Virüs taşıyan On est tous Paris başlıklı e-posta iddiası

Virüs taşıyan On est tous Paris başlıklı e-posta iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

İddia Fransa kaynaklı ve 2015'e dayanıyor.

Savunma Bakanlığı'nın böyle bir açıklaması ya da uyarısı yok.

Franceinto sitesinde yer alan haberde de bu yönde mail alan kimsenin olmadığı, haberin “söylenti” olabileceği belirtiliyor.

Bu içerik 6 yıldan daha eski tarihlidir.

Özellikle Facebook’ta pek çok kişi tarafından, “ON EST TOUS PARIS” (Hepimiz Parisiz) başlıklı bir mailin dolaşıma girdiği, mailin bilgisayarlara uzaktan denetim sağlayan ve kullanıcıların şifrelerini ele geçiren bir virüs taşıdığı iddia edildi. Malin açılmaması yönünde uyarılar içeren paylaşımlarda duyurunun Savunma Bakanlığı Siber Suçlar Servisi tarafından yapıldığı öne sürüldü.

“Bu hafta sonu itibariyle yoğun olarak yayınlanan ON EST TOUS PARIS başlıklı bir e-posta alabilirsiniz. Bu iletide, üstünde On est tous Paris yazısı bulunan ve sizi üstünü tıklamaya çağıran bir doğum bileziğini kolunda taşıyan bebek fotoğrafı görülüyor. Bu ileti, bilgisayarınızın denetimini uzaktan yapabilen ve bütün verilerinizle şifrelerinizi ele geçirebilen bir virüs taşımaktadır. Duyurunun kaynağı: Savunma Bakanlığı siber suçlar servisi. Bu iletiyi irtibat halinde olduğunuz kişilerle paylaşın. Durum acildir ve Pazar gününden beri hızla yayılmaktadır. Bu bilginin teyidi bu sabah EUROPE 1 kanalından duyurulmuştur.”

Bazı internet sitelerinde de yer alan bu iddia, ilk olarak 2015 yılında gündeme gelmişti. 24 Kasım 2015’te İhlas Haber Ajansı’nın (İHA) söz konusu mail ile ilgili yaptığı haberde “Özellikle bu hafta sonu itibariyle yoğun olarak yayınlanan 'On est tous Paris' başlıklı e-posta kullanıcılara büyük tehlike saçıyor. Gelen mailin üstünde ‘On est tous Paris’ yazısı bulunan ve sizi linke tıklamaya yönlendiren bir bebek fotoğrafı görülüyor. Bu iletiye tıkladığınızda hemen kişisel bilgileriniz ve hesap bilginleriniz çalınıyor. Gelen bu tür mailleri tıklamadan silmeniz güvenliğiniz için en iyisi olacaktır” dendi.

viruslu mail gorsel

Yukarıdaki bebek fotoğrafı ise mailde yer aldığı iddia edilen görsel. Kolunda “Je suis Charlie” yani “Ben Charlie’yim” yazıyor. Bu slogan 7 Ocak 2015’te mizah dergisi Charlie Hebdo’nun Paris’teki binasına yapılan ve 12 kişinin hayatını kaybettiği, 11 kişinin yaralandığı silahlı saldırının ardından kullanılmaya başlanmıştı. Bu görsel, iddiaların 2015’te çıktığı bilgisini doğruluyor. Böylece iddia metninde bahsedilen mailin “bu hafta sonu itibariyle” yoğun olarak yayılacağı iddiası gerçeği yansıtmıyor.

Sahte mail uyarısı Fransa kaynaklı

2015’te yayınlanan bu iddialar ise Fransa kaynaklı. Fransa’da haber olan ve o dönemde sosyal medyada gündeme gelen maille ilgili iddiaların orijinal metni şöyle:

viruslu mail orjinal 1

Fransızca ve Türkçe metinlerin içeriği aynı. Bu nedenle, Türkiye’de Savunma Bakanlığı’nın bu konu hakkında açıklama yaptığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söylemek mümkün. Öte yandan Savunma Bakanlığı’nın resmi web sitesinde konu hakkında herhangi bir açıklama bulunmadığı gibi bu yönde bir mail alan, mailden kaynaklı bilgisayarına virüs bulaşan kişilerle ilgili bir bilgi de bulunmuyor.

fransizca turkce ceviri

Ayrıca Franceinto sitesinde yer alan haberde de bu yönde mail alan kimsenin olmadığı, haberin “söylenti” olabileceği belirtiliyor.

Fransa’da yayın yapan Le Monde gazetesine bağlı olarak çalışan fact-checking kuruluşu Les Décodeurs, hazırladığı bir analiz için mesaj yoluyla virüs bulaştıran (oltalama) saldırılara karşı çalışan Lexsi inisiyatifiyle görüştü. Lexsi, virüslü mail uyarısına ilişkin Les Decodeurs’e, 13 Kasım 2015’te Paris’te gerçekleşen saldırıların ardından yayılan mesajla ilgili olarak, saldırılarla bağlantılı bir siber saldırı tespit etmediklerini belirtti.