Bu kısım en son 20 Eylül 2021 tarihinde güncellenmiştir.
Teyit’te faaliyetlerimizi sürdürmek, insan kaynağımızı geliştirmek ve hizmet alımlarımızı sürdürebilmek için gerekli finansal kaynağı hizmet üreterek, işbirliği kurarak, yerel ve uluslararası hibelerden faydalanarak ve sizin bireysel destekleriniz ile sağlıyoruz.
Kâr amacı gütmeyen bir sosyal girişim olarak bütçemizi büyümek ve sosyal etkimizi artırmak için harcıyoruz. Kazancımızı hiçbir şekilde şirket ortaklarına dağıtmıyoruz.
Kurulduğumuz günden bu yana elde ettiğimiz gelirleri ve harcamalarımızı aşağıda görebilirsiniz.
Teyit ilk toplantılarını yaptığı Nisan 2016 tarihinden Aralık 2017 tarihine dek, TED Üniversitesi İstasyon Sosyal İnovasyon Merkezi’nden, ofis alanı, öğle yemeği ve mentörlük desteği almıştır. Kurumun gelecek vizyonunun şekillenmesi, iş modellerinin geliştirilmesi, ekip yönetimi ve iletişim stratejisinin oluşturulması İstasyon’un danışmanlık ve mentörlüğünde gerçekleştirilmiştir.
Sivil Düşün AB Programı’na yapılan “teyit.org web sitesinin yayınlanması” başlıklı başvuru ile ₺9,770.00 iletişim desteği alınmıştır. Bu çalışma kapsamında teyit.org web sitesinin kurulması, 6 aylık hosting giderlerinin karşılanması ve Doğrulama El Kitabı’nın Türkçe çevirisinin basılması faaliyetleri uygulanmış, Doğrulama El Kitabı talep eden sivil toplum kuruluşları ve medya organizasyonlarına ücretsiz dağıtılmıştır. Programın işleyiş kuralları gereği, bütçe Teyit’e aktarılmamış, Sivil Düşün tarafından Teyit adına harcanmıştır.
Birleşik Krallık Ankara Büyükelçiliği’nin İkili İş birliği Programı’na yapılan “Kriz anlarında doğrulanmış ve doğru haber için portal geliştirilmesi” başlıklı başvuru ile £48,052.00 destek alınmıştır. Kasım 2016’da başlayıp Mart 2017’de sona eren 5 aylık çalışma ile iki editörün maaşları ve sigorta masrafları karşılanmış, Londra ve İstanbul’a çalışma ziyaretleri gerçekleştirilmiş, Teyit editörlerinin iş akışını kolaylaştıran dubito isimli yazılımın beta sürümü ve web sayfalarının arşivini alan teyit.link geliştirilmiş, eğitmen eğitimi için kılavuz hazırlanmıştır.
European Endowment for Democracy’e yapılan “teyit.org – doğrulama çalışma grubu” başlıklı başvuru ile €111,300.00 destek alınmıştır. Şubat 2017 ile Nisan 2018 arasında süren 13 aylık çalışma ile Teyit’in kurumsallaşma giderleri, dört editörün maaşları ve sigorta masrafları, hukuk ve muhasebe giderleri, doğrulama süreçlerini kolaylaştıracak dijital araçlara abonelik ücretleri, görsel ve multimedya tasarım masrafları, “İnternette nelerden şüphe ediyoruz?” başlıklı içgörü raporunun tasarımı ve basımı, iş modeli geliştirme, sosyal etki ölçümü için danışmanlık giderleri, iki editör için Gazetecilik Festivali’nin seyahat giderleri ile hosting ve websitesinin bakımı için gereken giderler karşılanmıştır.
Teyit hibelerin bütçe içindeki payını azaltarak, kullanıcı desteğinin ağırlıkta olduğu bir yapıya geçebilmek için Şubat 2018’de destek kampanyası başlatmıştır. Patreon platformu üzerinden aylık olarak gerçekleştirilen katkılarla 2018’de $4,517.00 destek elde edilmiştir. Kullanıcı destekleriyle Teyit’in Ankara’daki ofisinin giderleri karşılanmıştır. Tüm destekçilerimize katkıları için teşekkür ederiz.
Teyit Mayıs 2018’de Meta ile sözleşme imzalayarak, Facebook’un Türkiye’deki üçüncü taraf haber doğrulama organizasyonu olmuştur. Bu iş birliği kapsamında Teyit Facebook’taki asılsız haberleri işaretleyerek, sitesinde yayınladığı analizlere yönlendirme yapmakta, Facebook ise bu asılsız haberlerin erişimlerini düşürerek daha az kullanıcıya ulaşması için çalışmaktadır.
