Beşiktaş’taki saldırıların ardından yayılan 3 yanlış bilgi


12/12/2016 20:00 3 dk okuma

Bu içerik 6 yıldan daha eski tarihlidir.

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Vodefone Arena stadyumunun yakınında, Beşiktaş-Bursaspor maçı sonrasında iki bombalı saldırı gerçekleşti. Saat 22:30 sıralarında stadyumun çevresinde bekleyen polislere yönelik yapılan saldırıda 36’sı polis, 8’i sivil 44 kişi hayatını kaybetti, 100’ün üzerinde kişi yaralandı

Saldırının ardından sosyal medyada dolaşıma giren yanlış bilgileri derledik.

1) Cumhurbaşkanı Erdoğan 15 dakika önce saldırının gerçekleştiği alandan geçti

Sabah gazetesi Özel İstihbarat Müdürü Abdurrahman Şimşek, olay sonrasında A Haber’de katıldığı bir programda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın olaydan 15 dakika önce olay yerinden geçtiğini iddia etti. Bu iddia sosyal medyada da birçok kişi tarafından paylaşıldı.

gayberi patlama erdogan gecis

Gayberi, daha sonra, attığı tweeti silerek “Yanlış olduğunu öğrenince sildim.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 10 Aralık günü İstanbul’da üç farklı programa katıldı. Katıldığı son program ise Haliç Kongre ve Kültür Merkezin’de saat 19:00’da başlayan Necip Fazıl Kısakürek Ödül Töreni’ydi. teyit.org’un ulaştığı Cumhurbaşkanlığı muhabirleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, patlamadan önce ödül töreninden ayrıldığını ve Tarabya’daki Huber Köşkü’ne gittiğini aktardı.

erdogan gunluk program

Cumhurbaşkanlığı’nın resmi web sitesinde yer alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Aralık 2016 tarihli günlük programı.

pazarbasi

CNN Türk muhabiri Murat Pazarbaşı’nın konu ile ilgili attığı tweet.

2) İstanbul’daki patlamanın ardından İzmir Çiğli’de de patlama oldu iddiası

cigli de patlama oldu iddiasi

İstanbul’daki patlamanın ardından İzmir Çiğli’de şiddetli bir patlama olduğu ve patlamanın ardından Karşıyaka’nın büyük bir bölümünde elektriklerin kesildiği iddia edildi. Twitter’da “@TurkPars” kullanıcısı tarafından dolaşıma sokulan bu iddia kısa sürede hızla yayıldı.

Ancak Çiğli’de patlama olduğuna dair Twitter’dan veya güvenilir haber kaynaklarından başka bir bilgi alınamazken, Karşıyaka ve Çiğli’de yaşayan vatandaşlar attıkları tweetlerle iddianın gerçek olmadığını belirtti.

cigli yalan haber 3

cigli yalan haber 2

cigli yalan haber

İddiayı ilk ortaya atan @TurkPars hesabının ise tweeti attığı konumun Helsinki, Suomi olduğu yani kullanıcının İzmir’de bulunmadığı veya olaya tanıklık etmediği gözüküyor.

3) A Haber spikeri “Bu saldırı başkanlık sistemine yapılan bir provokasyondur” dedi iddiası

İstanbul’daki patlamaların ardından A Haber spikerinin, saldırının başkanlık sistemine yönelik bir provokasyon olduğunu söylediği yönünde iddialar dolaşıma girdi. 

Ancak bu sözler A Haber kanalında yayınlanan haber programının spikeri Banu El’e ait değil. Programa konuk olarak katılan Takvim gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ergün Diler’e ait. Diler, saldırıyı yorumlarken, “Terör siyasi sonuç ister. Bugün Türkiye’nin gündeminde başkanlık var. Birileri diyor ki ‘Bizim buna itirazımız var’ ve başkanlığa karşı yapılan bir provokasyon.” ifadelerini kullandı.

Derleyenler: Çınar Livane Özer, Taha Onur Selimoğlu, Mehmet Atakan Foça