24 Şubat 2022’de başlayan Ukrayna Rus çatışmaları, video oyunlarına ait görüntülerin gerçek gibi paylaşıldığı bir başka kriz oldu. Şimdiye kadar Arma 3 isimli video oyuna ait görüntüler Türkiye ve dünyadaki birçok kullanıcı tarafından dolaşıma sokuldu. Video oyunlarındaki ileri düzeydeki görsel gelişmeler bu görüntülerin bir şekilde kullanıcılar tarafından gerçek sanılmasına yol açabiliyor.
Bu listede Ukrayna Rusya çatışmalarından olduğu iddia edilen ve aslında Arma 3’e ait görüntüleri derledik.
Rusya’nın Ukrayna hava üssünü yok ettiği iddiası
Çatışmaların hemen ardından paylaşılan 24 Şubat tarihli bir videoya göre Rusya, Ukrayna’ya ait bir hava üssünü bombalıyor.
Videoda karadan ateş açılan uçağın yerdeki tesislere bomba bıraktıktan sonra ayrıldığı görülebiliyor.
Ancak görüntüler gerçek değil, sanal bir çatışmayı gösteriyor. Arma 3’ten alınan görüntüler ilk olarak 6 Ocak 2022’de bir kullanıcı tarafından YouTube’da paylaşılmış. Oyun videoları paylaşan kullanıcı görüntülerin oyundan olduğunu açıkça ifade ediyor.
TikTok videosu da Arma 3’ten
Oyun görüntüleri farklı sosyal medya mecralarında da dolaşımda. Bunlardan biri 25 Şubat 2022’de popüler video paylaşım sitesi TikTok’da paylaşılmış. Rusya ve Ukrayna etiketlerinin kullanıldığı görüntülerde ateş altındaki bir uçak yere çakılıyor.
Arma 3’ten alınan görüntüler henüz çatışmaların başlamadığı 5 Şubat 2022 tarihli. Videoyu ilk paylaşan kullanıcı da, videonun oyun ve simülasyon olduğunu belirtiyor.
Tüm dünyada yayılan video da gerçek değil
Çatışmaların ardından dolaşıma giren başka bir videonun da Arma 3’ten olduğunu söylemek mümkün. Videoya göre Rus uçakları Ukrayna’ya ait hava savunma sistemleri tarafından ateş altına alınıyor.
Diğerlerinde olduğu gibi bu görüntüler gerçekte yaşanmadı. Arma 3’e ait olan görüntüler 29 Ocak 2021’de YouTube yüklenmiş.
Video Hindistan’ta yayın yapan Boomlive isimli teyit sitesi tarafından da yanlışlanmış.