Bu iş birliği kapsamında 2018’de Teyit $101,500.00 gelir elde etmiştir. Bu gelir hem var olan ekibin hem de ekibe yeni katılanların maaş, sigorta ve prim masrafları için harcanmış, İstanbul’da yeni bir ofis açılmış, yeni ofis için gereken harcamalar ile İstanbul’daki video biriminin ihtiyaç duyduğu prodüksiyon giderleri karşılanmıştır.
Facebook üçüncü taraf haber doğrulama programı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.
İsveç Konsolosluğu Türk-İsveç Kalkınma İş Birliği Birimi İkili İş birliği Programı’na yapılan “Kutuplaşma karşısında bilgi aktivizmi” başlıklı başvuru ile ₺109,000.00 destek alınmıştır. Mart 2018’de başlayan ve Aralık 2019’a kadar süren çalışma kapsamında proje asistanı istihdam edilmiş, haber tüketicisinin internetteki medya alışkanlıkları üzerine anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında yürütülen araştırmanın bulguları Aralık 2018’de “Medya Kullanımı ve Haber Tüketimi: Güven, Doğrulama, Siyasi Kutuplaşmalar” başlığıyla raporlaştırılmıştır.
Aralık 2018’de Sivil Düşün AB Programı İletişim Desteği’ne yapılan başvuru ile “Medya Kullanımı ve Haber Tüketimi: Güven, Doğrulama, Siyasi Kutuplaşmalar” başlıklı rapor İngilizce’ye çevrilmiş, yüzer adet baskısı yapılmıştır.
ABD Büyükelçiliği Large Grants Program’a yapılan “Factory: Yanlış bilgiyle mücadele için inovasyon ve tasarım” başlıklı başvuru ile $39,545.67 destek alınmıştır. Eylül 2018’de başlayan ve Haziran 2019’a dek süren çalışma kapsamında Ankara ve İstanbul’da design sprint etkinlikleri düzenlenerek, farklı disiplinlerden katılımcıların bir araya gelmesi sağlanmış ve yanlış bilgi problemine çözüm olabilecek yeni prototiplerin üretilmesi sağlanmıştır. Daha fazla aktörün yanlış bilgi sorununa yönelik çözümler üretmesi için tasarlanan Factory, Ankara’daki final etkinliği ile 2019’da 7 adet yeni çözüm önerisi çıkarmıştır.
Teyit hibelerin bütçe içindeki payını azaltarak, kullanıcı desteğinin ağırlıkta olduğu bir yapıya geçebilmek için Şubat 2018’de destek kampanyası başlatmıştır. Patreon platformu üzerinden aylık olarak gerçekleştirilen katkılarla 2019 yılında $5.511,00 destek elde edilmiştir. Kullanıcı destekleriyle Teyit’in Ankara ve İstanbul ofislerinin giderleri karşılanmıştır. Tüm destekçilerimize katkıları için teşekkür ederiz.
Katkı verenler arasında yer almak için lütfen www.patreon.com/teyitorg adresini ziyaret edin. Aktif destekçilerimiz;
Adem Aydil, Ahmet Çakan, Ahmet Yıldız, Ahmet Raşit YILMAZ, Ahmet Levent Tasel, Akın Rota, Ali Özcan, Ali KARABEY, Ali Burak Parım, Ali Diker, Alican Aktürk, Alper C., Anil Can Baykal, Anonymous, Aysen Ertur, Ayşegül Engür, Bağış Erten, Barış Bilgen, Başak Bostancıoğlu, Bekir Alper Paksoy, Berivan Elis, Bilgehan Bahçivan, Bulent Can Ulas, Burak Ersoy, Burak Direk, Burcu gunduz, Burkay Ozturk, Cabir Yavuz, caglar cakmak, cagtaa, Can Karalar, Can Kavanoz, Can Çitoğlu, Celil Bozkurt, Cembora Güngörmüş, Cenk Altı, Ceylan Özdem, Cinar Gercek, Çağrı Yalçın, Deniz Oguz, Deniz Irsıdar Uludağ, Derya Sel Bozkurt, Dincay Akcoren, Dr.K.Murat Ekşioğlu, Ege Ergenekon, Emin Okutan, Emre Kurt, Emre Koyuncu, Emre Toku, Engin Guven, Engin Ulusoy, engin polat, Eray