Videonun YPG’liler tarafından revir olarak kullanılan sığınağı gösterdiği iddiası

Videonun YPG’liler tarafından revir olarak kullanılan sığınağı gösterdiği iddiası

Karma Karma
Bu içerik 5 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, TSK tarafından Afrin’de ele geçirilen bir deponun YPG tarafından revir olarak kullanıldığı iddia edildi. Video, Oda Tv, Hürriyet, Milliyet, Sabah, Yeni Akit ve Haberler.com gibi internet siteleri tarafından da haberleştirildi.

Bir kullanıcı tarafından Facebook’ta 24 Ocak’ta paylaşılan video yaklaşık 11 bin kullanıcı tarafından tekrar paylaşıldı.

Ancak videonun, Afrin’de ele geçirilen ve YPG’ye ait olduğu belirtilen sığınağı gösterdiği iddiası doğru değil. Video bir süredir çeşitli iddialarla birlikte dolaşımda. Ocak ayının başlarında videonun “Kızıl Haç kutularında kara para bulunduğu iddiasıyla” kullanıcılar tarafından YouTube’a yüklendiğini görmek mümkün.

Kızıl Haç 18 Ocak’ta video ile ilgili açıklama yapmıştı

Kızıl Haç’ın, görüntülerin ortaya çıkmasından sonra 18 Ocak’ta bir açıklama yaparak, videonun son iki yıldır periyodik olarak internette dolaştığını belirttiği görülebiliyor. Kızıl Haç açıklamasında, videonun kullanıldığı iddialarla bir ilgisinin olmadığını ifade ederek, logosunun gayrimeşru olarak kullanılmasını kınamıştı. 

Kızıl Haç kutuları içinde ortaya çıkan paranın dünyada da yankı uyandırdığını söylemek mümkün. Haberlerde söz konusu paraların, 2011 yılında devrilen Libya Devlet Başkanı Kaddafi’nin mirasının Afrika’ya kaçırılmasıyla ilgili olduğu belirtiliyor.

kaddafi libya 1024x687

1 Haziran 2017’de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından yayınlanan bir raporda, Kaddafi’nin varlıklarının dünyada serbestçe dolaştığı belge, fotoğraf ve röportajlarla aktarılıyor.

Doğrulamacı Antoine Krempf de görüntülerin tam olarak nerede çekildiğinin bilinmediğini ancak videonun internette Brezilya'daki yolsuzluk görüntüleri ve ABD'nin yolsuzluğu teşvik etmek için Haiti'ye gönderdiği paralar olduğu iddiasıyla paylaşıldığını belirtiyor. Ayrıca görüntülerin Suriye ve Nijerya’dan olduğu iddiasıyla paylaşıldığını da görmek mümkün.

Sonuç olarak videonun Afrin’den olmadığını söylemek mümkün ancak videodaki paraların akıbeti hakkında kesin bir bilgiye ulaşılamıyor.

teyit.org olarak şüpheli haberlerin doğrulanması için kullanıcıların desteğine ihtiyaç duyuyoruz. Bu analizde yer alan videonun hangi yer ve tarihte çekildiğine dair güvenilir bilgi ve belgeleri bizimle sosyal medya hesaplarımızdan, [email protected] e-posta adresinden ya da 0546 474 54 40 WhatsApp ihbar hattından paylaşın!