Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen fotoğraftaki listenin TBMM’de yer alan partilerin bazı önergelere verdikleri cevapları gösterdiği iddia edildi.
Buna göre mecliste görüşülen ve kabul edilmeyen listedeki önergelerin tamamına İYİ Parti ve CHP’nin “evet”, AK Parti’nin ise “hayır” dediği görülebiliyor. İddiada HDP ve MHP’nin ise önergelere bazı durumlarda “red” bazı durumlarda da “çekimser” şeklinde cevap verdiği belirtiliyor.
Ümit Özdağ - Türk Milletinin Vekili isimli sayfa tarafından 2 Aralık 2018’de Facebook’ta paylaşılan liste şimdiye kadar 2 bin kişi tarafından paylaşıldı. Meclisteki partilerin çeşitli önergelere verdikleri oyları gösterdiği iddiasıyla paylaşılan tablo Yeniçağ gazetesi, Haberasi, Kpsscafe.com tarafından da haberleştirildi. Buna ek olarak haber platformu T24 de söz konusu tabloyu Facebook hesabında paylaştı.
Tablonun gündem olmasından sonra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Twitter hesabından son iki haftada mecliste görüşülen önergelere partilerin verdiği yanıtları gösteren yeni bir liste paylaştı.
İddia listede birçok yanlışlık mevcut
Söz konusu görselde yer alan görüşmelere dair herhangi bir yargıda bulunmadan önce birtakım durumlardan bahsetmek gerekiyor. Meclis tutanaklarında bir önergenin hangi parti ya da partiler tarafından kabul edilip edilmediği belirtilmiyor. Genel Kurul’u yöneten kişi o esnada mecliste bulunan milletvekillerinin önergeyi kabul ettiğini göstermek için kaldırdığı elleri sayıyor ve önerinin kabul edilip edilmediğini ilan ediyor. Bu noktada mecliste bir önerge oylanırken teorik olarak vekillerin “çekimser” oy kullanmaları da söz konusu değil. Yani sadece “evet” ya da “hayır” cevabı var. Herhangi bir konuda oy kullanmayan kişiler ise pratikte çekimser olarak değerlendirilebilir.
Meclise gelen ve oylanan herhangi bir önergede hangi partiden kimlerin tam olarak “evet” ya da “hayır” oyu kullandığını kestirmenin güç olduğunun altını çizmekte fayda var. TBMM’de yapılan Genel Kurul birleşimleri TRT’ye bağlı Meclis Tv’den de canlı olarak yayınlanıyor. Ancak, Meclis Tv’nin yayınlarının tamamı medya takip sistemlerinde yer almıyor. Buna ek olarak Meclis Tv’nin Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri yaptığı yayınlar TRT 3 Spor kanalıyla dönüşümlü olarak yayınlanıyor. Yani önergelerin oylamaya sunulduğu zamanlarda hangi partilerin kabul ya da red için oy kullandığını bu görüntülere bakarak incelemek mümkün. Buradan hareketle partilerin mecliste yer alan sabit oturma düzenlerinden (TBMM’de oturma düzeni Başkanlık Divanı'na göre, en çok sandalyeye sahip olan grubun sol baştan başlayarak oturması, daha sonra sandalye dağılımına göre grupların sıralanması, en az sandalyeye sahip grubun sağ başta yer alması şeklinde biçimleniyor.) hangi partilerin bir önergeye “evet” ya da “hayır” oyu verdiğini tespit edip, iddia ile paylaşılan listeyle karşılaştırmaya çalıştık.
Bazı internet siteleri tarafından geçtiğimiz aylarda yapılan haberlerde TBMM’deki oturma düzeninin değişeceği ve MHP’nin AK Parti’nin yanınageçeceği ifade ediliyordu. Konu hakkında şimdiye kadar kesin bir düzenleme olmadığını ve halihazırda meclisteki iki ayrı kaynaktan oturma düzeninin belirtildiği gibi olduğunu söylemek mümkün.
Çorlu’da meydana gelen tren kazasının araştırılması hakkında önerge
TBMM’de kabul edilmeyen bazı önergeleri gösterdiği iddiasıyla paylaşılan listede yer alan önergelerden biri Tekirdağ’da meydana gelen tren kazasının araştırılmasına dair. İddiaya göre bu önerge İYİ Parti ve CHP tarafından kabul edilmiş, AK Parti tarafından reddedilmiş. HDP ve MHP’nin ise önergeye karşı çekimser kaldığının belirtildiği iddia ediliyor.