Erdoğan, Eray Uysal, Erdal Karayazgan, Ertuğrul Ceylan, Evren Akal, Ezgi Yetim Arsava, Ezgi Guldal, Fatih Alp, Ferhan Ture, girisimci muhabbeti, gonca, GUZIN BEGUM ERDA, GÜLAY YÜCEL, hakan bilginer, Halit Kaya, Hamit Levent Evci, Hasan Zafer Elcik, Hatice ULAŞ, Hayrettiny Çelik, hüseyin dinçol, Irmak Alici, Itır Erhart, İbrahim Nail Acar, ibrahim sivrikaya, john doe, Kadir Kutlu Kaya, Gökçe Dinçyürek, Kaya Akan, Levent Başaran, Mark Stencel, Maytap, Mehmet akif erek, Melike Ceren İnan, Melike Olgu Okumus, Mert, Mert Torun, Merve Nur Okutan, Mesut Çiçek, Mustafa İncel, Mustafa tosmur, Mustafa Basaran, Mustafa Yaşar Soydaş, nihan gider, Oktay Kilic, Oray Egin, Orhan Somuncu, Orkut Murat Yılmaz, Osman Coskunoglu, Ozan Dizman, Özgün Dünyaoğulları, PELİN PERVİN ÇAVUŞ, Pelin Çiftci, Reha Özer, Renay Onur, S k, Sam Dubberley, Sami Can Tandoğdu, Selkan Kaya, Serhan Lokman, Serhat Bilyaz, Sinan Direk, Sunay Demircan, T Emre, Tamer Aktaş, Taner yavuz, Tolga YILDIRIM, Tolga İnam, Tuğçe Işıkdoğdu, Turgut Derman, Tutku Sönmez, Tülay Atila, Uğur Cevdet Aykaç, Volkan Ercan Varlı, Yavuz Arslan, yesatalim, Yusuf Ziya Uyanık, Zafer Ipekci, Zafer Gunduz, Zeynep Meydanoğlu, ZÜHTÜ KAYALI ve 1 anonim.
Tüm destekçilerimize teşekkür ederiz.
Teyit Mayıs 2018’de Meta ile sözleşme imzalayarak, Facebook’un Türkiye’deki üçüncü taraf haber doğrulama organizasyonu olmuştur. Bu iş birliği kapsamında Teyit Facebook’taki asılsız haberleri işaretleyerek, sitesinde yayınladığı analizlere yönlendirme yapmakta, Facebook ise bu asılsız haberlerin erişimlerini düşürerek daha az kullanıcıya ulaşması için çalışmaktadır. Bu işbirliği kapsamında 2019 yılında $360,100,00 gelir elde edilmiştir. Facebook’tan elde edilen gelirin büyük kısmı ile insan kaynakları giderleri karşılanırken, Ankara’da Teyit ekibi için daha büyük bir ofis tutularak ofisin ihtiyaçlara uygun iç dizaynı yaptırılmıştır. Ayrıca elde edilen gelir ile Teyit ekibine iç eğitimler sağlanmış, yurt dışındaki etkinliklere seyahat giderleri karşılanmış, yeni bir internet sitesi hazırlanmıştır. Facebook üçüncü taraf haber doğrulama programı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.
2019 yılında Boşlukları Doldur YouTube kanalı ile yapılan işbirliği sonucunda, Bize Yalan Söylediler ve O İş Öyle Değil isimli YouTube programları hazırlanmış ve bu iş birliğinden toplamda ₺75.689,25 gelir elde edilmiştir. Elde edilen kaynak, ofis ekipmanlarının tedariğinde ve iyileştirilmesinde kullanılmıştır.
Heinrich Böll Derneği’ne yapılan “Medyaya neden güvenmiyoruz?” başlıklı başvuru ile ₺19.900,00 destek alınmıştır. Temmuz 2019’da başlayan çalışma ile Türkiye’deki ana akım medyaya duyulan güven erozyonu araştırılmış, araştırma Teyit’in YouTube kanalındaki #teyitpedia serisinin dördüncü bölümü olarak yayınlanmıştır.
ABD Büyükelçiliği’nin 2019 yılında açmış olduğu hibe çağrısına yapılan “Yeni çözümler için teyit atölyeleri” başlıklı başvuru ile $48.229,74 destek alınmıştır. 2018’de başlatılan ve bu yıl devam ettirilen Factory programı bu destek kapsamında Eylül 2019’da başlamış ve Mart ayı sonrasında küresel salgın koşullarından dolayı çevrimiçi ortamda düzenlenmiştir.
