Ümraniye’de Fıkıh-Der’e ait yatılı Kuran kursunda altı çocuğa cinsel istismarda bulunulduğu ortaya çıktı. Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre çocukların savcılığa gidip şikâyette bulunması üzerine başlatılan soruşturmada üç sanık tutuklandı. Tutuklananlar ise Fıkıh-Der’in yönetim kurulu başkanı olan Ömer Işıktekin, denetim kurulunda yer alan Hacı Serkan Bektaş ve eğitmen olduğu söylenen Tarık Bektaş.
Olayın basına yansımasının ardından sosyal medyada Fıkıh Derneği’ne ilişkin bilgilerin bulunamadığı iddiaları yer almaya başladı. Gazeteci Mustafa Hoş archive.org isimli internet sitesinden Fıkıh-Der’in internet sitesinin arşiv görüntülerine ulaştığını belirten tweetler paylaştı.
Bu yazıda sizlere Fıkıh Derneği’nin internet sitesinden yola çıkarak bağlantılı olan isim ve diğer internet sitelerini nasıl bulabileceğinize ilişkin ipuçları anlatılmaya çalışılacak.
Öncelikle işe Google’da Fıkıh-Der anahtar kelimesiyle bir arama gerçekleştirerek başlayabilirsiniz. Karşınıza çıkan Google Harita bilgileri, yorumlar ve fotoğraflardaki ipuçları takip edildiğinde derneğin internet sitesi hakkında bir fikir elde edilebiliyor.
Fotoğraflardaki tabelaya yaklaşıldığında internet sitesi adreslerine ve telefon numarasına ulaşılabiliyor.
Tabelada Fıkıh Araştırmaları Derneği yazısının altında www.fikih.com.tr ve www.fikihdernegi.com.tr internet sitesi adresleri bulunuyor. Ayrıca 0537 577 76 98 telefon numarası yer alıyor. Tüm bu ipuçlarından yararlanarak hem FIKIH-DER hem de bağlı olduğu diğer derneklerle ilgili bilgiler edinebiliriz.
Tabelada yazılı olan internet sitelerine girmeyi denediğimizde sitelerin ulaşılamayacağını belirten uyarılar alınıyor. Yani internet siteleri erişilebilir değil. Erişilemeyen bir internet sitesinin önceki versiyonlarını görmek için archive.org isimli, internet sitelerinin arşivlenebildiği ve arşivlenen sayfaların bulunabildiği bir araçtan yararlanarak arama gerçekleştirmek gerekiyor.
Archive.org’un arama bölümüne www.fikih.com.tr adresi girildiğinde 2017 ve 2018 yılları arasında arşivlenmiş 23 görüntüye ulaşılıyor. Arşivi alınan ekran görüntülerini inceleyerek ve arşivlenen menü seçeneklerini kurcalayarak dernek hakkında detaylı bilgiler edinilebiliyor.
Hakkımızda sayfasına bakıldığında Fıkıh Araştırmaları Derneği (FIKIH-DER)’nin 2013 yılından beri resmi olarak faaliyet göstermekte olan bir sivil toplum örgütü olduğu belirtiliyor. Çeviri kitaplar yayınlayan derneğin son yayınladığı eserlerden birisinin de Kürsüden İnciler adlı kitap olduğu belirtiliyor. Sitenin arşivlerinde yer alan telefon ve adres bilgisinin de aynı olduğunu bu yolla tespit edebilmiş oluyoruz. Aynı zamanda iletişim bilgilerinde yer alan telefon numarası da tabelada yazanla aynı. Ayrıca bir de WhatsApp numarası yer alıyor (0 542 498 29 75).
Sitenin arşivlenen içeriklerine bakarak araştırmayı derinleştirmeye çalışalım. Derneğin tüzüğüne, duyurularına, yönetim ve denetleme kurulunun bilgilerine ulaşılabiliyor. Haberlerde de yer alan bilgilerin doğruluğunu tespit edebilmek için derneğin yönetim ve denetleme kuruluna bakalım;
Yönetim Kurulu: Ömer Işıktekin, Oğuz Kılıç, Recep Yasin Korkmaz, İbrahim Gedik, Yasin Albayrak, Bilal Yıldırım, İsmail Gören, Hayri Oğuz Kaplan, Mehmet Ali Ayaz, Selahattin Bektaş.