Temmuz 2018’de Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde meydana gelen tren kazasının araştırılmasına dair meclis araştırma önergesinin İYİ Parti tarafından 13 Temmuz 2018’de TBMM başkanlığına sunulduğu anlaşılıyor. İYİ Parti tarafından meclise sunulan önergenin 24 Temmuz 2018’de görüşüldüğü ve kabul edilmediğini meclis tutanaklarından görmek mümkün. Daha önce belirtildiği gibi tutanaklarda önergenin sadece “kabul edilmediği” belirtildiği için oylama sırasında hangi partilerin “evet” hangi partilerin ise “hayır” dediğini Meclis Tv’den alınan görüntüler sonucunda anlamak mümkün.
Görüntüler incelendiğinde söz konusu önergenin reddedilmesi için AK Parti ve MHP’den vekillerin ellerini kaldırdıkları fark ediliyor. Buna karşılık CHP, HDP ve İYİ Parti vekillerin önergeye kabul oyu verdikleri görülebiliyor.
Suriyeli mültecilerin geri gönderilmesi hakkında önerge
İYİ Parti Kocaeli milletvekili Lütfü Türkkan tarafından verilen 29 Kasım 2018 tarihli önergenin detaylarına ulaşmak mümkün. Önergede, “Suriyeli mültecilerin neden olduğu sorunların detaylı olarak incelenmesi ve bu sorunların çözümü için programlar hazırlanması, Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönmelerine yönelik çalışmalara başlanması, daha fazla Suriyeli mültecinin ülkemize girişinin önüne geçilmesine yönelik çalışmaların ivedilikle başlatılması” gibi konular yer alıyor.
Paylaşılan listede ise söz konusu önergeye İYİ Parti ve CHP’nin “evet”, AK Parti’nin ise “hayır” dediği belirtiliyor. HDP ve MHP’nin ise önergeye çekimser oldukları gösteriliyor.
HDP’nin Twitter’da paylaştığı tabloda ise önergeye kendi partileriyle beraber AK Parti’nin red oyu kullandığı, diğer partilerin ise evet dediği fark ediliyor.
Medya takip sistemi aracılığıyla söz konusu önergenin oylandığı anın görüntülerine ulaşılabiliyor. Önergeye sadece İYİ Parti’den vekillerin ve CHP’den bir vekilin evet dediği görülebiliyor. AK Parti ise önergeye red oyu kullanıyor. HDP ve MHP’de ise herhangi bir hareket gözlenmiyor.
Bazı kurumlardan “Türkiye Cumhuriyeti” ibaresinin kaldırılması hakkında verilen önerge
İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk tarafından verilen ve bazı kurumlara T.C. ibaresinin getirilmesi hakkında verilen önergenin 27 Kasım 2018’de TBMM Genel Kurulu’nda tartışıldığını görülebiliyor.
Bahsi geçen listede bu önerge de İYİ Parti ve CHP tarafından kabul, AK Parti tarafından reddedilmiş. HDP ve MHP ise önergeye karşı çekimser kalmış. HDP tarafından Twitter’da yayınlanan listede de bu sıralama korunmuş.
Oylamanın yapıldığı ana dair görüntüler incelendiğinde söz konusu önerge için iddiada belirtilen kararların doğru olduğu fark ediliyor.
Tunceli’de donarak hayatını kaybeden askerler hakkında önerge
Geçtiğimiz aylarda Tunceli’nin Nazımiye ilçesinde donarak hayatını kaybeden iki asker hakkında İYİ Parti Kocaeli milletvekili Lütfü Türkkan tarafından 30 Ekim 2018 tarihinde bir önerge verildiği ve önergenin kabul edilmediği meclis tutanaklarında yer alıyor.
Benzer şekilde tabloda bu önergenin de İYİ Parti ve CHP tarafından kabul edildiği, AK Parti tarafından reddedildiği görülüyor. HDP ve MHP’nin ise önergeye karşı çekimser kalmış.
Oylama anına dair görüntüler izlendiğinde öneriyi İYİ Parti, CHP ve HDP’nin kabul ettiği, MHP’nin çekimser kaldığı, AK Parti’nin ise reddettiği anlaşılıyor.
3600 Ek gösterge hakkındaki önerge
Bazı memurların emekli olduktan sonra alacağı ücretleri etkileyecek 3600 ek gösterge hakkında Cumhuriyet Halk Partisi tarafından TBMM’ye verilen 13 Kasım 2018 tarihli önergeye meclis tutanaklarından ulaşmak mümkün.
