Ziya Selçuk’un tweetindeki fotoğrafla oynandığı iddiası

Ziya Selçuk’un tweetindeki fotoğrafla oynandığı iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Fotoğraf montaj değil.

Fotoğrafta aynada görülen kişi, karede fotoğrafın çekildiği açı dolayısıyla yer almıyor.

Takım elbiseli şahıs fotoğrafın geniş açılı halinde görülüyor

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Elazığ’da yaşanan deprem sonrası sosyal medyada paylaşılan ve Teyit’e de ihbar olarak gelen bir fotoğrafın montaj olduğu öne sürüldü. Buna göre Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un Elazığ’da yaşanan deprem sonrası çocuklarla gerçekleştirdiği eğitimden paylaştığı fotoğrafta aynaya yansıyan kişi, fotoğrafa sonradan eklenmişti. Paylaşım 35 bine yakın beğeni aldı.

ziya selcuk iddia foto 1

Ancak iddia gerçeği yansıtmıyor. Fotoğrafta aynada görülen kişi, karede fotoğrafın çekildiği açı dolayısıyla yer almıyor. Takım elbiseli şahıs fotoğrafın geniş açılı halinde görülüyor.

Takım elbiseli kişi kadraj dışında kalmış

Konu sosyal medyada gündem olunca Ziya Selçuk’un danışmanlarından Gökhan Yücel, 27 Ocak’ta Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaptı. Selçuk’un aniden gittiği deprem bölgesindeki tek gayesinin çocuklara yardımcı olmak olduğunu aktaran Yücel, bu tip görsel değişikliklerle uğraşacak zamanları olmadığını belirtti. Danışman fotoğraftaki takım elbiseli kişinin ise bakanın danışmanlarından biri olduğunu, o esnada kadraja girmediği söyledi. Yücel’in paylaştığı fotoğrafın geniş açılı halinde takım elbiseli kişinin orada olduğunu ve fotoğrafın montaj olmadığını tespit etmek mümkün.

ziya selcuk iddia2

Etkinlikle ilgili MEB’in resmi internet sayfasında paylaşılan haberin kapak görselinde de aynı kişiyi görüyoruz.

ziya selcuk iddia

Etkinliğe dair fotoğraflar incelendiğinde üzerinde turuncu ve yeşil kutuların bulunduğu dolaplar esas alınarak, takım elbiseli kişinin muhtemel olarak nerede durduğunu tahmin etmek mümkün.

ziya selcuk iddiaa

Fotoğrafta danışmanın görünmemesinin nedeni ise, fotoğraf makinesini kullanan kişinin bulunduğu konum. Görselin sol bölümünde bulunan aynada bilgisayar monitörü ile çizgili kazaklı çocuk, aralarında birkaç metrelik mesafe olmasına rağmen yan yanaymış gibi görünüyor. Danışman da başka bir açıda kadrajda yer alıyor, ancak fotoğrafın çekildiği karede çocukla olan mesafesinden dolayı sadece aynada görülebiliyor.

Fotoğrafta montaj yok

Fotoğraflarda herhangi bir oynama olup olmadığını kontrol etmek için kullanılan FotoForensics de fotoğrafta herhangi bir dijital oynama tespit edemiyor

Sonuç olarak, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un paylaşımındaki takım elbiseli kişinin fotoğrafa sonradan eklendiği iddiası gerçeği yansıtmıyor. İddia yanlış bilginin en yaygın yedi türünden çarpıtmaya örnek.