Yozgat’ın şebeke suyuna antidepresan karıştırıldığı iddiası

Yozgat’ın şebeke suyuna antidepresan karıştırıldığı iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Haberin çıkış kaynağı mizahi ve ironik haberler yayınlayan Zaytung.

2016 tarihli Yaşam Memnuniyeti Araştırması'nda Yozgat değil, Sinop ilk sıradaydı.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Yozgat’ın şehir şebeke suyuna antidepresan katılması nedeniyle Türkiye’nin en mutlu illeri arasında yer aldığı iddiası, sosyal medya ağlarında bir süredir paylaşılıyor.

yozgatsebekesuyu 31032021

Konuyla ilgili anahtar kelimelerle Google üzerinden arama yaptığımızda karşımıza ilk olarak Zaytung haber sitesinde yayınlanan “En mutlu iller sıralamasında ilk sırada yer alan Yozgat’ta son iki yıldır şebeke suyuna antidepresan karıştırıldığı ortaya çıktı” başlıklı haber çıkıyor. İddia görselde de Zaytung haberindeki fotoğraf kullanılmış. 

yozgat su karistirildi

Zaytung “Dürüst, Tarafsız, Ahlaksız Haber” sloganıyla 2010 yılından bu yana Türkiye’de mizahi ve ironik haber yayınlıyor ve kamuoyunda da böyle biliniyor. Haber metninde kullanılan görsel de Erzurum'da çekilmiş, Yozgat'ta değil.

Zaytung haberi içinde de geçen, 2016 yılında TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından yayınlanan Yaşam Memnuniyeti Araştırması'na ulaştığımızda, en mutlu şehir isimlerine yer verilmediğini görüyoruz, ancak 2016’da Sinop ilinin yaşam memnuniyeti en yüksek il olduğuna dair çeşitli medya kurumlarında yer alan haberlere ulaşmak mümkün.

Yozgat’ın su analizi detayları açıklanmamış 

Yozgat’ın 2020 yılında yayınlanan son Çevre Durum Raporu’na göre, kentsel su temini Kirazlı içme suyu göletinden karşılanıyor. Nüfusun ihtiyacı olan suyun yüzde 10’u bu tesisten karşılanırken, yüzde 90’ı ise şehre 40 kilometre uzaklıktan taşınıyor. Şehrin önemli su kaynaklarından olan Delice ve Çekerek ırmakları kıyıda bulunan yerleşim alanlarının katı atık ve lağım akıntılarını suya bırakmaları nedeniyle kirleniyor, ancak kirlilik ölçümlerinin rakamlarına ve su analizlerine bu raporda yer verilmemiş (sf. 26).

Zaytung’un yayınladığı haber sonrası gözlerin bir nebze döndüğü Yozgat hakkında yayınlanan haberlerden birinde, kentin çevre illere kıyasla sosyoekonomik olarak az gelişmiş olmasının nedenleri araştırılmıştı. 

Türkiye yıllar geçtikçe mutsuzlaşıyor 

TÜİK’in iki yılda bir yayınlanan yaşam memnuniyeti anketinde spesifik olarak Yozgat’a yer verilmemiş olsa da, Türkiye’nin genel geçer mutluluk oranları paylaşılmış. 2016’da ülkenin yüzde 61,3’ü mutlu olduğunu beyan ederken, bu rakam 2020 yılında yüzde 48,2’ye geriledi. Sinop ise zirvesini kaptırmıyor.