Söz konusu tabloya bakıldığında, 3600 hakkındaki önergeye daha önce olduğu gibi İYİ Parti ve CHP tarafından kabul, AK Parti tarafından kabul edilmediği iddia ediliyor. HDP ve MHP ise önergeye karşı yine çekimser kaldığı belirtiliyor.
Ancak, 3600 ek gösterge önergesi sırasında meclis görüntüleri incelendiğinde CHP, İYİ Parti ve HDP sıralarından evet için ellerin kalktığı AK Parti’nin ise hayır için el kaldırdığı fark ediliyor. MHP sıralarında ise önergeye herhangi bir tepki verilmiyor.
TBMM’ye 3600 ek gösterge hakkında İYİ Parti tarafından 21 Kasım 2018’de başka bir önerge de
verilmiş. İYİ Parti tarafından verilen önergenin oylama görüntüleri incelendiğinde ise CHP, İYİ Parti ve HDP milletvekillerinin önergeye evet dedikleri, AK Parti ve MHP’nin ise hayır oyu kullandıkları anlaşılabiliyor.
Emeklilikte yaşa takılanlar hakkında verilen önerge
Emeklilikte yaşa takılanlan (EYT) vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi hakkındaki önergenin İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu tarafından 24 Ekim 2018 TBMM’ye sunulduğu görülebiliyor.
İddia konusu tabloda bahsi geçen önerge için İyi Parti ve CHP’nin evet dediği, HDP ve MHP’nin çekimser kaldığı, AK Parti’nin ise hayır dediği belirtiliyor.
Ancak mecliste yapılan oylama hakkındaki durumun tablodakinden farklı olduğunu söylemek mümkün. 24 Ekim 2018’de İYİ Parti tarafından verilen önerge hakkında önergenin aynı tarihli TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi önerisi elektronik olarak yapılan oylama sonucunda kabul ediliyor.
Meclis gündemine alınan emeklilikte yaş şartını sağlamayan vatandaşların yaşadıkları sorunların incelenmesi amacıyla verilen meclis araştırma önergesi daha sonraki ön görüşmelerden sonra kabul edilmiyor. TBMM’de yapılan oylamada ise söz konusu önergeye CHP, İYİ Parti ve HDP sıralarında oturan vekillerin evet dediği, AK Parti vekillerin ise hayır dediği net olarak görülebiliyor. MHP’li vekillerin ise önerge hakkında bir oylamada bulunmadıkları anlaşılıyor.
Fethullahçı yapılanmanın siyasi ayağının araştırılması hakkında verilen önerge
Fethullahçı yapılanmanın siyasi ayağının araştırılması hakkında İYİ Parti tarafından TBMM’ye 23 Temmuz 2018’de bir önerge verildiği görülebiliyor. Ancak, 23 Temmuz Pazartesi görüşülen ve kabul edilmeyen bu önergenin oylama görüntülerine medya takip sistemi aracılığıyla ulaşmak mümkün değil. Daha önce belirtildiği gibi medya takip sisteminde Meclis TV’nin Pazartesi günü yaptığı yayınlar yer almıyor.
Buna ek olarak İYİ Parti Kocaeli milletvekili Lütfü Türkkan tarafından aynı konu hakkında verilen 31 Ekim 2018 tarihli kabul edilmeyen bir önerge daha bulunuyor.
Bahsi geçen tabloda, Fethullahçı yapılanma siyasi ayağının araştırılması hakkındaki önergeye İYİ Parti ve CHP’nin evet dediği, AK Parti ve MHP’nin hayır dediği, HDP’nin ise çekimser kaldığı ifade ediliyor.
31 Ekim 2018’de yapılan oylamanın görüntüleri incelendiğinde Fethullahçı yapılanmanın siyasi ve iktisadi ayağının araştırılmasına CHP, İYİ Parti ve HDP’li vekillerin evet dediği buna karşılık AK Parti ve MHP’li vekillerin önergeye red cevabı verdikleri fark ediliyor.
Sağlıkta şiddetin önlenmesine dair önerge
Tabloda sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesi için cezaların caydırıcılığına dair önergeye İYİ Parti ve CHP milletvekillerinin evet, AK Parti milletvekillerinin hayır dediği, HDP ve MHP milletvekillerinin ise çekimser oy kullandığı iddia ediliyor.