European Climate Foundation’a yapılan “Reality Check on Climate Change” başlıklı başvuru ile $17,555,00 destek alınmıştır. Eylül 2019’da başlayan faaliyetler Temmuz 2020’ye kadar sürmüş, Türkiye’de iklim değişikliği hakkındaki yanlış bilgiler ve çarpıtmalar tespit edilerek 5 bölümlük belgesel serisine dönüştürülmüştür. Ayrıca bu destek kapsamında yazılan 7 makale ve belgesel serisi bu proje özelinde oluşturulan mikrositede yayımlanmıştır.
Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülen Demokrasi için Medya / Medya için Demokrasi Avrupa Birliği Programı’nın Basın Evi Destek Aracı’na yapılan “Yanlış bilgiyle mücadele eden aktörleri güçlendirme ve artırma” başlıklı başvuru ile ₺36.1246,76 destek alınmıştır. Destek kapsamında Teyit’in Ankara ofisinin bir yıllık kira ve aidat giderleri karşılanmıştır.
2019 yılında sivil toplum kuruluşlarına ve üniversitelere teyitçilik üzerine verdiğimiz eğitimlerden toplam ₺17.853,00 gelir elde edilmiştir.
Teyit hibelerin bütçe içindeki payını azaltarak, kullanıcı desteğinin ağırlıkta olduğu bir yapıya geçebilmek için Şubat 2018’de destek kampanyası başlatmıştır. Patreon platformu üzerinden aylık olarak gerçekleştirilen katkılarla 2020 yılının ilk dokuz ayında $4.994,00 destek elde edilmiştir. Kullanıcı destekleriyle Teyit’in Ankara ve İstanbul ofislerinin giderleri karşılanmıştır. Tüm destekçilerimize katkıları için teşekkür ederiz.
Katkı verenler arasında yer almak için lütfen www.patreon.com/teyitorg adresini ziyaret edin. Aktif destekçilerimiz;
Ulaş Yetkin, Ahmet Altun, Onur, Ömer Duru, Ali Hilmi Akbaş, Feyzullah Yalçın, Ibrahim Toughstoneson, Onur G, Seda Koç, Efekan Güven, Merve Nur Okutan, Irmak Baras, Kerem Gündoğan, Şafak Eroğlu, Sanem Güner, Can Sucullu, Başar Akdağ, Alirıza ÇAKIR, Ozben Micoogullari, mustafa hakan şahin, Ismail Ertoy, Damla Özer, Neşe Göl, Hasan Dudu, Hatice Ünsay, Dilara Oguz, Murat Arayıcı, M. Akif HUT, Isik Tuzun, Nihat Yildirim, BAHADIR BATIR, furkan çalışkan, Mesut Zencirci, esin yılmaz, Ali Gorkmen, Ogun Koprulu, Ezgi Yetim Arsava, Adem Onur Miskbay, Serdar Faralyalı, Emrah Göker, Ali Özbek, MEHMET GURHAN TURAN, Engin Coruslu, Refik Sekercioglu, Selim Ok, 4ykut45, Tugba Bayburtluoglu, gonca , Alican Aktürk, Akın Rota, Tolga YILDIRIM, Ali Burak Parım, GÜLAY YÜCEL, Dincay Akcoren, Deniz Oguz, Hasan Zafer Elcik, Celil Bozkurt, Pelin Çiftci, Mark Stencel, Cembora Güngörmüş, İbrahim Nail Acar, Serhat Bilyaz, Barış Bilgen, Aysen Ertur, Derya Sel Bozkurt, Eray Uysal, Erdal Karayazgan, Anonymous, Bulent Can, Ulas, Mustafa Basaran, Halit Kaya, Yusuf Ziya Uyanık, Emre Koyuncu, girisimci muhabbeti, engin polat, yesatalim , Mert Torun, Bekir Alper Paksoy, Tülay Atila, Ali KARABEY, Sukru Oktay Kilic, Bağış Erten, nihan gider, Mustafa İncel, Tamer Aktaş, Evren Akal, Eray Erdoğan, Can Kavanoz, Melike Ceren İnan, Ferhan Ture, Can Çitoğlu, Mustafa Yaşar Soydaş, Kaya Gökçe Dinçyürek, Ahmet Yıldız, Kadir Kutlu, Uğur Cevdet Aykaç, Selkan Kaya, Cinar Gercek, Burak Direk, Özgün Dünyaoğulları, Sam Dubberley, 1 anonim
Tüm destekçilerimize teşekkür ederiz.
2019 yılının Aralık ayında Fongogo platformu üzerinden duyurduğumuz ve Ocak 2020’de sonlandırdığımız “Salgın Var! Yanlış bilgiye karşı aşı olun” kampanyası ile toplamda ₺17.032,18 gelir elde edilmiştir. Bu kampanyanın gelirleri ile Soner Yalçın’ın Kara Kutu isimli kitabında yer alan, halk sağlığını tehdit edebilecek iddiaların incelendiği kapsamlı bir çalışma yürütüldü ve çalışmanın çıktıları bu çalışma özelinde oluşturulan mikro sitede paylaşıldı.
