bulgularımız aşılar hakkındaki çevrimiçi söylemin bir dizi gizli amacı olan kötü niyetli aktörler tarafından üretilmiş olabileceğini gösteriyor.”

Aşı karşıtı mesajlar

Örneğin araştırmacılar kötü amaçlı yazılım, istenmeyen ticari içerik ve karışıklığa yol açan malzemeleri dağıtan bot hesaplar olarak tanımlayabileceğimiz “içerik kirleticilerin” ortalama Twitter kullanıcılarına göre yüzde 75 daha fazla aşı karşıtı mesaj paylaştığını tespit ettiler.

University of Maryland profesörlerinden Sandra Crouse Quinn, “Zararlı içerik üreticileri (content polluters) takipçilerini kötü amaçlı web sitelerinin bağlantılarına tıklamayı teşvik etmek için aşı karşıtı mesajları web reklamlarında bir yem olarak kullanıyor gibi görünüyor. İşin garip yanı, biyolojik virüslere açık olmayı yücelten bir içerik, bilgisayar virüslerine de davet çıkarıyor,” diyor.

Araştırmacılar, 2016 ABD seçimlerine müdahale etme girişimleri nedeniyle ABD Tahkikat Heyeti’nin yakın zamanda soruşturma açtığı, Rus hükümeti destekli bir şirket olan Internet Research Agency’ye bağlı olan hesapların gönderdiği 250’den fazla tweeti incelediler. İncelemeler sonunda atılan tweetlerde Amerikan toplumu içinde tartışmalara yol açan ırka ve ekonomik koşullara dayalı eşitsizlik gibi konularla aşı arasında bağlantı kuran kutuplaştırıcı bir dil kullanıldığı görüldü.

“Görünen o ki bu troller aşı konusunu Amerikan toplumu içinde anlaşmazlıkları ateşlemek için bir araç olarak kullanıyor.” diyor Johns Hopkins profesörlerinden Mark Dredze ve devam ediyor: “Ancak iki tarafa da oynayarak toplumun aşıya duyduğu güveni zedeliyor, hepimizi bulaşıcı hastalıklara karşı savunmasız bırakıyorlar. Ne de olsa virüsler ülkelerin sınırlarını dikkate almazlar.”

Bu içerik Teyit tarafından çevrilmiştir.

Twitter Bots, Russian Trolls spread misinformation on vaccines: study, The Hindu, 25/08/2018

Çeviri: Emek Akman

Kapak Görseli: The Hindu