YSK'nın İBB Başkanlığı seçimine dair açıkladığı gerekçeli kararla ilgili iddialar

YSK'nın İBB Başkanlığı seçimine dair açıkladığı gerekçeli kararla ilgili iddialar

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

250 sayfalık gerekçeli kararda geçen ve iddiaya konu olan ifadeler AK Parti’nin YSK’ya belirttiği iptal taleplerini ifade ediyor.

Raporun başındaki “şüpheli 300 bin oy” şeklindeki ifade de AK Parti’nin iddiası.

Seçimin iptalinde belirleyici olan ifadelerin sıralandığı kararın “Değerlendirme” bölümünde ise iddia edilen ifadelere rastlanmıyor.

Bu içerik 4 yıldan daha eski tarihlidir.

Yeni Şafak, Yeni Akit, Haber 7, Türkiye gazetesi gibi internet sitelerinde yer alan bir haberde, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline dair açıkladığı gerekçeli kararda “35 bin geçersiz oyun” Cumhuriyet Halk Partisi’ne yazıldığını belirttiği iddia edildi.

Buna ek olarak Takvim, A Haber, Demokrasi Haber, Güneş gibi bazı internet sitelerinde yer alan haberlerde, benzer şekilde YSK’nın şüpheli oy sayısının 300 binden fazla olduğunu söylediği de belirtildi.

İddia bazı kullanıcılar tarafından sosyal medyada paylaşıldı. Ankara Büyükşehir Belediye eski Başkanı Melih Gökçek tarafından 22 Mayıs 2019’da Twitter’da paylaşılan iddia yaklaşık 2 bin 500 kişi tarafından beğenildi. Gazeteci Hilal Kaplan da iddiaları sosyal medya hesabında paylaştı.

ysk melih

Ancak, YSK’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçimlerinin iptaline dair açıkladığı gerekçeli kararda, CHP’ye 35 bin geçersiz oyun yazıldığını ifade ettiği iddiası doğru değil. 250 sayfalık gerekçeli kararda geçen “Cumhuriyet Halk Partisi lehine geçerli sayılan ancak usulüne uygun bir sayımda, geçersiz olması gereken oyların toplamının 35.000 civarında olduğu, bu oy sayısı seçimlerin, sonucunu doğrudan etkilediği tespit edilmiştir” şeklindeki ifadeler AK Parti’nin YSK’ya belirttiği iptal taleplerini ifade ediyor. Aynı şekilde raporun başında “şüpheli 300 bin oy” şeklindeki ifade de AK Parti’nin iddiası. Seçimin iptalinde belirleyici olan ifadelerin sıralandığı kararın “Değerlendirme” bölümünde ise iddia edilen ifadelere rastlanmıyor.

Kararda bahsi geçen ifadeler AK Parti’ye ait

YSK tarafından yayımlanan 4219 numaralı karara kurumun resmi internet sitesinden dijital olarak ulaşmak mümkün. Söz konusu metin incelendiğinde kararın hemen başında AK Parti adına Genel Başkan Yardımcısı Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz tarafından dilekçelerde 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali ve yenilenmesinin istendiği ifade ediliyor.

ysk 35bin oy

Daha sonra devam eden 12 sayfa boyunca AK Parti’nin iptal taleplerinin gerekçeleri sıralanıyor. Yani söz konusu ifade AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde yaşandığını iddia ettiği 4.4.b) numaralı maddede yer alıyor.

ysk gerekce akp

Kararda geçen “şüpheli 300 bin oy” ifadesi de AK Parti’ye ait

Bazı internet sitelerinde YSK’nın ifadesi olarak belirtilen “şüpheli 300 bin oy” ifadesi de kararın ilk 12 sayfasında AK Parti tarafından YSK’ya sunulan iddiaların bulunduğu bölümde yer alıyor. Buna göre AK Parti verdiği dilekçelerde İstanbul’da şüpheli 300 binden fazla oy bulunduğunu öne sürmüş.

Kararın 12 sayfası incelendiğinde söz konusu ifadeleri görmek mümkün. Bu ifadeler dilekçenin hemen başında yer alan 6. maddenin f) bendinde AK Parti’nin iddiası olarak yer alıyor.

gerekceli karar

AK Parti 17 Nisan 2019’da YSK’ya 44 sayfalık bir itiraz dilekçesi sunmuş ve seçimlerin yenilenmesi gerektiğini belirtmişti. Yaklaşık bir ay önce YSK’ya sunulan dilekçenin tamamı Sabah gazetesi tarafından sayfa sayfa paylaşılmış. Buna göre AK Parti tarafından daha önce verilen dilekçede YSK’nın açıkladığı gerekçeli kararda belirtilen “CHP’ye yazılan 35 bin geçersiz oy” ve “300 bin şüpheli oy” iddiaları görmek mümkün.

ak parti

ak parti itiraz ysk

YSK seçimin iptalinde belirleyici olan ifadeleri “Değerlendirme” başlığında ifade etti

YSK tarafından açıklanan gerekçeli kararda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline dair gerekçelerin “Değerlendirme” başlığının altında açıklandığı görülebiliyor. YSK’nın ifadelerinde ise AK Parti’nin yukarıda belirtilen iddialarının değerlendirmeye alınmadığı anlaşılıyor.

YSK seçimin tekrar edilmesinin gerekçesi olarak, 6 sandıkta ölülerin yerine oy kullanıldığı, 224 zihinsel engellinin oy kullandığının tespit edildiği, oy kullanma hakkına sahip olmayan 706 kişinin oy kullandığı, 31 bin 280 sandık başkanından 6 bin 530'unun kamu görevlisi olmadığı, esasen yok hükmündeki 108 sandıktaki oy sayısının 30 bin 281 olduğu ifadeleri kullanarak seçimin yenilenmesi gerektiği hükmüne varmış. Kararda yer alan diğer gerekçeler de aşağıda görülebilir.

ysk ak parti