Denetim Kurulu: Hacı Serkan Bektaş, Ertan Öz, Ömer Kandiş, Osman Yüce, Şaban Yıldırım, Mehmet Ulusoy.
Yönetim ve Denetim Kurulu’nda yer alan bazı isimlerin haberlerde çocukları istismar ettiği belirtilen isimlerle aynı olduğu görülüyor.
www.fikih.com.tr sitesinin arşivlenen sayfalarını biraz daha incelediğimizde “Ödüller&Sertifikalar” isimli bir bölüm olduğu fark ediliyor. Sitede yer alan sınırlı bilgilerle “Eğitim Konfederasyonu (U.B.E.F) Eğitim Sertifikası” başlıklı linkler bulunuyor ancak tıklandığında bir sonuç alınamıyor. Araştırmaya Google benzeri arama motorlarında devam etmeye başlıyoruz. UBEF, Uluslararası Bilim ve Eğitim Federasyonu ve kendi internet sitelerinde Konya’da kuruldukları, üniversitelerde katılımı tamamen ücretsiz eğitimler veren ilk ve tek kurum oldukları belirtiliyor. Bu dernekten Ömer Işıktekin, Yasin Korkmaz ve Abdullah Korkmaz’ın UBEF’in eğitimlerinden proje yazma sertifikaları aldığını anlıyoruz.
Dernek, İstanbul Valiliği’nin düzenleyicilerinden olduğu konferansta birinci olmuş
Sitedeki “Duyurular” kısmına yakından bakıldığında ise “Konfederasyon Toplantısı Teknolojik Görsel Sınav Birinciliği” isimli 2017 tarihli bir haber olduğu görülüyor. Haberin detaylarına da arşiv linklerinden ulaşabiliyoruz ve bu bilgiye göre dernek İstanbul Valiliği’nin de düzenleyenler arasında bulunduğu bir etkinlikte teknolojik görsel sınavda birinci olarak PRO-DES ve Başbakanlık TFGS (Tanıtma Fonu Genel Sekreterliği)’ne proje göndermeye hak kazanmış.
İnternet sitelerinin domain bilgileriyle iz sürmek
Who.is gibi araçlar internet sitesinin kimin üzerine kayıtlı olduğunu göstermek açısından kullanılabilecek bir yöntem. www.fikih.com.tr’nin kimin üzerine kayıtlı olduğunu bularak aynı kişinin başka hangi internet sitesi domainlerine sahip olduğunu görmek ipuçlarını takip etmek açısından yardımcı olacaktır.
Who.is internet sitesinin arama çubuğuna derneğin internet sitesini yazdığımızda “Registrant” kısmında Fıkıh Araştırmaları Derneği yazdığı görülüyor, kayıt yaptıran e-posta adresi ise “[email protected]”. Recep Yasin Korkmaz, Fıkıh-Der’in Yönetim Kurulu’nda yer alan isimlerden.
Who.is gibi domain bilgilerinin aratılabildiği internet sitelerinde internet sitesi üzerinden bilgiler aratılabildiği gibi aynı zamanda e-posta adresi üzerinden de o adrese kayıtlı hangi domainler olduğunu öğrenme şansı bulunuyor.
Korkmaz’ın e-posta adresini “domaintools.com” internet sitesinden arattığımızda ise üzerine önceden kayıtlı olan 15 farklı internet sitesi olduğu görülüyor. Fıkıh-Der ile bağlantılı diğer dernekleri görebilmek için internet sitelerinin bilgilerine bakmak mantıklı bir yaklaşım olacaktır. Korkmaz’ın adına kaydedilmiş aktif / inaktif 15 internet sitesi içerisinde Memduhat İlim Derneği ve İkra Derneği isimli internet sitelerine rastlanıyor.
Ayrıca Korkmaz’ın sahip olduğu internet siteleri arasından “kursudeninciler.com” internet sitesi de bulunuyor. Kürsüden İnciler ise Ömer Işıktekin’in kitabının ismi.
