Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen bir videonun 15 Mart 2019 tarihinde Yeni Zelanda’da cuma namazı sırasında camiye düzenlenen silahlı saldırıyı gerçekleştiren kişinin hapiste nasıl karşılandığını gösterdiği iddia edildi. Videoda birkaç mahkumun diğer bir kişiye saldırdığı görülüyor.
Facebook’ta “Her Telden” isimli sayfa tarafından paylaşılan video 9 bin 500 kez beğenildi, bin 100 yorum aldı ve 12 bin 548 kez paylaşıldı. Facebook’ta “Kara Şahin” isimli sayfa tarafından aynı iddiayla paylaşılan video 771 kez paylaşıldı, 239 beğeni aldı.
Fakat videonun Yeni Zelanda’da yaşanan cami saldırılarını gerçekleştiren kişinin cezaevinde nasıl karşılandığını gösterdiği iddiası doğru değil. Video 2015 yılında Kanada’da bulunan bir gözaltı merkezinde çekilmiş. Videoda şiddete uğrayan kişi terörist aktivitelere katılmak suçundan yargılanan Carlos Larmond.
Videodaki kişi Yeni Zelanda saldırısını gerçekleştiren kişi değil
İddia edildiği gibi videoki kişi Yeni Zelanda saldırısını gerçekleştiren Brenton Tarrant’ı göstermiyor. Videoda şiddete uğrayan kişi 2015 yılında Kanada’da tutuklanan ve cezaevine gönderilen Carlos Larmond.
Kaynak: National Post
Carlos Larmond 2015 yılında ikiz kardeşi Ashton Larmond ile birlikte Ocak 2015’te terör aktivitelerine dahil olmak suçundan mahkemeye çıkarılmıştı. Suçlamaların temeli “bir terörist grubun faaliyetlerine katılım ve yurtdışında terörist faaliyetler gerçekleştirmek için Kanada’dan ayrılmaya çalışmak” şeklinde belirtiliyor.
Videoda görülen saldırının sebebi ise Carlos Larmond’un cezaevinde bir kişiyi Müslüman olmaya ikna etmeye çalıştığı için tepki görmesi olarak belirtilmiş. Olay 3 Mart 2015’te Ottowa’da bulunan Ottowa-Carleton gözaltı merkezinde gerçekleşiyor.
World News’un YouTube kanalında da aynı video Larmond’un cezaevindeki bir kişiyi Müslüman olmaya ikna etmeye çalışması üzerine uğradığı saldırıyı gösterdiği bilgisiyle paylaşılmış.
Yeni Zelanda saldırısını gerçekleştiren Brenton Tarrant ve videoda görünen kişinin fotoğrafları karşılaştırıldığında da iki fotoğrafın aynı kişiyi göstermediği açıkça görülüyor. Brenton Tarrant’ın paylaşılan fotoğraflarında saçlarının sarı olduğu açıkça görülürken, videodaki kişinin saç ve sakallarının siyah olduğunu söylemek mümkün.
Brenton Tarrant yüksek güvenlikli cezaevinde
Cinayet ve terör suçlarından yargılanan Brenton Tarrant, 16 Mart 2019 tarihinde mahkemesi görüldükten sonra tutuklanarak yüksek güvenlikli cezaevine yerleştirildi. Bir dahaki mahkemesi 3 Nisan 2019’da gerçekleşecek olan Tarrant kaldığı hapishanede 7 gün 24 saat gözetimde ve diğer mahkumlardan ayrı kalıyor. İnternet, televizyon, gazete ve radyoya da erişimi yasak.
Sonuç olarak, video Yeni Zelanda saldırısını gerçekleştiren kişinin cezaevinde nasıl karşılandığını göstermiyor. Video 2015 yılında Kanada’da bir gözaltı merkezinde çekilmiş ve videodaki kişi terör suçlamalarıyla yargılanan Carlos Larmond. Bu iddia yanlış bilgi türlerinden hatalı ilişkilendirmenin bir örneği. Hatalı ilişkilendirme bir olayla ilişkilendirilen fakat farklı bir durumu yansıtan fotoğraf, video, haber başlıkları şeklinde karşımıza çıkıyor.