Katkı sağlayan tüm destekçilerimize teşekkür ederiz, destekçilerimiz aşağıdaki gibidir:
A.Salim TEKOĞLU, Abdulhalim (Bego) Demir, Abdullah Çadırcı, Ahmet Alphan Sabancı, Ahmet, Bilal Can, Ahmet Fahri Küçük, Ahmet Özcan, Ahmet Ziyal, Ali Co, Ali Karabey, Altan Sancar, Altuğ Gültan, Anıl Bayburtluoglu, Anıl Gündoğdu, Arda Çetin, Arkin Coban, Aslı Gülbay, Aysel Erdem, Aysun Alnıak, Ayşenur Söyler, Bahar Şahinsoy, Barbaros Altuğ, Barış Arslan, Barış Coşkun, Baris Ececelik, Başak Özen, Batuhan Ersun, Berat Can Erdoğan, Berent Güntaç Özdemir, Beril Karabulut, Berivan Elis, Berkalp Özcan, Berrak Uluer, Beşire Korkmaz, Betül Foça, Bilginar Kovancı, Birgul Arslan, Burak Arikan, Burak Avşar, Burak Ömür, Burak Su, Burcu Balkan, Bülent ESEN, Can Çitoğlu, Can Karabulut, Canberk Gürer, Caner Can, Caner Geyik, Ceday Avcı, Cem Mert Dallı, Cembora Güngörmüş, Cengiz Bozkurt, Cigdem Selgur, Cihan kaplan, Cihat Okur, Çağlar Bozkurt, Çiğdem Demir, Dilek Karabulut, Doğanay Karadeniz, Durukan Dudu, Duygu Vatan, Ece Toksabay, Efsun Agirtas, Ekin Yavuz, Ekin Yetim, Ekrem Söyler, Elif Atmaca, Elif Karabulut, Emine Hilal Korucu, Emine Meltem Serdar, Emirhan Emre Kaya, Emre Doğan, Emre Güzel, emre tatli, Engin Aygün, Eray Erdoğan, Ezgi Güldal, Ezgi Smbl, Ezgi Toprak, Fatma Esra Yalçınalp, Firuzan Melike Sümertaş, Fundanur Öztürk, Furkan Kantar, Furkan Ünlütürk, Gizem İğli, Gökberk Metin, Gökçe Dinçyürek, Gözde Şirin, Gülcan Yayla, Gülşen Çetin Çakır, Güneş Merve Akyol, Halil Karabulut, Hamdi Kutlay Velioğlu, Hande Aykun, Hasan Ateş, Hasan Koç, Hatice Fidan, Hikmet Hukumenoglu, Hivda Akkuş, Hülya Aras, Ilim Ugur, Irmak Aksucular, Irmak Alici, İsmail Keskin, İstem Duygu Akalp, İbrahim Acar, İdil Karabulut, İlkan Akgül, İlkem Kayican Dipcin, İpek Yarar, Kaan Karatarla, Kardelen Deniz, Kemal Çelik, Kemal Foça, Kenan Dursun, Kenan Yıldız, Kerem Can Yaşar, Kerem Gundogan, Koray Gültekin Bahar, Kültigin Kağan Akbulut, Lara Güngör, Leyla Sarısoy, Limon Inn Hotel, Mahmut Enes Ağca, Mahmut Tezcan, Mavi Yıldız, mehmet akif, Mehmet Demir, Mehmet Fatih Turan, Mehmet Okur, Mehmet Özkan Taşdoğan, Mehmet Şen, Mehmet UZUN, Melike Yüksel, Melis Baydur Arman, Mert Can Yılmaz, Mert Torun, Merve Elmacı, Merve Kavas, Merve Nur Okutan, Mesut Keskin, Mirgun Cabas, Muhammet Furkan Üzümcü, Muhammet Tarık Arslan, Mustafa Özdil, N.Barış Okur, Naci Kahraman, Necip Fazıl Aras, Nihal Gümülcine, Nihat Okur, Nukte Goc, Oğuzhan Parlakkılıç, Ömer Gürkaynak, Onat Başar, Onur Babuş, Onur Şahin, Orkun Aşa, Öykum Huma Keskin, Ögeday Uçurum, Öykü Göğer, Özge Esen, Özge Özdemir, Özgün Ozan Nacitarhan, Özgür Damar, Özgür Esen, Özlem Koşar, pelin atakan, Pelin Baykan, Pınar D, Pınar İlkiz & Erkan Demir, Pinar Koyuncu, Pinar Okur, Razan Aykac, Sanem Bahçekapılı, Sarphan Uzunoğlu, Savas Irez, Seçil İskit, Seçil Türkkan, Selin Önen, Selin Süter, Sema Kansoy, Semih Boyaci, Serdar Başeğmez, Serhat Korkmaz, Serkan Arıkan, Sevil Yıldız, Sibel Tamer, Simay Dağ, Sinan Burak Avcı, Sinefin Gış, Sinem Güravşar Gökçe, Suleyman Ayhan, Süleyman Altınışık, Süleyman Emre Özözen, Tayfun Fergana, Timur Tandoğar, Tolga Mırmırık, Tugba Bayburtluoglu, Tuna Karabulut, Tunç Kuyucu, Turgut ÇELİK, Tülay Uyanık, Tülin Akın, Türkay Yıldız, Ufuk Utaş, Uğurcan Akın, Ulaş Sancak, Ulukan Foça, Umutcan Duman, Utku Şen, volkan kısa, Yahya Koç, Yahya Uyanık, Yashar Kardar, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Timur, Zafer Elcik, Zeki Seskir, Zeynep Meydanoglu, Zeynep Uyanık ve 26 anonim.
