2018’de çürüttüğümüz 5 şehir efsanesi

Toplumda kulaktan kulağa yayılarak dolaşan iddialara teyit.org açıklık getirdi. 2018’de çürüttüğümüz 5 şehir efsanesini bu yazıda derledik.


29/12/2018 07:24 3 dk okuma

Bu içerik 4 yıldan daha eski tarihlidir.

Teyit yayın hayatına başladığı 2016 yılından itibaren internette uzun süredir dolaşan ve artık şehir efsanesi olarak nitelenebilecek birçok iddia hakkında analiz hazırladı. Kimi zaman e-posta zincirleri zamanından kalan, kimi zaman herkesin yanlış hatırladığı, kimi zaman da toplumda kulaktan kulağa yayılarak dolaşan bu iddialara teyit.org açıklık getirdi. 2018’de çürüttüğümüz 5 şehir efsanesini bu yazıda derledik.

1- “Alo” sözcüğü Graham Bell’in sevgilisi Allessandra Lolita Oswaldo’dan mı geliyor?

Uzun süredir internette dolaşan hatta günlük hayatımızda da farklı insanlardan sıkça duyduğumuz iddiaya göre “Alo” sözcüğü telefonun mucidi Graham Bell’in sevgilisi  Allessandra Lolita Oswaldo’nun baş harflerinin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Dünyada mucidin aşkından sadece Türkiye’nin haberdar olduğu bu şehir efsanesi teyit.org tarafından 7 Şubat 2018’de yayımlanan analizle sonlandırıldı.

alo sozcugunun graham bellin sevgilisi allessandra lolita oswaldonun isminden geldigi iddiasi 1 1024x576

2- Binlerce insanın aynı adamı rüyasında görmüş olması mümkün mü?

Şimdi sırada dünyaca üne sahip bir şehir efsanesi var. İddiaya göre dünyanın dört bir yanından binlerce insan aşağıdaki görselde yer alan adamı rüyasında gördü ve adamın bulunması için bir internet sitesi açıldı. Hatta dünyanın farklı şehirlerinde üzerinde bu robot resim bulunan afişler sokaklara bile asıldı.

binlerce insanin ayni adami ruyasinda gordugu iddiasi 1

Ancak söz konusu fotoğraf bir firma tarafından internette yürütülen Guerrilla marketing (Gerilla Pazarlama) hareketi için tasarlanan bir görseldi. Konu hakkında 12 Nisan 2018’de analiz yayımlayan teyit.org şehir efsanesine dönüşen bu iddianın yanlış olduğunu ortaya koydu.

3- Hz. Muhammed’in karikatürünü çizen Danimarka vatandaşı R.C. yanarak öldü mü?

2006 yılından beri bazı haber siteleri ve sosyal medya hesaplarında dolaşan şehir efsanesine göre Danimarkalı karikatürist R.C., İslam dininin peygamberi Hz. Muhammed’in karikatürünü çizdikten sonra evinde yanarak öldü.

hz muhammedin karikaturunu cizen r cnin yanarak oldugu iddiasi

teyit.org, uzun süredir internette dolaşan şehir efsanesi hakkında 9 Temmuz 2018’de yayımladığı analizde, tartışmalara yol açan Hz. Muhammed karikatürlerini çizen R.C isimli birisinin olmadığını tespit etti. Fotoğrafta yer alan ve 2005 yılındaki bir dergide Hz. Muhammed’in 12 karikatürden birini çizen Kurt Westergaard isimli sanatçı ise halen hayatta.

4- Star gazetesi “Monacoduk” manşetini kullandı mı?

teyit.org 2018 yılında spor basınında yer alan asparagas haberlerin peşine düştü ve konu hakkında bir yazı dizisi hazırladı. Bu dizide yer alan şehir efsanelerinden biri ise Galatasaray’ın Fransız futbol takımı Monaco ile oynadığı bir maçtan sonra Star gazetesi tarafından atıldığı belirtilen “Monacoduk” manşetiydi.

star gazetesi 13 eylul 2000

Gazetenin o günkü sayısını aldığını iddia edenlerin bile olduğu şehir efsanesi, Mart 2018’de teyit.org tarafından yazılan bir yazıyla son buldu. Star gazetesi sonraki gün, maçın da zorluğuna gönderme yaparak “MONAKOMA” manşetini kullanmıştı.

5- KKTC bayrağını Necmettin Erbakan mı çizdi?

Eski siyasetçi ve bir dönem Başbakanlık da yapan Necmettin Erbakan hakkındaki çeşitli iddiaların şehir efsanesi haline dönüşerek uzun zamandır paylaşıldığını söylemek mümkün. Elbette bu tür iddiaların Erbakan’ın mühendislik fakültesinden mezun olmasıyla ve mesleğinin çizim yeteneğiyle ilişkilendirildiği de aşikar. 2018’in son aylarında yeniden gündeme gelen efsaneye göre Necmettin Erbakan 1974 yılında KKTC’nin bugün de kullandığı bayrağını çizdi. Üstelik bayrağı çizerken İsrail’e mesaj da gönderiyordu.

erbakanın KKTC bayağını çizdiği iddiası

teyit.org, özenli bir çalışma yaparak KKTC bayrağını çizen Emin Çizenel’e ulaştı. Çizenel’in gönderdiği belgeler bu şehir efsanesinin kesin olarak son bulduğunun da göstergesi oldu.

emin çizenel ödül belgesi