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin araştırılması amacıyla CHP Kütahya milletvekili Ali Fazıl Kasap tarafından 7 Kasım 2018’de meclise bir araştırma önergesi verildiğini görmek mümkün. Oylama anına dair görüntüler incelendiğinde önergenin CHP, İYİ Parti ve HDP tarafından kabul edildiği, AK Partili vekillerin ise red oyu kullandığı fark ediliyor. MHP, önergeye karşı bir oylamada bulunmuyor.
AK Parti milletvekilleri tarafından verilmiş ve sağlıkta şiddetin önlenmesi konusunu da barındıran fakat genel çerçevesi 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nda çeşitli değişiklikler yapılmasını içeren 12 sıra sayılı “Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 30 Ekim 2018’de meclis başkanlığına sunulmuş, ilgili komisyonca görüşülmüş ve mecliste oylanıp kanunlaşmış. Kabul edilen kanun teklifinin 24. maddesi sağlıkta şiddetin önlenmesini içeriyor.
CHP milletvekillerinin 30 Ekim 2018’de meclis başkanlığına sunduğu başka bir kanun teklifi daha bulunmakta. Bu kanun teklifi ile sağlık personeline karşı şiddette bulunanlar yanında hakaret ve tehdit edenler de Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun bazı maddelerinde yapılacak değişiklikle tutuklanabilecekler. Fakat bu teklif hala ilgili komisyonda görüşülmekte. Teklifin hiçbir maddesi şimdiye kadar mecliste görüşülmemiş. Ayrıca sağlıkta şiddetin önlenmesine ilişkin CHP tarafından verilmiş 19 Ekim, 7 Kasım ve 21 Kasım 2018 tarihli araştırma önergeleri de bulunmakta. Bu önergeler şu an meclis gündeminde tartışılmakta.
Andımızın tekrar okutulması hakkında önerge
İddia tabloda “andımızın tekrar okutulmasına” ilişkin önerge de yer alıyor. Tabloya göre söz konusu önergeye İYİ Parti ve CHP milletvekilleri evet; AK Parti, MHP ve HDP ise hayır demişler.
Ancak “andımızın tekrar okutulması” ile ilgili meclise sunulmuş herhangi bir kanun teklifi, soruşturma, araştırma, genel görüşme ya da yazılı soru önergesi bulunmuyor. Meclis tutanakları incelendiğinde Danıştay 8. Dairesi’nin 24 Nisan 2018 tarihli kararı ile iptal edilen andımızın okullarda okutulmasını kaldıran yönetmelik hükmünün gündeme geldiği tarihten itibaren tabloda yer alan konu mecliste defalarca tartışılmış. Fakat hiçbir milletvekilinin bu konuda verdiği bir önergeye rastlanmıyor.
Tablodaki 10 madde kanun teklifi olarak meclise sunulmuş
TBMM’de görüşülen önergeleri ve partilerin bu önergelere verdikleri cevapları gösterdiği iddiasıyla paylaşılan tabloda yer alan 11 madde hakkında Genel Kurul’da yapılan bir oylamaya rastlanmıyor. Bahsi geçen bu maddeler hakkında verilen kanun teklifleri ve yazılı soru önergeleri bulunuyor.
Elektrik faturalarından alınan TRT payına ilişkin önerge
Mecliste görüşülen önergelere partilerin verdiği oyları gösterdiği iddiasıyla paylaşılan tabloda bir satırda elektrik faturalarından TRT payının kaldırılmasına yönelik bir önerge yer alıyor. Buna göre söz konusu önergeye CHP ve İYİ Parti’nin evet dediği, AK Parti ve MHP’nin ise hayır dediği, HDP’nin ise çekimser kaldığı belirtiliyor.
Ancak, 24 Haziran 2018 seçimlerinden sonraki dönemi kapsayan 27. Dönem TBMM Genel Kurulu’nda söz konusu önergenin görüşüldüğüne dair bir delil bulunmuyor. Yani mecliste bu konu hakkında bir öneri oylaması yapılmamış. Bunun yerine çeşitli partiler tarafından konu hakkında verilen kanun teklifleri veyahut yazılı soru önergeleri var.
Elektrik faturalarında TRT payının kaldırılması için halihazırda CHP, İYİ Parti ve MHP tarafından çeşitli tarihlerde meclise verilen ve komisyonda bekleyen kanun teklifleri bulunuyor. Konu hakkında yine milletvekilleri tarafından farkı zamanlarda verilen yazılı soru önergeleri de var.
