Video içerik üretimimizde geçen bir yıla bakış

Teyit’in video içeriklerini üreten kreatif ekibi işbaşı yaptığında geçen sene bu zamanlardı. Bir senede neler yaptığımıza ve gelecek planlarımıza bir bakış.


29/11/2019 12:52 5 dk okuma

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Teyit’in video içeriklerini üreten kreatif ekibi işbaşı yaptığında geçen sene bu zamanlardı. 

Amacımız, hayatımızın her köşesini saran bilgi kirliliğine karşı mücadelede yeni ve yaratıcı cepheler açmak ve video içeriklerle teyit fikrini daha geniş kitlelere ulaştırmaktı. 

İçeriği, senaryosu, kurgusu, sesi, grafik ve animasyonları ile prodüksiyon değeri yüksek, dünya standartlarını yakalayan, Türkiye’nin her geçen gün daha da çoraklaşan medya ortamında örnek gösterilebilecek videolar üretmek istiyorduk.

Sahte haber sorununu tüm boyutlarıyla ele alan #teyitpedia, yaygın şekilde doğru kabul edilen efsaneleri araştıran Şehir Efsaneleri ve Türkiye'nin önemli gündem maddelerinin etraflarını saran yanlış bilgileri ayıklayan teyitdosya mini belgesel serilerini hazırlamaya başlayarak işe koyulduk. 

Bu serileri, ana dağıtım mecrası olarak belirlediğimiz YouTube için optimize ederken, diğer platformlar için de sosyal video formatları geliştirdik. Sadece Instagram Hikayeler’e özgü, haftanın şüpheli bilgilerini incelediğimiz bir doğrulama programı bile yaptık. Bu program, yaklaşık iki ay önce, gazeteci Mirgün Cabas ile birlikte hazırlamaya başladığımız haftalık bir YouTube serisine evrildi. Bize Yalan Söylediler, her hafta Cumartesi, Boşlukları Doldur kanalında yayımlanıyor.

Günde dört milyon yolcunun kullandığı İstanbul’daki toplu taşıma araçlarında gösterilmek üzere Aralık 2018’de hayata geçirdiğimiz ve tatsız bir şekilde kesintiye uğrayan kent ekranlarında Teyit fikri, geçen ay Modyo TV ekranlarına geri döndü. Hazırladığımız bir dakikalık içeriklerle, sosyal medyada ulaşabildiğimiz sınırlı kitlenin ötesine geçerek daha fazla insana ulaşıyor, onlara eleştirel düşünce ve medya okuryazarlığı becerilerini geliştirmelerinde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kent ekranlarında Teyit fikrini, önümüzdeki yıl başka şehirlerde de hayata geçirmek için hazırlıklar yapıyoruz.

Günlük siyasetin gürültücü ve kof gündeminden konuşmaya bir türlü vakit bulamadığımız hayati meselelerimizi, alanında uzman gazetecilerle yanlış bilgilerden arındırarak ve enine boyuna ele alacağımız belgesel serileri üzerine çalışıyoruz. İklim ve eğitim, önümüzdeki yıl için önceliklendirdiğimiz iki ana başlık. Doğu Eroğlu ile iklim, Umay Aktaş ile eğitim serileri üzerine çalışmaya devam ediyoruz.

İzlenme ve abone sayısı değil kalite ve güven

Teyit’in video stratejilerinin merkezine hız, izlenme, abone sayısı gibi endüstri ölçütlerini değil, kalite ve güveni koyuyoruz. Kısa vadede yatırımın geri dönüşünü garanti etmeyen pek az projenin hayata geçebildiği ve bu yüzden ana akım medya organizasyonlarının yıllardır SEO hileleri, tık tuzakları ve kullanıcı deneyimini hiçe sayan ilkel ve yüz kızartıcı yöntemlerle hayatta kalmaya çalıştığı bir ortamda, yaptığımız işin ekonomik olarak sürdürülebilir olduğunu kanıtlamak bizim için oldukça önemli. 

Teyit, kâr amacı gütmeyen bir sosyal girişim. Ancak ayakta kalabilmesi, ekibini ve etkisini büyütebilmesi için elbette gelir elde etmesi gerekiyor. 2015 yılında Facebook’un haber organizasyonlarını platforma özgü video içerikler üretmeye ikna etmek için çıktığı agresif turlarla başlayan süreç, 2017 yılının ortalarına gelindiğinde sürdürülebilir iş modelleri geliştirilemediği için yüzlerce gazetecinin işlerini kaybetmesine ve birçok medya organizasyonunun kepenk kapatmasına yol açmıştı. Ancak stratejilerini tek bir platform etrafında kurmayan medya organizasyonları, bu süreçten video içerik üretim kabiliyetlerini artırarak çıktı. Netflix ve YouTube, video içerik üretimindeki rekabeti bir adım ileriye taşıdı. Orijinal içerik üretimine yapılan uzun vadeli yatırımlar sayesinde bugün ‘‘Explained’’ ve ‘‘Follow This’’ gibi nitelikli dijital seriler izleyebiliyoruz. Türkiye’de de 140journos’un BluTV’ye hazırladığı ‘‘Parayı Vuranlar’’ ve ‘‘Sıkışmışlık’’ serileri, bilgi ve haber kategorisinde orijinal video içerik üretiminin gelecek dönemde daha fazla yatırımcı ve sponsorun ilgisini çekecek bir alana evrileceğinin sinyallerini veriyor.

Teyit’in mini belgesel serileri de Eylül 2019’dan beri BluTV’de de yayımlanıyor. Ayrıca önümüzdeki dönemde Türkiye’deki dijital video platformları arasındaki rekabete yeni bir boyut kazandıracak ekiplerle çalışıyoruz. Türkiye’deki ilk örneklerini üretmek için sabırsızlandığımız daha birçok yeni hikaye anlatıcılığı formatı var. Bu yüzden, sadece bir yıla bunca işi sığdıran küçük ekibimizi büyüterek birçok farklı formatta içerik üretecek yaratıcı bir stüdyoya evrilme yönünde ilk adımlarımızı atıyoruz. 

Bu yolculukta bize katılmak isteyenler için açık ilanlarımızı buraya bırakıyorum. 

Bizi izlemeye devam edin.