#Seçim2018 sahte haber karnesi: Zamana göre etkileşim oranları ve teyit etkisi

Seçim dönemi boyunca ortaya çıkan sahte haberler 2 aylık döneme nasıl yayıldı? En çok etkileşimi ne zaman aldı? teyit.org'un etkisi ne oldu?


09/07/2018 08:19 2 dk okuma

Bu içerik 4 yıldan daha eski tarihlidir.

Seçim dönemi boyunca ortaya çıkan sahte haberlerin hangi platformlarda ne kadar yayıldığına ilişkin verileri bir önceki “Sahte haber karnesi” başlıklı analizimizde yayınlamıştık. Bu yazı ise sahte haberlerin zaman içerisindeki dağılımı ile teyit.org analizlerinin etkisini gösterebilmek için hazırlandı.

Sahte haberin zaman içerisindeki dağılımı

Erken seçim tarihinin açıklandığı günden seçimin sona erdiği haftaya kadar geçen sürede en çok etkileşim alan içeriklerin Mayıs ayında paylaşıldığı görülüyor. Bununla birlikte seçim günü paylaşılan sahte haberlerin, geçmiş dönemlere kıyasla daha fazla beğeni ve paylaşım aldığını da söylemek mümkün.

Sahte haberlerin %78’i hala dolaşımda

teyit.org’un analiz hazırlayarak, yanlış olduğunu belirttiği 29 iddiayı içeren 136 linkten yalnızca 25’inin teyit.org analizinin ardından sahte haberi kaldırdığı 5’inin ise değiştirdiği farkediliyor. Yani sahte olduğu belirtilen bilgilerin %78’i hala internette dolaşımda.

teyit.org’un analizlerinin aldığı etkileşimle karşılaştırma

Sosyal medyada viral olan sahte haberlere ilişkin teyit.org’da yayınlanan analizlerin aldığı etkileşimin sahte haberlerle karşılaştırıldığında oldukça düşük kaldığı görülüyor. Karşılaştırmalı grafiğe göre teyit.org analizleri yalnızca dört sahte haberin etkileşimini yakalamış veya sahte haberden daha fazla etkileşim almış.

Dezenformasyon üzerine yapılan araştırmalara bakıldığında sonucun böyle çıkması anormal değil. Ancak teyit.org analizlerinin daha fazla kişiye ulaşabilmesi ve sahte haberden etkilenen kullanıcılara iletilebilmesi için daha çok çaba sarf etmemiz gerekiyor.

Bu çabalarımızda bize katkı sağlamak isterseniz Patreon sayfamızdan bizi destekleyebilirsiniz.

Notlar :

* WhatsApp gruplarında dolaşıma giren sahte haberlere ilişkin veri elde etmek mümkün olmadığı için bu haberler analiz kapsamına dahil edilemedi.

* Bu analiz teyit.org’a ihbar olarak gönderilen paylaşımlar ve teyit.org editörlerinin seçtiği en fazla paylaşım alan gönderiler üzerinden hazırlandı. Viral olmayan, etkileşim almayan ya da çok az beğeni ve yorum alan diğer onlarca tekil paylaşım analize dahil edilemedi.

* Etkileşim=Yorum+Beğeni+Paylaşım (Facebook için) Etkileşim=Beğeni+Retweet (Twitter için)

VERİ KAZIMA VE DÜZENLEME:

Efsun Ağırtaş

VERİ YORUMLAMA VE GÖRSELLEŞTİRME:

Mehmet Atakan Foça

KAPAK FOTOĞRAFI:

Ali Ege / AFP