Tüm destekçilerimize teşekkür ederiz.
Covid-19 salgının Türkiye’de ortaya çıkmasıyla birlikte 2020 yılının Mart ayında kullanıcılarımızın salgınla ilgili gürültüden uzak, teyitli bilgiye erişebilmesi için Covid-19 Postası e-bültenini hazırlamaya başladık. Yaklaşık 12 bin abonesi olan bu e-posta bültenini Kreosus platformu üzerinden destekleyen aboneler sayesinde bu kampanyadan toplam ₺8.209,62 gelir elde edilmiştir. Elde edilen gelir, e-posta bülteninin hazırlanmasına katkı sunan freelance gazeteci, çevirmen ve grafik tasarımcı giderleri için kullanılmıştır. Tüm destekçilerimize katkıları için teşekkür ederiz.
Covid-19 Postası’nı Kreosus üzerinden destekleyen destekçilerimiz;
Ender Ahmet Yurt, Anton Semchenko, Ayşe Beyazova, Duygu Vatan, Nihan Çakır, Burak Artut, Ekin Aytaç, Bayram Bozbeyli, Şeyma Sarıbekiroğlu, Ahmet Altun, Çağrı Sarıgöz, Erhan Yüksel, Semih Bolel, Onur Akyüz, Ömer Kağan Biçer, Can Daglik, Baran Şengül, Gonca Açıkalın, Cansın Hazan Bayrak, Bozkurt Erdem Belovacıklı, Ayşenur Müslümanoğlu, Abdulkadir Yorulmaz, A.Duygu Aktaş, Nurcan Akad, İrem Soydal, Ayberk Berkay, Aysun Özhallaç, Melike Alnıak, Basak Doga Temur, Ahmet Alvar, Aysun Gökdemir, Elif Ozoktay, Pınar Ilkiz, Ber Ma, Burcu Ceylan, Sebnem Kabadayi, Barış Kamil SALTIK, Mr. Webuy, Cem Eligüzel, Ceyda Özdemir Ertan, Evren İnce, Özlem Duyan, Ekrem Söyler, Tütengül Küçüker, Üstün Tekkul, Ehg G, Esra Çınar, Meryema Yalcin, Elif Uçar, Ulaş Sancak, Bora Tekay, Soner Canko, Hüseyin Bekdoğan, Sema Tekin, Lale Yolageldi, Aydın Kaynarca, Alper Şenkalfa, Sevil Yıldız, İstem D Akalp, Umut Yıldırım, Serhat Yalavuz, Furkan Burak Öztürk, Pelin Atakan, İpek Şencan
Teyit Mayıs 2018’de Meta ile sözleşme imzalayarak, Facebook’un Türkiye’deki üçüncü taraf haber doğrulama organizasyonu olmuştur. Bu iş birliği kapsamında Teyit Facebook’taki asılsız haberleri işaretleyerek, sitesinde yayınladığı analizlere yönlendirme yapmakta, Facebook ise bu asılsız haberlerin erişimlerini düşürerek daha az kullanıcıya ulaşması için çalışmaktadır. Mayıs 2020 tarihinde imzaladığımız yeni anlaşmayla program genişletilerek artık hem Türkçe, hem Azerbaycanca doğrulama hizmeti sunuyoruz. 2020’nin ilk dokuz ayında Facebook’la yaptığımız iş birliğinden $294.400,00 elde edilmiştir. Elde edilen gelirle biri Azerbaycan dilinde hizmet sunmamızda ekibe destek olacak şekilde toplam üç editör, bir topluluk sorumlusu, bir yazar ve bir eğitim sorumlusu istihdam edilmiştir.
