Sosyal medyada paylaşılan bir videonun hiç aya gidilmediği ve aslında görüntülerin bir film setinde çekildiğini gösterdiği iddia edildi. Paylaşımda görüntülerin WikiLeaks tarafından sızdırıldığı da öne sürülmüş.
Video internette aratıldığında farklı ülkelerde de daha önce gündeme geldiği görülüyor.
Görüntüler montajlanarak hazırlanmış
İddia konusu videonun bir akışa sahip olmadığı ve video parçalarının birleştirilmesiyle oluşturulduğu anlaşılıyor. Ayrıca videoda yer alan bazı görüntü ve seslerin bir film setinden alınmış olabileceği şüphesi de mevcut.
İnternette anahtar kelimelerle NASA ve sahte uzay görevleri konulu filmler aratıldığında, 1977 tarihli “Capricorn One” karşımıza çıkıyor. Film, NASA’nın Mars’a ilk kez insan göndereceği görevin teknik nedenlerle aksamasını konu ediniyor. Filmde yetkililer Mars’a gidildiği izlenimi yaratmak üzere sahte bir Mars yolculuğu organize ediyor.
Yani film, aya gidilmediğine dair bir komplo teorisini “destekleyebilecek” pek çok görsel materyal sunuyor. YouTube’da filme dair bir arama yapıldığında, filmin kamera arkası görüntülerine ulaşılıyor.
Filmin kamera arkası görüntüleri izlendiğinde, aya gidilme görüntülerinin kaydedildiği sete ait olduğu iddia edilen görüntülerin buradan alındığı görülüyor.
İddia videosu: 00.03-00.08 / Capricorn One kamera arkası: 41.21-41.29
İddia videosu: 21. saniye / Capricorn One kamera arkası: 39.27
İddia videosu: 00.24-00.30 / Capricorn One kamera arkası: 40.08-40.16
İddia videosu: 01.34-01.40 / Capricorn One kamera arkası: 04.35-04.41
Hazırlanan videoda görüntülerin yanı sıra sesler de bazı bölümlerde birleştirilmiş. Videoda kayda girildiğini belirten sesler filmin kamera arkasından alınarak, Apollo 11 misyonunda görev alan astronot Buzz Aldrin’in aya ayak bastığı gerçek görüntülerin üzerine montajlanmış.
NASA’nın yayınladığı gerçek görüntü izlendiğinde, sesin sonradan eklendiği doğrulanıyor.
İddia videosu: 01.14-01.18 / Capricorn One kamera arkası: 31.53-31.57
NASA’nın Apollo misyonlarına ait görüntülere internet sitesinden ulaşılabiliyor. Videoda yer alan astronot ve uzay görüntüleri, farklı Apollo misyonlarına ait gerçek görüntülerden alınmış.
Örneğin, 01.46’da Neil Armstrong’a ait bir görüntü, 02.00-02.08 arasında Apollo 11 astronotlarının aya ABD bayrağı dikme anlarına ait görüntüler kullanılmış. 02.08 sonrasında görülen aya bayrak diken iki astronot görüntüsü ise NASA’nın üçüncü aya iniş görevini gerçekleştiren Apollo 14 mürettebatına ait.
Yani söz konusu video, NASA’nın Apollo misyonlarının gerçek görüntüleri ve Capricorn One’ın kamera arkası görüntülerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş.
Videonun daha uzun ve farklı versiyonları, farklı kullanıcılar tarafından paylaşılmış ve teyitçiler tarafından incelenmiş.
Aya gidilmediği iddiası dünyadaki ünlü komplo teorilerinden biri. Teyit daha önce ‘Astronot Buzz Aldrin'in aya aslında hiç gitmediklerini itiraf ettiği iddiası’ gibi benzer konularda analizler yayınladı.
Görüntüler WikiLeaks’te yok
2006 yılında Julian Assange tarafından kurulan WikiLeaks, devletlere ve siyasetçilere ait gizli bilgi ve belgeleri kamuoyuyla paylaşan bir platform. 2010 yılında ABD’de tarihinin en büyük sızıntısının başrolü olan platform, ABD’ye ait çok sayıda belge, yazışma ve görüntüyü medya kuruluşlarıyla paylaşmıştı.
WikiLeaks’in internet sitesine ülkemizden erişilemiyor. VPN aracılığıyla siteye eriştiğimizde, böyle bir videonun yer almadığı görülüyor.