* Bu yazı 26 Ekim 2016 - 26 Nisan 2017 tarihleri arasındaki verilerle hazırlanmıştır.
26 Ekim 2016 tarihinde, gerçekler üzerine kurulu bir dünya hayaliyle çıktığımız yolculuğun altıncı ayını tamamladık. Altı ay boyunca, üstlendiğimiz doğru bilgiyi yayma sorumluluğunu kullanıcılarımızın da desteğiyle en iyi şekilde yerine getirmek için çaba sarf ettik.
Son altı ayı yalnızca şüpheli haberleri doğrulamak için analizler yazarak geçirmedik. Aynı zamanda dijital okur-yazarlığı geliştirmek, doğrulama süreçlerini ve internette haber doğrulamanın neden önemli olduğunu anlatmak amacıyla 55 #Doğrula yazısı yayınladık. Bu yazılarda post-truth tartışmalarından, doğrulama araçlarının kullanımına ve diğer ülkelerdeki yalan haber tartışmalarına dek birçok konuya değindik.
Bu süreçte 6 doğrulama eğitimi düzenledik. 6 konferansa konuşmacı olarak davet edildik.Toplamda 32 farklı medya kanalında röportaj verdik. Korsan Parti’nin katkılarıyla Mehmet Atakan Foça’nın editörlüğünde 2014 yılında çevirilen “Doğrulama El Kitabı”nı 16 Aralık’ta basılı hale getirdik.
İnternette gerçekleri ortaya çıkarmak üzere aldığımız sorumluluğu 5 Ocak’ta, dijital çağda güven ve doğruluk üzerine farkındalığı artırmak amacıyla kurulan First Draft News Network partnerleri arasına girerek uluslararası alana taşıdık. 1 Şubat 2017 itibariyle “Kutsal Bilgi Kaynağı” ekşi sözlük ile sözlükte yanlış bilginin önüne geçmek için çalışmaya başladık ve . 12 Nisan’da, yayınladığımız analizlerde kaynak olarak gösterdiğimiz linkleri her zaman ulaşılabilir kılmak için, zaman damgasıyla saklayabildiğimiz teyit.link’i duyurduk.
Son olarak Şubat ayında farklı disiplinlerden akademisyenlerin ve gazetecilerin bir araya geldiği bir eğitmen eğitimi düzenledik. Önümüzdeki günlerde yalan haber üzerine bu toplantının çıktılarını bir “Rehber” olarak yayınlayacağız.
5 kişilik ekibimizle 6 ayda internette karşılaştığımız 226 şüpheli haberin 174’ünü web sitesinde analiz olarak, 52’sini sosyal medyada “DİKKAT” başlığıyla yayınladık. Bu haberlerin 26’sını “Doğru” 184’ünü “Yanlış“ 10’unu “Karma“ ve 6’sını “Belirsiz“ olarak işaretledik.
Sosyal medyada teyit.org
Üstlendiğimiz misyon yalnızca şüpheli haberleri tespit edip doğrularını web sitesinde yayınlamak değil. Doğru bilgiyi yaygınlaştırmak da öncelikli hedeflerimizden. Haberlerin doğrularını ve yanlışlarını tüm delilleriyle ortaya koyduğumuz analizleri yaygınlaştırmak için, Türkiye’deki internet kullanıcılarının yüzde 73’ü için haber kaynağı haline gelmiş sosyal medyayı aktif olarak kullanıyoruz. Sitemizde yayınlanan analizlerin dışında kimi zaman da “DİKKAT” başlığıyla doğrudan sosyal medyada içerik üretiyoruz.
6 ayda Twitter’da 92 bin 162 takipçiye ulaştık. Yayınladığımız toplam 498 içerik, yaklaşık 70 bin kez retweetlendi ve yaklaşık 34 milyon kez görüntülendi.
6 ayda Facebook’ta yaklaşık 23 bin sayfa beğenisine ulaştık. Yayınladığımız toplam 274 içerik yaklaşık 20 bin kez paylaşıldı ve 5 milyon kişiye erişti.
Sosyal medya istatistikleri, 10 Aralık 2016’da Beşiktaş’ta ve 18 Aralık 2016’da Kayseri’de gerçekleşen patlamaların ve 31 Aralık 2016 gecesi Reina’da gerçekleşen silahlı saldırının yaşandığı günlerde teyit.org’un sosyal medya hesaplarına diğer aylara göre daha fazla başvurulduğunu gösteriyor. Aralık ayında henüz teyit.org ikinci ayındayken Twitter’da 7 milyonun üzerinde görüntülenme aldık. Facebook’ta ise içeriklerimiz 1 milyondan fazla erişime ulaştı.
Sayfa tıklanması için “Son Dakika”, “Şok Şok Şok” gibi çarpıcı başlıkların etkili bir yöntem olduğu bilinse de teyit.org’un sosyal medya hesaplarında analiz paylaşırken bilginin tümünü verebilecek en net ve kısa cümleyi seçmeye özen gösteriyoruz. Bu bazen bizi takip edenlerin web sitesini daha az ziyaret etmesine ve hatta teyit.org’u “.org” uzantısına rağmen yalnızca bir Twitter hesabı olarak bilmelerine sebep olsa bile.
Üstlendiğimiz sorumluluğu yerine getirmek için çalışmayı sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde teyit.org’un yarattığı etkiyi büyütmek için yeni araçlar geliştirmeye, yeni kaynaklar bulmaya ve yeni bağlantılar kurmaya devam edeceğiz.