Domainler içerisinde yer alan ikradernegi.com.tr adresine girilmeye çalışıldığında ise siteye ulaşılamadığı görülüyor. Yine archive.org sitesinden yardım alarak sitenin arşivlenen linklerine bakmak mümkün. 28 Temmuz 2017 tarihinde alınan arşiv sayfasında İkra İslam İlimleri Araştırma Derneği isminin altında Fıkıh Araştırmaları Derneği’nin telefon numarası yazıyor. Ayrıca iletişim bilgileri içerisinde yer alan ve yönlendirdiği internet sitelerinden bir diğeri www.ikrailimmeclisi.com.
Sitenin “Hakkımızda” kısmında ise İkra İslam İlimleri Araştırma Derneği (İKRADER)’nin, Memduhat İlim Derneği adıyla 2013 yılından beri resmi olarak faaliyet göstermekte olduğu belirtiliyor. Geriye kalan bilgiler ise Fıkıh Araştırmaları Derneği ile tamamen aynı. Ayrıca arşivi alınan İkra Derneği sitesinin içerisinde yer alan pek çok bilginin de yine FIKIH-DER’in sitesiyle aynı olduğu anlaşılıyor.
Derneğin İkra İlim ve Memduhat İlim Derneği ile ilişkisi bulunuyor
Fıkıh-Der’in Yönetim Kurulu Başkanı olan ve tutuklanan Ömer Işıktekin’in İkra Derneği ve Memduhat İlim Derneği ile ilişkisi olduğunu gösteren başka ipuçları da elde edilebiliyor.
All Events isimli İstanbul’daki etkinlikleri gösteren internet sitesinde Ömer Işıktekin ile her hafta cuma sohbetleri yapıldığını ifade eden etkinlik bulunuyor. 20 Ocak 2017 tarihini gösteren etkinliğin adres bilgilerinde ise Ümraniye’deki İkra İlim Meclisi’nin bilgileri yer alıyor.
Etkinliğin detaylı bilgilerine bakıldığında ise adreste Memduhat İlim Derneği yazıyor.
ikradernegi.com.tr’nin iletişim bilgilerinde yönlendirdiği diğer internet sitesi www.ikrailimmeclisi.com’un da bilgilerine biraz daha yakından bakmak gerekli. İkra İlim Meclisi’nin internet sitesi şu an aktif. İletişim bilgilerine bakıldığında Facebook, Twitter gibi sosyal medya hesapları görülüyor. İlim Meclisi isimli Facebook sayfasında Ömer Işıktekin ile ilgili bilgiler araştırıldığında pek çok etkinlik fotoğrafının burada paylaşıldığına rastlanıyor.
30 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirilen bir cuma sohbetinden
10 Mayıs 2017’de düzenlenen sohbetten
Başka bir etkinlik sırasında da Ömer Işıktekin’in oturduğu masanın arkasında Memduhat İlim Derneği yazan perde görülüyor.
Ömer Işıktekin’in “Dini Muhafaza Etmede Fıkhın Önemi” isimli kitabının içerisinde yer alan bilgilerde de Memduhat İlim Derneği yazdığı görülebiliyor. Ayrıca www.fikih.com.tr internet adresinde yer alan WhatsApp numarası da bu bilgiler içerisinde bulunuyor.
Sonuç olarak Fıkıh-Der’in internet sitesinden elde edilen bilgilerle bu internet sitesi ve dernekteki kişilerin Memduhat İlim Derneği, İkra Derneği ve İlim Meclisi isimli siteler ve derneklerle ilişkisi bulunduğu ortaya çıkarılmış oldu.
İnternetteki çoğu açık kaynaklı araçlarla internet sitelerinin kimlere ait olduğunu, bu kişilerin başka hangi internet sitelerinin domainlerine sahip olduğunu bulmak mümkün. Ayrıca internette silinen ve artık bulunmayan linklerin, sayfaların, sitelerin archive.org gibi siteler sayesinde yine de bilgilerine ulaşılabilir.