İstanbul Havalimanı’na Atatürk ismi verilmesi hakkındaki önerge
Bahsi geçen tablodaki bir maddenin de 29 Ekim 2018’de açılan İstanbul Havalimanı’nın isminin Atatürk olarak değiştirilmesi hakkında olduğu görülebiliyor. Listede yer alan bu önergeye İYİ Parti ve CHP’nin evet dediği, AK Parti’nin buna karşı çıktığı, MHP ile HDP’nin ise çekimser kaldığı ifade ediliyor.
Ancak, TBMM Genel Kurulu’nda İstanbul Havalimanı’na Atatürk adının verilmesine dair bir önerge oylamasına rastlanmıyor. Bunun yerine daha önce benzer şekilde belirtildiği gibi konu hakkında İYİ Parti tarafından verilen 31 Ekim 2018 tarihli bir kanun teklifi var.
Hayvanlara karşı işlenen fiillerin suç olarak kabul edilmesine dair önerge
Mecliste görüşülen önergeleri ve partilerin bu önergelere verdikleri oyları gösterdiği iddiasıyla paylaşılan tablodaki bir satır, hayvanlara karşı işlenen fiillerin suç olarak kabul edilmesi hakkında. Tabloya göre önergeye CHP ve İYİ Parti’nin evet, AK Parti ve MHP’nin hayır dediği HDP’nin ise çekimser kaldığı ifade ediliyor.
Ancak 27. dönem TBMM Genel Kurulu’nda hayvanlara işlenen fiilin suç kabul edilmesi şeklinde önergenin onaylandığına dair bir bilgiye ulaşılamıyor. Bunun yerine 7 Kasım 2018’de İYİ Parti ve CHP tarafından meclise sunulan ve halen komisyonda olan kanun teklifleri bulunuyor.
Şehit ailelerinin ev sahibi yapılmasına dair önerge
Tabloda, şehit ailelerinin ev sahibi yapılmasına dair önergeye İYİ Parti ve CHP’nin evet dediği, HDP ve MHP’nin çekimser kaldığı bunlara karşılık AK Parti’nin ise hayır dediği ifade ediliyor.
Ancak 27. Dönem TBMM Genel Kurulu’nda henüz böyle bir önerge görüşülmemiş. Konu hakkında İYİ Parti Balıkesir milletvekili İsmail Ok tarafından 10 Ekim 2018’de meclise verilen ve halen görüşülen şehit ailelerinin ev sahibi olmasının amaçlandığı bir kanun teklifi bulunmakta.
Sigortalı kadınlara doğum borçlanması hakkında önerge
Mecliste görüşüldüğü belirtilen önergelerin bulunduğu listede yer alan bir diğer başlık ise sigortalı kadınlara doğum borçlanması hakkının tanınması hakkında. Ancak bu madde de TBMM’de henüz görüşülmemiş. Dolasıyıyla partilerin söz konusu önerge için bahsi geçen oyları vermeleri mümkün değil.
Konu hakkında mecliste oylanan bir önerge bulunmasa da İYİ Parti Antalya milletvekili Feridun Bahşi tarafından 12 Ekim 2018’de meclise verilen bir kanun teklifi var. Buna ek olarak CHP’nin de konu hakkında 2 Ekim 2018’de bir kanun teklifi verdiği fark edilebiliyor.
Emeklilerin elektrik su ve doğalgaz faturalarında indirim yapılması hakkında önerge
Mecliste görüşüldüğü belirtilen maddelerin bir tanesi de emeklilerin elektrik, su ve doğalgaz faturalarında indirim yapılmasına yönelik olanı. Ancak TBMM’de görüşüldüğü ve oylandığı iddia edilen bu önergeye de ulaşmak mümkün değil.
İYİ Parti Balıkesir milletvekili İsmail Ok tarafından 9 Ekim 2018’de meclise verilen kanun teklifinde emeklilerin faturalarında yüzde 40 oranında bir indirim yapılması öneriliyor.
Bu maddeye benzer şekilde CHP İstanbul milletvekili Özgür Kabarat’ın 12 Eylül 2018’de meclise verdiği bir kanun teklifi bulunuyor. Teklifte 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılması önerilip; emekliler ve asgari ücretliler dikkate alınarak konutlardaki faturalardan alınan KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi talep ediliyor.
