Sosyal medyada paylaşılan ve Teyit'e ihbar olarak gelen bir metinde, WhatsApp’tan gönderilen bir mesajla Yılbaşı Kutlaması uygulaması içerikli linklerin virüs olduğu iddia edildi. Ayrıca metinde, mesajın BBC radyoda bildirildiğini ve tüm mobili formatlayan çok tehlikeli bir virüs olduğu bilgisi de yer aldı.
Geçen sene aynı metin “Dance of the Hillary” virüsü olarak paylaşılmıştı
Ancak, WhatsApp’tan gelen “Yılbaşı Kutlaması uygulaması" şeklinde bir virüs olduğu iddiası doğru değil. Metin uzun süredir internette dolaşan ve viral haline gelmiş sahte bir mesaj. Metin, 2016 yılında “Noel Kutlama mesajı” yerine “Dance of the Hillary” virüsü şeklinde dolaşımdaydı. Teyit 10 Ocak 2017’de bir analiz yayınlayarak iddiayı yalanlamıştı.
“Dance of the Hillary” şeklinde yayılan mesaj ise şöyle:
Hoax-Slayer isimli doğruma sitesinin de “Yeni Yıl Kutlama Mesajı” ve “Dance of the Hillary” isimli virüs iddialarını yalanladığı bir yazı bulunuyor.
Milliyet Gazetesi’nin 11 Kasım 2016’da yaptığı bir haberde de "Dance of the Hillary" isimli videonun virüs olmadığını belirttiği bir habere de rastlanıyor.
Virüs iddiası benzer şekillerde 2001’den beri internette
Yine buna benzer bir iddianın 2015 yılında "Dance of the Pope” (Papa’nın Dansı) şeklinde dolaşımda olduğunu söylemek mümkün. 2015’teki metinde ise, Papa’nın Dansı olarak gelen videonun kesinlikle kabul edilmemesi gerektiği, bunun bilgisayarın işletim sistemlerini formatlayan çok tehlikeli bir video olduğu ve bunun ABD’de radyoda ilan edildiği belirtiliyor. Doğrulama sitesi Snopes’un “Dance of the Pope” şeklinde dolaşımda olan metnin virüs olmadığını belirttiği analize de ulaşılabiliyor.
Uzun süredir benzer şekilde internette dolaşan iddiaların bir diğeri de “Olimpiyat Meşalesi Daveti” şeklindeki bir mesaja dayanıyor. 2006 yılında e-posta yoluyla dolaşımda olan metinde, davetiye olarak gelen Olimpiyat Meşalesi isimli postanın bilgisayarınız için zararlı olduğu, dosyayı açmanız halinde virüsün bilgisayarın sabit diskini yakacağı ve durumun CNN tarafından duyurulduğu belirtiliyor. Yine Snopes’un bu iddiayı yalanladığı analiz görülebiliyor.
Son olarak 2001 yılında dolaşımda olan ve “Virtual Cart For You” şeklindeki bir metinde de benzer şekilde iddiaların olduğu fark ediliyor. CNN tarafından yayınlanan bir habere dayandırılan metinde “Sizin İçin Bir Kart” şeklinde gelen mesajın virüs içerdiği ve bu virüsün McAfee tarafından yeni keşfedildiği belirtiliyor. Mesajın bilgisayarın sabit diskini yok ettiği ve New York’ta panik yaşandığı da ekleniyor. Doğrulama sitesi Snopes’in bu iddiayı yalanladığı analize de ulaşmak mümkün.