⚠️ Hassas İçerik

Okumak üzere olduğunuz içeriğimiz hassas materyaller barındırıyor.

Bu öğeleri görüntülemek istiyor musunuz?

Videonun yeni koronavirüsün ortaya çıktığı  Wuhan'daki hayvan pazarını gösterdiği iddiası

Videonun yeni koronavirüsün ortaya çıktığı Wuhan'daki hayvan pazarını gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Video eski tarihli ve Wuhan’ı değil, Endonezya’da bulunan Langowan pazarını gösteriyor.

Dünyadan birçok teyit platformu da iddianın doğru olmadığını gösteren birçok analiz yayınlamıştı.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

2 Şubat 2020 tarihinde YouTube’da paylaşılan bir videonun, Çin’in Wuhan şehrinde çekildiği ve yeni koronavirüsün ortaya çıktığı hayvan pazarını gösterdiği iddia edildi. Video yaklaşık 370 bin kez görüntülendi.

Ancak iddia doğru değil. Video eski tarihli ve Wuhan’ı değil, Endonezya’da bulunan Langowan pazarını gösteriyor. 

Video Endonezya’daki Langowan pazarına ait

Videoyu Google tersine görsel arama ile aradığımızda, 19 Temmuz 2019 ve 29 Aralık 2019 tarihlerinde “Pasar Extreme Langowan Indonesia” başlığı ile paylaşılmış başka videolara gidiyoruz. Bu videolardaki kareler ile iddiada yer alan videodaki görüntüler aynı. Videonun 20. saniyesinde görülen Langowan tabelası da, videonun Wuhan’da çekilmediğini gösteriyor. 

mfshnbcv Endonezya'daki Langowan Pazar'ına ait ekran görüntüsü

Konuya ilişkin olarak Çin Medya Grubu da Twitter hesabından iddianın doğru olmadığına dair bir video yayınlamış. Videoda, görüntülerin Çin’den değil Endonezya’dan olduğu, videoda Endonezce konuşulduğu ve Endonezya para birimi kullanıldığı belirtilmiş. 

Dünyadan birçok teyit platformu da iddianın doğru olmadığını gösteren birçok analiz yayınlamış. Daily Mail de görüntülerin Endonezya’dan olduğunu paylaşmış

Bilim insanları yeni koronavirüsün tam olarak nerede ve nasıl ortaya çıktığını bilmiyor; ancak ortak görüş Wuhan’daki su ürünleri pazarının virüsün yayılımında pay sahibi olduğu. İnsanın mevcut ekonomik düzen ve nüfus artışı sebebiyle hayvanlarla kurduğu ilişkinin sınırlarda dolaşmasının bu ve geçmişte yaşanan birçok salgını tetiklediği düşünülüyor.    

Sonuç olarak iddia gerçeği yansıtmıyor. Videodaki görüntüler Çin’in Wuhan kentinden değil, Endonezya’dan. İddia, yaygın bilinen yanlış bilgi türlerinden hatalı ilişkilendirmeye örnek.