2 şehir 7 prototip: Factory 2019’un ardından

2019’da ilk Factory etkinliklerini düzenlediğimizde hedefimiz farklı alanlardan hevesli ve genç insanları yan yana getirerek yanlış bilgiye karşı yeni bir sinerji yakalamaktı.


07/01/2020 04:59 3 dk okuma

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

2019’da ilk Factory etkinliklerini düzenlediğimizde hedefimiz farklı alanlardan hevesli ve genç insanları yan yana getirerek yanlış bilgiye karşı yeni bir sinerji yakalamaktı. Tasarımcı, yazılımcı, sosyal bilimci, gazeteci, öğrenci, akademisyen, çeşitli uzmanlıklarda 50 katılımcıyı iki farklı şehirde buluşturarak ortaya çıkardıkları yaratıcı işleri büyük bir heyecanla izlediğimiz serüven böyle başladı. 

Birbirini ilk defa tanıyacak ve yeni fikirler geliştirecek insanlarla bir etkinlik yapmanın kolay olmayacağını biliyorduk. Bu nedenle Viveka’dan Emin Okutan, İstasyonTEDÜ’den Berivan Eliş’in kolaylaştırıcılığıyla Google’ın geliştirdiği Design Sprint uygulamasını yapmak istedik. Tasarım odaklı düşünmeyi sağlarken, yanlış bilgiye çözüm olabilecek inovatif fikirlerin yeşermesine olanak sağladık.

Factory2019

ABD’den davet ettiğimiz uzmanlar Mark Stencel ve Valentin Pentchev’in de desteğiyle katılımcılara yanlış bilgi sorununu tüm yönleriyle anlattık. Birlikte geçirdiğimiz yaklaşık 20 saatin sonunda birbirinden yaratıcı ve yenilikçi işlerin ortaya çıkışına tanık olduk. Eski fotoğrafları kovalayan bir Twitter botundan, eğlenceli bir medya okuryazarlığı sitesine, doğru-yanlış testi yapan mobil oyundan, teyitçilik için geliştirilen yeni bir gelir modeline, sorunun farklı boyutlarına farklı çözümler geliştirildi.

prototip logolar

Haziran ayında düzenlediğimiz “Fanustan Çıkış” etkinliğinde katılımcılar, geliştirdikleri toplam 7 prototipi tüm Teyit topluluğuna sunma ve geribildirim toplama fırsatı yakaladı. 

Etkinlik serileri sonrasında aldığımız dönüşler gösterdi ki; Factory katılımcılarının neredeyse tümünün yanlış bilgi sorununa ve sorunun nasıl çözüleceğine ilişkin bilgi düzeyi arttı. Katılımcıların büyük bir çoğunluğu yanlış bilgi sorununun çözümüne ilişkin disiplinler arası çalışmanın gerekliliğine dair farkındalıklarının arttığını ifade etti.

Factory ile ortaya çıkan önemli değişimlerden bir diğeri de çözüm için harekete geçme isteği başka bir ifade ile ilham alma haliydi. Katılımcıların yarıdan fazlasının harekete geçme motivasyonunun arttığı yaklaşık %80’inin de üretilen çözümlerden ilham aldığı ortaya çıktı. Son olarak katılımcılar Factory’nin onlara elverişli bir networking alanı sağladığını da söyledi.

Factory 2020’de bizi ne bekliyor?

2020’de Factory farklı bir iş geliştirme yöntemi ve sürdürülebilirlik planıyla yoluna devam edecek. Impact Hub İstanbul ile birlikte geliştirdiğimiz programda; Eskişehir ve Ankara’da düzenlenecek fikir geliştirme atölyelerinde katılımcılar tasarım odaklı düşünme araçlarını kullanarak meseleleri çözmek için fikirler üretecek. Atölyelerde veya atölye dışında üretilen fikirler arasından seçilenler Ankara’daki Bootcamp’e davet edilecek ve yanlış bilgi sorunuyla ilişkili fikirleri üzerine çalışarak yeni işler geliştirecek.

Teyit geliştirilenler arasından iki işi seçerek 6 ay boyunca destekleyecek. Küçük bir hibenin yanı sıra, ekiplerin danışmanlık ve mentörlük desteğinden, Teyit ve Impact Hub İstanbul’un çalışma alanı ve network imkanlarından yararlanmaları sağlanacak. Hedef, gelecek yıl yanlış bilgiyi çözmeye aday yeni işlerin Teyit’le birlikte yanlış bilgi sorunuyla mücadele edebilecek hale gelmesi.