Ziya Selçuk'un Sabah’a verdiği röportaj sonrası Haber Türk, CNN Türk, T24, Deutsche Welle, BirGün, Yeni Akit, A Haber, Takvim, Sol Haber, Ege Tv gibi birçok haber sitesinin konuyu “Uzaktan eğitim artık kalıcı olacak” diye yanıltıcı başlıkla yayınlamasının ardından, eğitim sisteminin kalıcı olarak uzaktan devam edeceği iddiası yayıldı. Birçok sosyal medya kullanıcısı uzaktan eğitime yönelik eleştirilerini dile getirdi.
Selçuk açıklamasında hibrit modelden bahsediyor
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un uzaktan eğitime dair açıklamaları Sabah gazetesine verdiği bir demece dayanıyor. Gazeteye açıklamalarda bulunan bakanın tam sözleri şu şekilde: "Salgın bitse de uzaktan eğitim artık kalıcı olacak. EBA altyapımızı güçlendirdik. Hibrit modelini uygulamaya ilişkin ciddi bir deneyimimiz oldu. Bundan sonraki süreçte hangi derslerin yüz yüze hangi derslerin uzaktan yapılabileceğine ilişkin çalışmalardan sonra yeni yol haritası belirleyeceğiz. Birçok okulumuzun buna ilişkin altyapısı uygun" dedi. Açıklamanın tamamı okunduğunda, hibrit modelden bahsedildiği anlaşılabiliyor.
Yüz yüze eğitim esas olacak
Konunun sosyal medyada hızla yayılmasından ve eleştirilerin artmasından sonra Ziya Selçuk Twitter hesabı üzerinden ikinci bir açıklama yaparak yüz yüze eğitimin vazgeçilmez olduğunu, hibrit model üzerine çalıştıklarını açıkladı. “Öğretmenlerimizin her bir öğrencimizin gözlerine bakarak derse başladığı yüz yüze eğitim esastır, bugün olduğu gibi gelecekte de vazgeçilmezimizdir. Yüz yüze eğitimi desteklemek için hibrit model, dünyadaki gibi ülkemizde de ihtiyaç hâlinde okullarımızın tamamlayıcısı olacaktır.”
Teyit’in ulaştığı Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Şube Müdürü Yılmaz Güney “Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un son açıklaması kafa karışıklığını giderecektir diye düşünüyorum. Konuya ilişkin yapılan ilk açıklamada da yüz yüze eğitimin sona erdirileceği gibi bir senaryodan bahsedilmedi. Yüzyüze eğitimi destekleyici nitelikte olacak hibrit eğitim modeline ilişkin çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Uzaktan eğitim sistemi hala tartışılıyor
Salgınla birlikte birçok ülkenin aldığı ilk önlemlerden biri de okulların kapatılması oldu. Mart 2020’de başlayan uzaktan eğitim süreci farklı yaş grupları için haftanın belirli günlerinde ve risk haritasına göre il bazında farklılaşarak yerini yüz yüze eğitime bırakmaya başladı.
Covid-19 gölgesinde eğitim I: Covid-19 salgını eğitimi nasıl etkiliyor?
Çevrimiçi olanakların merkezde olduğu uzaktan eğitim süreci beraberinde birçok eleştiriyi de getirdi. Okulların kapalı kalmasının çocuk gelişimi üzerindeki olumsuz etkisi eğitim bilimciler tarafından sık sık dile getirildi. Tüm öğrencilerin uzaktan eğitimine katılabilmek için ihtiyacı olan dijital erişime sahip olmaması uzaktan eğitimin en temel sorunlarından. Dijital yetersizlikler özellikle yoksul ve kırsal alanda yaşayanlar, mülteciler, engelliler, yerinden edilmişler, kız çocukları gibi dezavantajlı gruplarda daha belirgin.
Covid-19 gölgesinde eğitim II: Türkiye'de ve dünyada farklı uygulamalar
Ziya Selçuk öğrencilerin uzaktan eğitim sürecindeki derslere katılım yüzdesinin, ilkokul seviyesinde yüzde 66, ortaokul seviyesinde yüzde 73, lise seviyesinde yüzde 77 olduğunu açıkladı. Türkiye’deki toplam öğrenci sayısının 18 milyon 241 bin 881 olduğu dikkate alınırsa, 5 milyondan fazla öğrencinin derslere katılamadığını söylemek mümkün.