Boşlukları Doldur YouTube kanalıyla 2019 yılında başlattığımız iş birliğimiz 2020’nin ilk aylarında da devam etti, bu iş birliğinden 2020 yılında toplam ₺110.649,72 gelir elde edilmiştir. Bu gelirler kanal için hazırlanan Bize Yalan Söylediler ve O iş öyle değil YouTube programlarının ekipman ve insan kaynakları giderlerini karşılamak için kullanılmıştır.
2020 yılında BluTV İletişim ve Dijital Yayın Hizmetleri’yle olan iş birliğimiz sayesinde YouTube kanalımızda yayınlanmakta olan #teyitpedia ve Şehir Efsaneleri isimli mini belgesel serilerimiz BluTV platformunda da tekrar gösterime girdi. Bu gösterimlerden ₺1.932,84 gelir elde edilmiştir.
2020 yılının ikinci yarısında, İsveç merkezli insan hakları kuruluşu Civil Rights Defenders’tan bir sene boyunca bizi destekleyecek öz kaynak desteği aldık. 2020'nin son altı ayında gerçekleştirilen faaliyetler kapsamında kurumdan aldığımız $50.350,00 tutarındaki destekle, sistem dönüşümünü tetikleyecek düzeyde bir sosyal etki yaratmak için harekete geçtik. Teyit’in insan kaynakları ve ekipman kapasitesini güçlendirdik, birey ve topluluk seviyesinde faaliyetler düzenledik.
İstanbul’daki metro, metrobüs, otobüs ve vapur hatlarındaki 7 bin 600 ekranda yayın yapan Modyo TV’ye içerik üretmeye yeniden başladık, Türkiye’nin başka büyük şehirlerine de yayılmasını amaçladığımız bu proje için, International Fact-checking Network Fact-checking Innovation Initiative hibesi kapsamında $14.989,00 tutarında bir destek alındı. Buradan elde edilen gelirin bir kısmı ekranlarda yayınlanacak içeriklerin hazırlanması ve belediyelerle işbirliği yapılması için gerekli dokümanların hazırlanması ve anlaşmaların yapılması üzere insan kaynaklarına aktarılmıştır. Bunun yanında 2019’un Aralık ayında gerçekleştirmiş olduğumuz “Salgın Var! Yanlış bilgiye karşı aşı olun” kitle fonlama kampanyası yüz elliden fazla destekçiyle hedefine ulaşarak IFCN Match programına başvurmaya hak kazanmış ve bu programdan, $3.168,00 gelir elde edilmiştir. Bunlara ek olarak, yine IFCN ve Poynter öncülüğünde koronavirüs gündemine dair doğrulama çalışmaları yapan kurumların birleştiği Coronavirus Fact-checking Alliance kapsamında, $2.477,00 destek alınmıştır. Elde edilen bu gelirle Teyit’e freelance katkı sunan yazar giderleri karşılanmıştır.
Covid-19 Postası, 2020 yılında sadece bireysel değil kurumsal olarak da desteklendi. Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği, postanın editör, çevirmen ve grafik giderleri için Teyit’e ₺32.368,69 katkı sundu. Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği, aynı zamanda Teyit’in etkisini ölçmek için KONDA işbirliğiyle yapmış olduğumuz “Measuring the Impact of Teyit” araştırmasına da araştırmanın saha giderleri için ₺80.599,99 destekte bulundu.
2020 yılının ilk 9 ayında sivil toplum kuruluşlarına ve üniversitelere teyitçilik üzerine verdiğimiz eğitimlerden toplam ₺13.034,00 gelir elde edilmiştir.
Teyit Mayıs 2018’de Meta ile sözleşme imzalayarak, Facebook’un Türkiye’deki üçüncü taraf haber doğrulama organizasyonu olmuştur. Bu iş birliği kapsamında Teyit Facebook’taki asılsız haberleri işaretleyerek, sitesinde yayınladığı analizlere yönlendirme yapmakta, Facebook ise bu asılsız haberlerin erişimlerini düşürerek daha az kullanıcıya ulaşması için çalışmaktadır. Mayıs 2020 tarihinde imzaladığımız yeni anlaşmayla program genişletilerek artık hem Türkçe, hem Azerbaycanca doğrulama hizmeti sunuyoruz. 2021 yılında bu işbirliği kapsamında $338.170,40 gelir elde edilmiştir. Facebook üçüncü taraf haber doğrulama programı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.
