Teyit’in yeni teyit yolları devam edecek

Hepimizin kullanabileceği dijital araçlarla nasıl bireysel birer teyitçi olabileceğimizi göstermeyi amaçlayan Teyit Yolu serisi bitiyor. Teyit, dijital araçların kullanımını ve teyitçilik yollarını başka yaratıcı yöntemlerle anlatmaya devam edecek.


10/12/2021 12:00 3 dk okuma

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Teyit Yolu, hepimizin kullanabileceği dijital araçlarla nasıl bireysel birer teyitçi olabileceğimizi gösteren bir video serisi olarak hayatımıza girmişti. Teyitçilerin bir analizi nasıl araştırdığını, doğru ya da yanlış sonucuna nasıl ulaştığını bir video serisiyle anlatmayı hedeflemiştik. Herkes biraz destekle bireysel teyitçi olmayı pek tabi başarabilirdi.

İlk bölümü 20 Mayıs 2020 tarihinde yayınlanan video serisinde, Covid-19 pandemisiyle birlikte sosyal medyada hatalı ilişkilendirilerek paylaşılan bir fotoğrafın doğrusunu nasıl bulabileceğimize bakmıştık. Tersine görsel arama yapmayı, fotoğraflardan ipuçları yakalamayı bu sayede görmüştük. Teyit Yolu’nun ilk bölümü Twitter’da 226 bin, Facebook’ta 145 bin, Instagram’da ise 35 binden fazla kez görüntülenerek, çok iyi bir başlangıç yapmıştı. 

22 bölüm süren Teyit Yolu serisinde Teyit’in sitesinde yayınlanan 30’dan fazla analiz referans alındı. 22 bölüm boyunca birbirinden farklı dijital araçları nasıl kullanabileceğimizden bahsettik. Tersine görsel arama, anahtar kelimeleri kullanarak arama yapma, Twitter gelişmiş arama seçeneğini kullanma, arşivleri tarama, gemi ve uçak trafiğini kontrol edebileceğimiz araçlara başvurma bunlardan bazılarıydı. Kimi bölümde bir tabelaya ya da plakaya dikkat edilmesi gerektiğini anlatıp, bu bilgiye ulaşabileceğimiz sitelerin adresini verdik. Kimi zaman da koca kalabalıkların sayısını bir meydana nasıl sığdırabileceğimize ‘mapchecking’ sayesinde baktık.

Uçaklarla ilgili bilgilere ve canlı uçuş takibine baktığımız araçlardan biri olan Flightradar’ı birlikte kullandığımız bir bölüm de oldu. Teyit Yolu’nun 12. bölümünde “UAE392” numaralı uçağın, videonun izlendiği esnada nerede olduğunu sormuştuk. Gelen yanıtlar da hem eğlenildiğini hem de Flightradar’ın başarıyla kullanılabildiğini gösteriyordu. 

Teyitçilerin teyit yolunda kullandıkları araç kutusu: 

1 teyitcilerin teyit yolunda kullandiklari araclar

2 teyitcilerin teyit yolunda kullandiklari araclar

Teyit Yolu videolarında yalnızca sitede yayınladığımız analizleri kullanmadık. Türkiye gündemini yakından ilgilendiren kriz anlarında da Teyit Yolu ekibi gündemi hızla yakalamayı başardı. 30 Ekim 2020’de yaşanan İzmir depremi birçok şüpheli görüntünün yayılmasına sebep olmuştu ve Teyit Yolu serisine böylece  bir bölüm daha eklendi. Bu bölüm Twitter’da 246 bin ile serinin de en fazla görüntülenen videosu oldu. 

Türkiye’nin yaşadığı bir başka kriz anı daha Teyit Yolu için önemliydi. 2 Ağustos 2021’de yayınlanan bölüm, Türkiye’nin 21 farklı kentinde çıkan yangınlarla ilgili yayılabilecek şüpheli görüntü ve bilgileri nasıl teyitleyebileceğimizi gösteriyordu. Bu sayede NASA Firms, Copernicus, Global Forest Watch gibi araçlar kullanıldı. Instagram’da da yayınlanan bu özel bölüm 192 bin izlenmeye ulaştı. 

Teyit Yolu gündelik analizler ve kriz anları dışında, gündem yaratan yakıcı başlıklara da değindi. Denek hayvanı olarak çalışan Ralph’in maruz kaldığı işkenceyi anlatan kısa filmin gündem olmasının hemen ardından, bir özel bölümle hayvanlar üzerinde test yapmayan markaları ve bu markaların güvenirliğine nasıl ulaşabileceğimize baktık. Bölüm Instagram’da 85 bin, Twitter’da 54 bin görüntülemeye ulaştı. 

22 bölüm boyunca kamera arkalarında kimi zaman eğlenceli kimi zaman zorlayıcı anlar yaşandığı söyleyebiliriz. Ancak eleştirel düşünmeyi, bu düşünce biçiminin getirdiği bireysel teyitçiliğin gücünü biraz olsun aktarabildiysek ne mutlu. Teyit dijital araçların kullanımını, yani teyitçilik yollarını başka yaratıcı yöntemlerle anlatmaya devam edecek. Yeni videolarda, yazılarda buluşmak dileğiyle.

t cetveli banner