Hacizli emekli maaşlarının asgari ücretin altına düşürülmemesi hakkında verilen önerge
Bahsi geçen tabloda hacizli emekli maaşlarının asgari ücretin altına düşürülmemesi hakkındaki önergeye CHP ve İYİ Parti’nin evet, AK Parti’nin hayır dediği, HDP ve MHP’nin ise çekimser kaldığı belirtiliyor. Ancak, hacizli emekli maaşlarının asgari ücretin altına düşürülmemesi hakkında mecliste görüşülen ve oylanan bir önerge bulunmuyor.
Bunun yerine konu hakkında İYİ Parti İstanbul milletvekili Ahat Andican tarafından 6 Kasım 2018 tarihli bir kanun teklifi bulunuyor. Halen komisyonda olan teklif ile, asgari ücretin üzerinde maaş alan emeklilerin, emekli aylıklarına haciz konulması hâlinde emekliye ödenecek aylığın asgari ücretin altına düşürülmemesi amaçlanıyor.
Merkez ve taşrada çalışanlar hakkında ek gösterge ve zam hakkında görüşülen önerge
Mecliste görüşülen bazı önergeler ve partilerin bu önergelere verdikleri cevapları gösterdiği iddiasıyla paylaşılan tabloda, merkez ve taşradaki kamu çalışanlarının ek gösterge ve zam alacağı hakkında da bir bölüm bulunuyor. Buna göre bu önergeye daha önce olduğu gibi CHP ve İYİ Parti evet, AK Parti hayır demiş. HDP ve MHP ise önergeye çekimser kalmış.
Ancak bu önergenin de TBMM Genel Kurulu’nda görüşülüp oylanmadığını söylemek mümkün. Konu hakkında İYİ Parti milletvekilleri tarafından 30 Ekim 2018’de verilen halen komisyonda olan bir kanun teklifi bulunuyor. Bu kanun teklifi ile, kariyer kadrolarda merkez-taşra ayrımın kaldırılarak, kamu kurumlarında görev yapan benzer özelliklere sahip kadrolar arasında var olan ek gösterge, zam ve tazminatların eşitlenmesi amaçlanıyor.
Mesleki eğitimi olan memurların durumlarına uygun atama hakkında verilen önerge
Tabloda yer alan ve mesleki eğitimi olan memurların durumlarına uygun atamaların yapılmasına ilişkin önergeye yine aynı şekilde CHP ve İYİ Parti’nin evet, AK Parti’nin hayır dediği, HDP ve MHP’nin ise çekimser kaldığı belirtiliyor. Ancak bu konuda da mecliste görüşülen ve partiler tarafından oylanan bir önerge bulunmuyor. Konu hakkında sadece İYİ Parti tarafından verilen bir kanun teklifi bulunuyor.
İYİ Parti Antalya milletvekili Feridun Bahşi tarafından 9 Ekim 2018’de verilen ve halen görüşülen kanun teklifinde, mesleki üst öğrenim bitiren memurların öğrenim durumlarına uygun kadro atamalarının yapılması öngörülüyor.
Tarım sektöründe kullanılan mazottan ÖTV ve KDV’nin kaldırılması hakkında önerge
İddia konusu tabloda yer alan önergelerden biri “tarım sektöründe kullanılan mazottan ÖTV ve KDV’nin kaldırılması” idi. Söz konusu önergeye İYİ Parti ve CHP’nin evet, AK Parti’nin hayır dediği MHP ve HDP’nin ise çekimser kaldığı iddia ediliyor.
Bu konuda verilmiş 4 adet kanun teklifi bulunmakta. İlki 28 Eylül 2018’de CHP milletvekili Mahmut Tanal tarafından verilmiş. Ardından 15 Ekim 2018’de MHP milletvekili Mustafa Kalaycı, 22 Ekim 2018’de İYİ Partili 3 milletvekili ve 5 Kasım 2018’de yine MHP’den Ali Muhittin Taşdoğan tarafından verilen kanun teklifleri ile tarımsal üretimde kullanılan mazot satışlarının ÖTV ve KDV’den istisna tutulması amaçlanmış. Verilen kanun tekliflerinin hepsi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda hala görüşülüyor. Fakat tarım sektöründe kullanılan mazottan ÖTV ve KDV’nin kaldırılması hakkında önerge şimdiye kadar genel kurulda tartışılmamış.
Sosyal medyada paylaşılan tabloyla teyit.org'un bulduğu sonuçların karşılaştırıldığı grafik.