Aralık 2020’de yapılan işbirliği ile beraber TikTok’un üçüncü taraf doğrulama programı Türkiye’deki partnerliğini üstlendik. Bu işbirliği kapsamında Tiktok’taki video içeriklerinde yanlış bilginin tespiti ve önlenmesi için çalışıyoruz. Bu işbirliğinde sağlamış olduğumuz hizmetten $76.760 gelir elde ettik. Bu gelir ile bir editör istihdam ettik. Ekipman, online araştırma araçları gibi ihtiyaçları karşıladık.
İsveç merkezli insan hakları kuruluşu Civil Rights Defenders, 2021 yılında da bizi desteklemeye devam etti ve 2020 yılından bu yana yürüttüğümüz projenin ikinci yarısı için $49.560 destek aldık. Aldığımız bu destek sayesinde sistem dönüşümünü tetikleyecek düzeyde bir sosyal etki yaratmak için harekete geçtik. Teyit’in insan kaynakları ve ekipman kapasitesini güçlendirdik, birey ve topluluk seviyesinde faaliyetler düzenledik.
Heinrich Böll Stiftung Türkiye Temsilciliği’nin desteklediği öğretmenlerin dijital okur-yazarlıklarının güçlendirilmesine katkı sunmak üzere hazırladığımız proje kapsamında 2021 yılının ilk yarısında ₺40.000 destek aldık. Bu proje ile Sabancı Üniversitesi-Öğretmen Ağı partnerliğinde eğitimler serisine başladık. Faaliyetlerin yürütülmesi için gereken insan kaynağı, tasarım ve eğitmen giderlerini bu destek sayesinde karşıladık.
Ashoka Almanya pandemi sürecinde faaliyetlerimizin devamlılığını sağlayabilmemiz için €21.600 destekte bulundu.
Teyit hibelerin bütçe içindeki payını azaltarak, kullanıcı desteğinin ağırlıkta olduğu bir yapıya geçebilmek için Şubat 2018’de destek kampanyası başlatmıştır. Patreon platformu üzerinden aylık olarak gerçekleştirilen katkılarla 2021 yılının ilk sekiz ayında $3.560,32 destek elde edilmiştir. Kullanıcı destekleriyle Teyit’in Ankara ofisi giderleri karşılanmıştır. Tüm destekçilerimize katkıları için teşekkür ederiz.
Katkı verenler arasında yer almak için lütfen www.patreon.com/teyitorg adresini ziyaret edin. Aktif destekçilerimiz;
Ilker Temir, Serdar, Reşit Dönük, alper şenkalfa, Ömer Duru, Onur G, Efekan Güven, Can Comertoglu, Sanem Güner, Başar Akdağ, Alirıza ÇAKIR, Ozben Micoogullari, Ismail Ertoy, Hasan Dudu, Murat Arayıcı, M. Akif HUT, Isik Tuzun, esin yılmaz, Gokhan Koro, Aykutalp Arici, Ogun Koprulu, Emin Altan, Adem Onur Miskbay, Ali Özbek, MEHMET GURHAN TURAN, Engin Coruslu, Refik Sekercioglu, Tugba Bayburtluoglu, Alican Aktürk, john doe, Akın Rota, Tolga YILDIRIM, Ali Burak Parım, GÜLAY YÜCEL, Dincay Akcoren, Deniz Oguz, Hasan Zafer Elcik, ibrahim sivrikaya, Pelin Çiftci, Mark Stencel, Cembora Güngörmüş, Barış Bilgen, Aysen Ertur, Derya Sel Bozkurt, Eray Uysal, Cenk Altı, Anonymous, Halit Kaya, Yusuf Ziya Uyanık, girisimci muhabbeti, engin polat, Bekir Alper Paksoy, yesatalim, Tülay Atila, Ali KARABEY, Bağış Erten, Mustafa İncel, Tamer Aktaş, Evren Akal, Eray Erdoğan, Ferhan Ture, Can Çitoğlu, Melda GUNAL, Feyzullah Yalçın, Kaya Gökçe Dinçyürek, Ahmet Yıldız, gonca, Cinar Gercek, Sam Dubberley
Tüm destekçilerimize teşekkür ederiz.
2021 yılının ilk 8 ayında sivil toplum kuruluşlarına ve üniversitelere teyitçilik üzerine verdiğimiz eğitimlerden toplam ₺10.580,92 gelir elde edilmiştir.